E-werk: E-accent werkt volledig virtueel

De virtuele ict-onderneming E-accent is voorgedragen voor de E-werkprijs 2007. Het bedrijf, dat komende maand pas werkelijk van start gaat, laat webapplicaties voor opdrachtgevers door Chinese programmeurs bouwen. Ook levert het bedrijf software als dienst via internet (saas).

E-accent is fysiek gevestigd in Hilversum, maar de werkelijke activiteiten van het ict-bedrijf vinden plaats in zogeheten server-based chatrooms. Het programmeerwerk gebeurt door thuiswerkers in China, het contact met de klant loopt via het kantoor in Hilversum. E-accent is een dochteronderneming van het bedrijf HollandChina, een Nederlands-Chinese handelsagent.

E-accent heeft zeven medewerkers, van wie er twee in Hilversum werken, de rest in China. Tot de opdrachtgevers van E-accent behoren Telegraaf Media Groep in Amsterdam, Zorggemak (bekend van dokterdokter.nl) in Leiden, de Chinees-Engelse portal Chinglish in Culemborg, het Episcopal Church Center in New York, uitgever TheDoWiki in Chicago en muziekportal DoFaLa in Peking.

Thuiswerken is in China een onbekend fenomeen. Bij de werving en selectie van programmeurs bleek dat een troef. Alleen ondernemend ingestelde, zelfstandige programmeurs reageerden op de vacatures, precies de eigenschappen waarnaar E-accent zocht. Doordat de programmeurs door zeven tijdzones gescheiden zijn van de klanten, is alleen asynchrone communicatie mogelijk. De productiviteit ligt hoog, doordat werknemers tijdens het werk niet op hun mobiel door telefoontjes uit Nederland worden gestoord.

Genomineerd

Genomineerd voor de E-werkprijs zijn:
• E-accent (virtueel werkend automatiseringsbedrijf)
Heling & Partners (reïntegratiebureau)
Nederlandse Handboog Bond (virtueel werkende sportbond)
Genomineerd voor de voor de E-werkAspectprijs zijn:
Eminus (e-learning-applicatie)
KPN (PC Online voor het midden- en kleinbedrijf)
Omnimove (mobiele formulierenapplicatie op smartphone en pda)

E-werken

Het EwerkForum reikt sinds 1999 jaarlijks twee prijzen uit die erop zijn gericht het plaats- en tijdonafhankelijk werken met behulp van ict (het zogeheten e-werken) in Nederland te bevorderen. Hieronder vallen begrippen als telethuiswerken, televergaderen, video conferencing, mobiel werken en real time collaboration. Het EwerkForum wil hiermee een bijdrage leveren aan het vinden van een oplossing voor maatschappelijke problemen zoals de files.

E-Prijzen

De E-werkprijs is bedoeld voor een Nederlandse onderneming die e-werken voorbeeldig in de bedrijfsvoering heeft opgenomen. De E-werkAspectprijs gaat naar onderzoeken, artikelen, producten of diensten die een waardevolle bijdrage aan de invoering van e-werken leveren. Beide prijzen worden op 14 december uitgereikt tijdens het congres ‘E-work & E-life' in Den Haag.

Jury

De jury van de E-werkprijzen bestaat uit: Arnold Heertje (juryvoorzitter, hoogleraar UvA en lid Raad van Advies EwerkForum), Dorien de Wit (Directeur Organisatieadviesbureau De Beuk, prijswinnaar Telewerkprijs 1999), Kitty de Bruin (voormalig voorzitter en directeur TelewerkForum), Friso van der Meulen (onderzoeker TNO Kwaliteit van Leven), Laurens Linssen (secretaris Informatiebeleid VNO-NCW), Johannes van Bentum (adjunct-hoofdredacteur Computable) en Philip Todd (directeur EwerkForum).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-27T11:08:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.