'Open source valt buiten aanbestedingsplicht'

Europese aanbesteding Europa vlaggen

De ombudsman van de Europese Unie heeft geoordeeld dat overheidsinstanties geen aanbesteding hoeven uit te schrijven wanneer er voor open source software gekozen wordt. Dit gaat alleen op wanneer derden ondersteuningsdiensten kunnen leveren en de gebruiksrechten kosteloos verworven kunnen worden. Dit meldt it-jurist bij Mitopics Computable-expert Walter van Holst in een opiniebijdrage.

Van Holst schrijft in zijn opiniebijdrage dat de Europees ombudsman tot zijn uitspraak kwam nadat het orgaan een klacht had ontvangen van een leverancier. De Europese Commissie had namelijk geen Europese aanbesteding uitgeschreven omdat een bepaald samenwerkingsplatform op basis van open source zou zijn. De ombudsman oordeelde dat in dit specifieke geval er eigenlijk helemaal geen sprake was van open source software, het betrof namelijk de gesloten variant van een zogenaamde dual licensed softwarepakket (dus zowel een traditionele als een open source-licentie waren mogelijk).

Europese aanbestedingsregels

De ombudsman stelde de leverancier in het gelijk en oordeelde dat er wel degelijk een Europese aanbesteding uitgeschreven had moeten worden en dat er sprake was van bevooroordeling. Ook oordeelde hij dat wanneer er werkelijk sprake zou zijn geweest van open source software dit inderdaad buiten de Europese aanbestedingsregels valt. Wel moet er dan de mogelijkheid zijn voor derden om ondersteuningsdiensten te leveren en moeten de gebruiksrecht kosteloos verworven kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-26T14:13:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.