Grote verschillen in mbo-opleidingen ict

Jonge ondernemers studenten

De mbo-opleidingen tot medewerker ict-support scoren heel verschillend. De prestaties van de studenten lopen per opleiding behoorlijk uiteen. Ook komt het ene college er in hun oordeel veel beter van af dan het andere. Opvallend is dat door het hele land veel studenten vroegtijdig met de opleiding stoppen. In elke regio zijn wel scholen te vinden die goed scoren.

Tot die conclusies komt de Studiegids, een onafhankelijke, jaarlijkse beoordeling van de mbo-opleidingen op basis van een eigen methodiek. De basis hiervoor wordt gevormd door oordelen van studenten en studiesucces. 

Baankansen

Iets meer dan de helft van de studenten ict-support (niveau 2) studeert door. Wie meteen aan de slag wil, zal ervaren dat de zoektocht naar een baan niet gemakkelijk is. De baankansen zijn matig. Is er eenmaal werk gevonden, dan is dat meestal fulltime en tegen een aardig salaris. Ongeveer de helft van de oud-studenten in dit vak is positief over de start op de arbeidsmarkt. Iets meer dan de helft leert door, terwijl veertig procent meteen aan de slag gaat.  

ROC Friese Poort biedt de beste opleiding. De studenten daar zijn het meest tevreden over de onderdelen van hun opleiding. MBO Utrecht scoort ook prima. Een hoog percentage verlaat deze school met een diploma. Graafschap College eindigt op de derde plaats. Hekkensluiters zijn ROC A12 uit Ede, ROC Kop van Noord-Holland en ROC Rivor uit Tiel. 

Startpositie

Ook zijn mbo-opleidingen voor ict-ontwikkeling en -beheer beoordeeld. Hieronder vallen de studies voor allround medewerker it-systemen en devices (niveau 3), expert it-systemen en devices (niveau 4) en software developer (niveau 4). 

De meeste mbo’ers (68 procent) op dit gebied kiezen ervoor om door te leren. 27 procent gaat meteen aan het werk. Wie direct aan het werk wil, verdient meestal best aardig. Maar daarvoor worden wel wat meer uren gemaakt dan gemiddeld. Overigens worden er de komende jaren slechte baankansen verwacht. Afgestudeerden zijn vaak niet tevreden met hun startpositie in het werkveld. 

De beste opleidingen zijn Sint Lucas uit Boxtel en Graafschap College uit Doetinchem. Daarna komen Deltion College uit Zwolle, ROC Nijmegen en Hoornbeek College met vestigingen in Amersfoort, Gouda, Kampen en Rotterdam. De laagste scores werden behaald door mbo Rijnland, Techniek College Rotterdam en Aventus uit Apeldoorn/Deventer. Van de ROC Amsterdam ontbreekt de score omdat de studenten van die opleiding geen oordeel gaven. Ze deden niet mee aan de JOB-monitor. Voor ROC van Flevoland geldt hetzelfde. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-19T11:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.