Informaticastudies voldoen niet aan verwachtingen

ontevreden

Masterstudenten informatica kunnen rekenen op een hoog startsalaris. Na medische masters staan ze het hoogst in de top vijf van hoogste gemiddelde salarissen per studiedomein. Het gemiddelde aanvangssalaris bedraagt 3.572 euro. Daarna volgen econometristen. Maar masterstudenten bevelen hun studie zelden aan. Veel informaticastudies voldoen niet aan de verwachtingen. Dit blijkt uit de Keuzegids masters 2021, een jaarlijkse beoordeling van de masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten.

Informaticastudies zoals master computer/computer science, kunstmatige intelligentie en informatiekunde staan ver buiten de top tien van meest aangeraden studies. Opvallend is dat een studie als landbouw en voeding die tot aanzienlijk lagere aanvangssalarissen leidt, veel vaker wordt aangeboden. Kennelijk kan er nog heel wat worden verbeterd aan zaken als leerprogramma's, toetsing, docenten, studeerbaarheid, begeleiding en uitdagend onderwijs.  

Vooral enkele opleidingen artificial intelligence (ai) lijken te snel uit de grond te zijn gestampt. Zeker in 2019, het jaar waarop de meeste beoordelingen betrekking hebben, was er nog veel mis op dit gebied. Studenten wo artificial intelligence van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beoordelen hun opleiding op vrijwel fronten (zwaar) onvoldoende. Alleen de geboden faciliteiten zijn redelijk op peil.

Ook de VU Amsterdam komt er vrij slecht van af, zonder echter zware onvoldoendes te scoren zoals de RUG. Het beste scoort de Universiteit Maastricht die op dit gebied samen werkt met de Universiteit Hasselt in België. Ook Nijmegen doet het vrij aardig. Voor toegepaste wiskunde moet je zijn in Enschede of Delft. Ook industrial and applied mathematics in Eindhoven wordt behoorlijk gewaardeerd. Leiden scoort het hoogste bij algemene computer science, gevolgd door Nijmegen.  

Bij de thematische wo-masters computer science liggen de gemiddelden over het algemeen vrij hoog. De UvA (Amsterdam) wordt zeer goed beoordeeld als het gaat om security and network engineering. Die universiteit presteert ook goed bij software engineering.

Goede baankansen

"Als je een baan vindt, kun je rekenen op een prima startsalaris"

Slechts 5 procent van de informatiekundigen (hbo/wo) lukt het niet om binnen anderhalf jaar na afstuderen aan een baan te komen. Ook de komende jaren blijven de vooruitzichten goed. De afgestudeerden werken lang niet altijd (60 procent) op masterniveau, maar vrijwel altijd wel fulltime (97 procent). Vooral over het startsalaris (3.646 euro bruto) valt weinig te klagen: na alumni met een medische master starten informatiekundigen met het hoogste salaris van alle masters.

Een baan vinden gaat afgestudeerden in computer science (hbo/wo) doorgaans goed af. Ook voor de komende jaren worden goede baankansen voorzien. Als je een baan hebt gevonden, dan kun je rekenen op een prima startsalaris (3.422 euro) en werk je meestal fulltime. Wel werkt ongeveer een derde van de alumni niet op masterniveau.

Goed voorbereid

Een baan vinden na een master in kunstmatige intelligentie (wo) lukt afgestudeerden goed. De verwachting is dat de baankansen komende jaren ook goed blijven. In alle gevallen gaat het om een fulltime baan en bij een gemiddeld aantal betreft het een functie op wo-niveau. Het startsalaris (3.092 euro)  is prima. Ruim de helft van de alumni voelt zich goed voorbereid op het werkveld. 

De nieuwe Keuzegids bevat actuele gegevens over de arbeidsmarkt en een overzicht van alle hbo- en wo-masterprogramma’s die in studiejaar 2021/2022  worden aangeboden. Bovendien is er dit jaar meer aandacht voor de inhoudelijke verschillen tussen  de opleidingen. Die zijn met name bij computer science groot. Waar de ene master meer gericht is op ontwerpen en ontwikkelen, ligt de focus bij andere masters meer op management en beleid. Bijna overal kun je kiezen voor specialisaties in software engineering, artificial intelligence, cyber security, of data science. 

Vanwege Covid-19 is de Nationale Studenten Enquête ditmaal niet gehouden. De uitkomsten van dat onderzoek vormen een belangrijke pijler onder de Keuzegids, en vertegenwoordigen het oordeel van de studenten. De Keuzegids moest dit keer terugvallen op de cijfers van 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-06T16:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.