Managed hosting door True

Groei uitbesteding in Europa zet door

In het tweede kwartaal van 2007 zet de groei van uitbestedingscontracten in Europa door. Onderzoeksbureau Forrester registreerde 84 grote deals met een totale waarde van 5,8 miljard euro: veel meer dan in hetzelfde kwartaal van 2006.

In het rapport 'Emea IT Outsourcing Deals: Q2 2007' telt onderzoeksbureau Forrester 84 uitbestedingscontracten (met een waarde van tien miljoen euro of meer) die er tussen april en juni van dit jaar zijn gesloten. De totale waarde ligt op 5,8 miljard euro. Dat is een toename van één miljard euro in vergelijking met het tweede kwartaal van 2006. In die periode noteerde Forrester vijfenzestig grote deals. Opdrachtgevers geven hierbij steeds vaker de voorkeur aan kortlopende contracten van zo'n vijf jaar, of meerdere contracten met verschillende leveranciers in plaats van een zevenjarig of tienjarig contract met één leverancier.

Verder blijkt uit het rapport dat de verschillen in Europa (Emea staat voor Europa, Midden-Oosten en Afrika, maar die laatste twee regio's spelen een marginale rol) nog steeds groot zijn. Dealmaker nummer één blijft Groot-Brittannië, goed voor 36 procent van de orders (die een waarde vertegenwoordigen van bijna twee miljard euro). Nederland en Duitsland staan gedeeld tweede, elk met 12 procent. Ook Scandinavië (14 deals) en Zwitserland (5 deals) deden het goed. In landen in Zuid-Europa - Frankrijk, Spanje, Italië - viel echter een daling te zien. 

Teruggang in industrie

Qua marktsectoren werden de meeste uitbestedingscontracten gesloten in de financiële wereld (met name verzekeraars), gevolgd door de overheid. Binnen het nutswezen en transport & logistiek groeide het aantal orders eveneens. Bij de industrie was een opmerkelijke teruggang zichtbaar, maar deze sector blijft qua totale waarde de tweede plek (marktaandeel 25 procent) innemen achter de banken en verzekeraars (aandeel: 27 procent).

Het uitbesteden van it-infrastructuur staat nog steeds bovenaan, op de voet gevolgd door helpdesk- en ondersteunende diensten. De meest succesvolle it-dienstverlener was IBM Global Services met tien contracten op zak (maar geen enkele in Nederland). De meest aansprekende overeenkomst van Big Blue was die met Royal & Sun Alliance (tien jaar, waarde 371 miljoen euro). In Nederland deden Atos Origin, HP en Infosys goede zaken.

Het rapport wordt besproken op 'Forrester Services and Sourcing Forum EMEA' dat 29 en 30 november in Nice plaatsvindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.