Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Dienstverleners pronken met Shell-contract

04 april 2008 - 14:295 minuten leestijdActueelCloud & InfrastructuurAT&TEDSMetriShellT-Systems
Rik Sanders en Diederik Toet
Rik Sanders en Diederik Toet

Eind maart sloot Shell drie miljardendeals met T-Systems, EDS en AT&T voor de uitbesteding van ict-werkzaamheden. Voor de automatiseerders is het een mooie kans zich op de markt te profileren. Analisten reageren wisselend.

De grote ict-dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems zijn trots als een pauw nu ze elk een miljardendeal bij Shell hebben binnengesleept. De olieleverancier gaat een substantieel deel van zijn ict-werkzaamheden aan hen uitbesteden. De contracten die daarvoor eind maart werden getekend hebben elk een waarde van tenminste een miljard dollar en een looptijd van vijf jaar. Bij elkaar is het veruit de grootste uitbestedingsovereenkomst sinds jaren die in Nederland is gesloten.

De ict-dienstverleners zijn verguld met de uitbestedingsopdrachten. Ze zien het Shell-project als een mooie kans zich op de markt te profileren. De Amerikaanse telecomgigant AT&T ziet Europa als een belangrijke groeimarkt en dit contract met een Shell is voor het bedrijf een mijlpaal. Tom Regent, directeur AT&T Europa, wil echter niet spreken van een doorbraak, want zijn bedrijf is hier met drieduizend medewerkers al actief voor een aantal grote partijen. Maar de schaal, 1,6 miljard dollar, noemt hij wel uniek voor Europese begrippen. Volgens Regent koos Shell voornamelijk voor de netwerkspecialist vanwege zijn wereldwijde capaciteit.

Marketing en 'branding'

Ook Peter Overakker, vice president EMEA North bij EDS, is erg te spreken over de deal die zijn bedrijf met Shell sloot. "We hadden altijd een Amerikaans Texaans imago maar dat is heel sterk veranderd. Alleen niet alle klanten weten dat", vertelt hij. Overakker legt uit dat nu het juiste moment is iets aan de marketing en 'branding' te doen omdat zijn bedrijf met de Shell-deal wel iets te melden heeft.

De EDS-topman was zelf nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst. Het project valt dan ook onder zijn account. Volgens Overakker viel de keuze van Shell op zijn bedrijf vooral vanwege het 'Rapid Response Center CyberJaya' dat EDS in het Maleisische Kuala Lumpur heeft. Die vestiging wordt de komende jaren strategisch steeds belangrijker voor EDS en bevindt zich recht tegenover een belangrijke locatie van Shell.

Forse stap

Ook voor T-Systems is het contract met Shell een geschenk uit de hemel. "Het past uitstekend in de internationale strategie om meer grootzakelijke klanten met een Europees hoofdkantoor te bedienen", vertelt Jan Wisse, algemeen directeur van T-Systems in Nederland. "Het zwaartepunt ligt nu in Duitsland, maar T-Systems wil ook in andere Europese landen tot de top behoren. Het binnenhalen van Shell is een forse stap in de richting."

Shell heeft voor de automatiseerder gekozen, vanwege zijn 'Dynamic Services'-platform, zegt Wisse. "Dat is een innovatieve, haast geïndustrialiseerde hosting-aanpak waarbij ict-capaciteiten, zoals bandbreedte en de vraag naar opslag, snel aangepast kunnen worden aan klantbehoeften. Op het platform host T-Systems de SAP-diensten voor Shell."

Analisten

Analisten reageren wisselend op de uitbestedingsovereenkomsten van Shell. Christophe Chalons van het Duitse consultancybureau PAC GmbH kijkt niet op van de deal. "Het zat er al maanden aan te komen", zegt hij. "De olie-industrie loopt altijd al voorop bij uitbesteding." EDS en T-Systems komen volgens hem vaak voor bij dergelijke projecten.

Forrester-analist Andrew Parker is wel wat verbaasd over de deal. Hij zegt dat de opzet van de ict-uitbesteding niet helemaal past bij de huidige trend van het multisourcingmodel. "Daarvoor zijn de afzonderlijke contracten erg groot. Ik had verwacht dat Shell de activiteiten had verdeeld over meer partijen. Ik vraag me af of de huidige opzet competitief genoeg is."

Governance

Ook al gaat het 'maar' om drie uitbestedingspartijen, Bart de Ruijter van Metri Measurement Consulting had verwacht dat Shell zou hebben gekozen voor een hoofdaannemer die als aanspreekpunt voor het olieconcern zou dienen en de contacten met de twee andere partijen zou regelen. "EDS speelt weliswaar enigszins een 'governance'-rol, maar stuurt AT&T en T-Systems niet aan. Ik ben heel benieuwd hoe de regie voor de outsourcingscontracten wordt ingevuld."

"Dat geldt voor Shell die een interne regieorganisatie moet opbouwen om de leveranciers aan te sturen", aldus De Ruijter. "Maar dat geldt ook voor de leveranciers: zijn zij in staat de juiste ict-vraag van Shell boven tafel te krijgen? Die is nodig om naar tevredenheid diensten te kunnen afleveren én om innovatief op te treden. Want, werkplekbeheer of een helpdesk bemannen, dat kan elke partij." Volgens De Ruijter is een extra complicatie dat Shell van oudsher een decentrale ict-opzet kent, die nu plaatsmaakt voor een centrale benadering.

Megadeals
Op 31 maart 2008 tekende Royal Dutch Shell drie miljardencontracten met EDS, AT&T en T-Systems voor de uitbesteding van een aanzienlijk deel van zijn ict. De deals hebben een totale waarde van omgerekend zo’n 2,7 miljard euro. Volgens Shell-woordvoerder Peter van Boesschoten heeft zijn bedrijf tot uitbesteding van de ict besloten om meer nadruk te kunnen leggen op innovatie en technologie. Ook de kostenbesparing speelt een rol.

EDS gaat zorgen voor het beheer van de eindgebruikers van de automatisering bij Shell. Daartoe neemt de automatiseerder in Nederland ongeveer 80 ict’ers van Shell over, waarvan tweederde ingehuurde medewerkers zijn en dus niet in dienst van de olieleverancier.

AT&T neemt levering, beheer en onderhoud van de wereldwijde communicatie-infrastructuur op zich. Hiervoor stappen in totaal zo’n 560 netwerkspecialisten van Shell over naar AT&T. Ongeveer driehonderd medewerkers daarvan werken momenteel in Nederland, het merendeel als ingehuurde kracht.

T-Systems regelt de wereldwijde hosting en opslag. T-Systems neemt zo'n 900 automatiseerders over van Shell waarvan 240 medewerkers in Nederland. Ook hier is meer dan de helft inhuurkracht.

Op de ict-afdelingen van Shell blijven in totaal vijfduizend mensen werkzaam, waarvan 650 in Nederland. Het is onbekend hoeveel ingehuurde krachten bij Shell Nederland daar bovenop komen. Volgens Shell-woordvoerder Van Boesschoten zijn het voornamelijk business analisten, project managers, softwarearchitecten en strategische managers die Shell behoudt. "Het zijn de ict'ers met kennis van onze business. Het gaat dan om de meest essentiële functies die nodig zijn om te blijven concurreren."

Meer over

ConsultingHelpdeskHostingWerkplekbeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Shell is visitekaartje voor AT&T in Europa

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Shell-contract maakt T-Systems minder ‘Duits’

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    EDS werkt samen met Getronics voor Shell

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    Shell sluit miljardendeals met EDS, AT&T en T-Systems

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    Offshoring smeert ict-motor Shell

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Duizenden ICT-banen op de tocht bij Shell

    2 reacties op “Dienstverleners pronken met Shell-contract”

    1. Karel van der Poel schreef:
      7 april 2008 om 11:26

      De opmerking van Dhr de Ruijter is terecht.
      De uitdaging voor Shell in deze variant is om in control te blijven en zonder op detail niveau te geraken wel in staat te zijn om de process, service en financiele kritische prestatie inidatoren end to end door de supply chain heen te kunnen managen.
      Een “information hub die door alle partijen gebruikt wordt” met KPI stuurinformatie zou hierbij kunnen helpen.

      Login om te reageren
    2. Martin Leest schreef:
      24 augustus 2011 om 20:56

      Drie jaar later valt er niets meer te pronken. De outsourcing is een op een grote sof uitgedraaid. Ict-experts zagen dat al aankomen, alleen management zat weer eens diep met de kop in het zand en was oost indisch doof voor de mensen op de werkvloer.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs