RUG ontvangt anonieme miljoenengift voor pc-onderzoek

30 miljoen euro naar Groningen Cognitive Systems and Materials

Rijksuniversiteit Groningen

Een anonieme oud-student schenkt dertig miljoen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Specifiek gaat het geld naar het Center for Groningen Cognitive Systems and Materials (CogniGron). In deze studie van de Faculty of Science and Engineering werken wetenschappers sinds 2018 aan het ontwikkelen van materialen voor de nieuwe generatie computers. Nooit eerder in de geschiedenis van de RUG doneerde een alumnus een dergelijk groot bedrag aan wetenschappelijk onderzoek.

Directeur van CogniGron Beatriz Noheda noemt het onderzoek belangrijk, omdat de vraag naar computers om enorme hoeveelheden data te verwerken en te interpreteren, de komende jaren explosief toeneemt. ‘Vanuit de RUG kunnen we daar met een sterk multidisciplinair project met wetenschappers uit verschillende disciplines een belangrijke bijdrage aan leveren. Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen, hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit.'

Grootste schenking in de historie

"Collegevoorzitter Jouke de Vries geeft aan dat het in de historie niet eerder is voorgekomen dat een alumnus zo’n groot bedrag schonk ten gunste van wetenschappelijk onderzoek"

De dertig miljoen is onderdeel van een schenking van 35 miljoen euro van een oud-student. Deze anonieme weldoener heeft via het Ubbo Emmius Fonds (UEF) een groot bedrag geschonken. Eind oktober is als onderdeel van deze schenking een bedrag uitgekeerd van 35 miljoen euro. De verwachting is dat in de nabije toekomst nog meer gelden worden ontvangen. Het is niet bekend wat de uiteindelijke omvang van de schenking zal zijn, aangezien dit afhankelijk is van het rendement van het vermogen waaruit de schenking is gedaan. De donateur heeft gevraagd anoniem te blijven; de RUG en het Ubbo Emmius Fonds respecteren die wens, zo schrijven zij op de site van de universiteit.

Het geld moet volgens de voorwaarden bij de schenking ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek van de RUG. Collegevoorzitter Jouke de Vries geeft aan dat het in de historie niet eerder is voorgekomen dat een alumnus zo’n groot bedrag schonk ten gunste van wetenschappelijk onderzoek. Met het geld wil de universiteit investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek en jonge ambitieuze academici de kans bieden om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.

Ubbo Emmius Fonds

De schenking wordt beheerd door het Ubbo Emmius Fonds. Het fonds ziet toe op een zorgvuldige en correcte besteding, volgens de voorwaarden die door de donateur zijn gesteld. Het voornemen is dat het geld in een zogenaamd donatiefonds wordt gestort, waarbij jaarlijks rendement wordt uitgekeerd. Zo is de RUG jarenlang naar eigen zeggen verzekerd van een substantiële extra geldstroom ten gunste van wetenschappelijk onderzoek en promotieplaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-14T11:15:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.