Managed hosting door True

Deventer en Raalte delen ICT

Deventer en Raalte slaan de handen ineen op ict-gebied. Burgemeesters en wethouders tekenden hiervoor een intentieverklaring. Beide gemeenten komen terug van ict-uitbesteding.

Deventer en Raalte willen hun ict-taken gezamenlijk uitvoeren. Een projectgroep moet voor 1 april 2008 een voorstel voor een samenwerkingsovereenkomst indienen. De gemeenten hebben in verkennende gesprekken al geconstateerd dat samenwerking op ict-gebied zinvol zou kunnen zijn. Tot de voordelen ervan behoren verhoging van de efficiency (kostenbeheersing), vermindering van de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie, betere kwaliteit van de dienstverlening en vergroting van de kennis en slagkracht op het vlak van ict-beheer en projecten. Ook verwachten Deventer en Raalte via een ict-coalitie de ontwikkelingsmogelijkheden van medewerkers te vergroten en sterker te staan tegenover leveranciers.

Terug in huis

De twee Overijsselse gemeenten merken dat de druk op de ict-voorzieningen toeneemt door de invoering van de e-overheid. Raalte moest het ict-budget in 2007 bijvoorbeeld met bijna twee ton verhogen tot 1,15 miljoen euro vanwege hogere infrastructuurkosten. Het inhuren van externe medewerkers slokt 30 procent van het budget op. Opvallend is dat beide gemeenten zijn teruggekomen van uitbestedingstrajecten en ict liever weer in eigen hand hebben. Deventer nam medio 2003 het datawerkplekbeheer terug in huis na het eerder aan KPN en Atos Origin te hebben uitbesteed. Inmiddels werken op de it-afdeling bijna dertig mensen (adviseurs, ontwikkelaars, netwerk-, Unix-, en SAP-beheerders en helpdeskmedewerkers).

Toenemende druk

Bij Raalte loopt dit jaar een uitbestedingscontract met Getronics af. De overeenkomst wordt dus niet verlengd. "De gemeente was zich aan het oriënteren over wat te doen nu het einde van dit contract in zicht komt: een nieuwe aanbesteding uitschrijven of, gezien de toenemende druk, bepaalde ict-taken weer in huis halen. Toen het aanbod van Deventer langskwam om te praten over samenwerking, was de keuze snel gemaakt", zegt een woordvoerder van Raalte. Wel houden beide gemeentes nog een slag om de arm: mocht uit het haalbaarheidsonderzoek blijken dat een samenwerkingsovereenkomst in strijd is met het Europees aanbestedingsrecht, dan liggen de kaarten weer anders.

Het inbesteden van de automatisering is Deventer goed bevallen, zegt een zegsman van deze gemeente. "Er ontstond een nieuw elan, vooral toen eenmaal het migratietraject voor het terughalen van de ict in gang was gezet. Wellicht heeft dit enthousiasme Raalte over de streep getrokken bij het nemen van de beslissing om te willen optrekken met Deventer." 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.