Het pact tussen werkgevers, ondersteuners en bedrijven is hard nodig om de arbeidsparticipatie van slechtziende en blinde mensen te vergroten, stellen de ondertekenaars van VIP-IT. 71 procent heeft namelijk geen betaald werk terwijl vip's dat wel willen. Zij lopen bij het vinden en behouden van werk tegen allerlei problemen aan, zoals ontoegankelijke assessments, werkplekken én software. Het Bartiméus Fonds, Incluvisie en de Hogeschool van Amsterdam zijn de initiatiefnemers van het inclusiepact VIP-IT dat aan al deze problemen een einde moet maken.
Volgens de initiatiefnemers biedt de ict-sector volop kansen voor mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld als ontwikkelaar. Binnen het project VIP-IT wordt daarom een reeds bestaand omscholingsprogramma tot software developer toegankelijk gemaakt voor mensen die slechtziend of blind zijn. Daarnaast worden zij gekoppeld aan een it-werkgever waar ze direct aan de slag kunnen. De eerste vijf deelnemers aan VIP-IT starten in september.
Inclusiever
De overheid wil Nederland inclusiever en toegankelijker maken, zoals beschreven is in het VN-verdrag Handicap. Via het programma Onbeperkt meedoen! zijn de afgelopen jaren wel stappen gezet, maar nog niet genoeg. Om sneller tot concrete resultaten te komen, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingezet op zogenaamde inclusiepacten. Een van deze pacten is het inclusiepact VIP-IT.
De aangesloten partijen bij VIP-IT zijn Hogeschool van Amsterdam, Bartiméus Fonds, Incluvisie, Rabobank, NLdigital, CIO Platform NL, Bartiméus, Koninklijke Visio, Oogvereniging, Stichting Accessibility, UWV, HCA ICT, Babbage, IT Vitae, Ieder(in), Sensotec en Everyday Heroes.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren