Start ict-omscholing voor mensen met visuele beperking

Zeventien partijen hebben het inclusiepact VIP-IT getekend. Hun doel: meer mensen met een visuele beperking (vip = visually impaired people) aan een baan in de ict helpen. Deze sector is volgens hen hiervoor bij uitstek geschikt en de schreeuw om personeel is er groot. Na een toegankelijk gemaakt omscholingsprogramma kunnen de blinde en slechtziende deelnemers direct aan de slag als softwareontwikkelaar. De eerste vijf deelnemers aan VIP-IT starten in september.

Het pact tussen werkgevers, ondersteuners en bedrijven is hard nodig om de arbeidsparticipatie van slechtziende en blinde mensen te vergroten, stellen de ondertekenaars van VIP-IT. 71 procent heeft namelijk geen betaald werk terwijl vip's dat wel willen. Zij lopen bij het vinden en behouden van werk tegen allerlei problemen aan, zoals ontoegankelijke assessments, werkplekken én software. Het Bartiméus Fonds, Incluvisie en de Hogeschool van Amsterdam zijn de initiatiefnemers van het inclusiepact VIP-IT dat aan al deze problemen een einde moet maken.

Volgens de initiatiefnemers biedt de ict-sector volop kansen voor mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld als ontwikkelaar. Binnen het project VIP-IT wordt daarom een reeds bestaand omscholingsprogramma tot software developer toegankelijk gemaakt voor mensen die slechtziend of blind zijn. Daarnaast worden zij gekoppeld aan een it-werkgever waar ze direct aan de slag kunnen. De eerste vijf deelnemers aan VIP-IT starten in september.  

Inclusiever

De overheid wil Nederland inclusiever en toegankelijker maken, zoals beschreven is in het VN-verdrag Handicap. Via het programma Onbeperkt meedoen! zijn de afgelopen jaren wel stappen gezet, maar nog niet genoeg. Om sneller tot concrete resultaten te komen, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingezet op zogenaamde inclusiepacten. Een van deze pacten is het inclusiepact VIP-IT.

De aangesloten partijen bij VIP-IT zijn Hogeschool van Amsterdam, Bartiméus Fonds, Incluvisie, Rabobank, NLdigital, CIO Platform NL, Bartiméus, Koninklijke Visio, Oogvereniging, Stichting Accessibility, UWV, HCA ICT, Babbage, IT Vitae, Ieder(in), Sensotec en Everyday Heroes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV
Vacatures Onderwijs

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-12T14:33:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.