Managed hosting door True

Belgische vakbond sleept Centric voor de rechter

De Belgische vakbond LBC daagt ict-dienstverlener Centric uit Gouda voor de rechter. De vakbond vindt dat het bedrijf op slinkse wijze de verkiezing van een nieuwe ondernemingsraad omzeilt. Centric heeft daartoe volgens de bond een dochteronderneming opgesplitst.

Door het opdelen van een Belgische vennootschap in twee bedrijven ontduikt Centric de verplichting een nieuwe ondernemingsraad te kiezen, in België ‘sociale verkiezingen' genoemd. Zo luidt de klacht waarmee de Belgische vakbond LBC naar de rechter stapt. Een ondernemingsraad is verplicht bij een werknemertal vanaf 100. Centric bestaat in België uit een achttal vennootschappen, waaronder een met 99 personeelsleden, een met 94 en een met 79 werknemers.

De ondernemingsraad van Centric MIS Belgium gaat nu verdwijnen omdat de vennootschap in september is gesplitst in een bedrijf van 94 en een van 79 mensen. Vakbond LBC eist dat Centric een ondernemingsraad moet oprichten voor de acht vennootschappen samen.

Sociale onrust

Volgens vakbondssecretaris Koen Dries van LBC staat de dagvaarding los van de eerdere sociale onrust bij Centric-dochters in België. "Centric is gedagvaard om de sociale verkiezingen," verklaart Dries op de Belgische website IT-Professional. "Het bedrijf heeft zijn Belgische vennootschappen opgesplitst in kleinere vennootschapjes. Zo hoeven zij geen ondernemingsraadverkiezingen te houden. Het is nog afwachten wat de rechtbank met de dagvaarding gaat doen. Maar ik betwijfel dat  we dit gaan verliezen. Dit is een duidelijke ontduiking van de wetgeving rond sociale verkiezingen."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, en dat gaat LBC winnen, waarschijnlijk. Destijds had Baron Heylen ook verschillende vennootschappen om dezelfde redenen. Het personeel was maar telkens 1 jaar in dienst in 1 vennootschap. Daarna werden ze in een andere aangenomen. Maar een rechter bepaalde dat de hele groep vennootschappen als een geheel bekeken moest worden. Dit had zware gevolgen en heeft tot de stopzetting geleid. Belastingtechnisch, ontslagpremies alles werd herzien door deze uitspraak van de rechtbank. Hoop dat Centric maar eens goed naar de rechtspraak in Belgie gaat kijken. Daar is niet alles zwart/wit, zoals hier in NL. De geest van de wet heeft daar voorrang en de arbeiders staan voorop. Dus opsplitsen om een ondernemingsraad te omzeilen en het personeel daardoor benadelen, dat gaat slecht aflopen voor Centric.

ps: Ik ben een Belg die in Nederland woont. Graduaat boekhouder (HAVO), dus voldoende kennis van vennootschappen en arbeidsrecht.

tja ik zou als bedrijfsleider hetzelfde doen als Centric, de vakbonden zijn immers ook niet altijd onschuldig en doen dikwijls aan machtsmisbruik, dus kun je het een bedrijfsleider niet kwalijk nemen dat ie deze macht probeert in te perken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-08T17:03:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.