Indonesisch toptalent aan de slag in Nederland

Ict-dienstverlener BataviaLabs in Amsterdam haalt werknemers uit lagelonenlanden naar Nederland. De specialist in Microsoft-technologie trekt vooral uit Indonesië ict-specialisten aan.

Ict-dienstverlener BataviaLabs heeft al tien jonge Indonesische professionals naar Nederland gehaald. Het Amsterdamse bedrijf regelt de werkvergunning, het vliegticket, huisvesting en training en begeleiding van de kennismigranten.

In Indonesië, waar het bedrijf samenwerkt met een wervingsbureau, studeren veel mensen af in informatica. "We hebben hier een groot tekort aan it-specialisten, landelijk zijn er zo'n 13.000 nodig. Door ze als kennismigrant binnen te halen, kun je beter voldoen aan de vraag van de klant", vertelt directeur Michiel van Otegem.

Niet elke opdracht leent zich voor offshoring, zegt Van Otegem. "Er is minder klantcontact en je moet afwachten of het eindresultaat wordt zoals je dat wilt. Om gaandeweg iets te ontwikkelen, moet je contact hebben met de klant en dat lukt niet als je aan de andere kant van de wereld zit."

Cum laude

Elke Indonesiër bij BataviaLabs heeft een bachelor- of masterdiploma Informatica en de nieuwste Microsoft-certificieringen. Enkelen zijn cum laude afgestudeerd. "In Nederland blijven mensen die cum laude afstuderen, vaak verbonden aan hun opleidingsinstituut." vertelt Van Otegem. "Wat opvalt aan de Indonesiërs? Hun enthousiasme, gedrevenheid en de kwaliteit die ze leveren."

Met gezinshereniging heeft het bedrijf nog niet te maken. "De Indonesische specialisten zijn tussen de 22 en 30 jaar; voor hen heeft gezinsvorming nog niet de hoogste prioriteit." Nederland bevalt de Aziaten goed. "Voor hen is de westerse samenleving ideaal. En in Jakarta staan meer files dan hier."

BataviaLabs

BataviaLabs, dat een jaartje bestaat, is gespecialiseerd in Microsoft-technologie zoals Microsoft .NET, BizTalk, SharePoint en Commerce Server. Verder verzorgt het applicatiebeheer en begeleiding en training van projectteams. Klanten zijn ondermeer Achmea, Buyitdirect, Essent, KAS Bank, UWV, FNV en Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toch maar weer eens mijn c.v. versturen. zucht als baanloze hoogopgeleide ict-er. Denk dat ik me binnenkort laat omscholen via het cwi...zucht..

Niet alleen een degelijk cv bepalen je geschiktheid. Wellicht is een cynische houding ook niet helemaal wat een opdrachtgever zoekt?

"We hebben hier een groot tekort aan it-specialisten, landelijk zijn er zo'n 13.000 nodig."
Is er dan iets structureel mis op het "Ministerie van Onderwijs?" Word het niet eens hoog tijd voor een ict-prikkelende champagne zoals
"Je moet computeren / programmeren tot je 18 ventje??? ongeacht je huidskleur ras of afkomst"

Als "de overheid" zo goed vinger aan de pols houd in onderwijs land, (bla bla bla zoveel miljoen, miljard erbij voor de leraren) je als opgroeiende puber tot je 18 jaar opgesloten houd in een staat-instituut genaamd "lager en middelbaar onderwijs"..

Waar blijven dan die "knappe Binnenhof onderwijs koppen" die deze ict-schaarste niet hadden zien aankomen???
Of verzamelt het CBS hier geen gegevens over? Is dit niet schadelijk voor de Nederlandse economie.
Uitholling van de onze eigen hollandse beroepsbevolking t.b.v. buitenlandse (goedkopere) arbeidskrachten??

Of worden jonge Nederlanders bewust! verkeerd gestimuleerd in de verkeerde richtingen (bla bla bla HBO, WO Master opleiding, Kennis economie bla bla bla), zodat Den Haag maar een legaal "excuus heeft" om buitenlandse krachten in vaderlands grenzen te sluizen om de vacatures in te vullen die we hier (bewust niet) kunnen vullen uit eigen bevolking...

Of is dit opzet? Het openstellen van de europesche grenzen, zodat nederland over een jaar of 20 niets nederlands meer heeft?? Is dit nu Globalisatie of worden hier bewust ict-banen-problemen gecreeerd volgens het scenario Problem, Reaction, Solution van de New World Order?

Lekker stimulerend is dit zeg !! Nu zul je maar net van plan zijn om ICT te gaan studeren. Dan leer je dus voor een lage-lonen-landen job?

Ronald, iemand die langer in het vak zit weet dat tekort zich snel afwisselt met overschot. Daarnaast gaat het gewoon om het verschil in poet en volgzaamheid. Als westerling moet je neo-koloniaal denken, dus een vak kiezen waarin je de slaven drijft of business ontplooit ipv aan die onderkant te staan. Natuurlijk wel vreemd dat je met een UNI diploma of hogeschool ook al onderaan de arbeidsmarkt staat in globalistisch opzicht.

Die cijfers zijn dan ook stompzinnige voorspellingen, daarnaast is er een groei aan MDA tools, er zijn nl. ook westerlingen die geld willen verdienen, en dat doe je door massa's indiers en indonesiers naar hun land te remigreren middels code-generators, het geld wat organisaties daar mee besparen gaat zo deels in de pocket van de MDA guy . "Kantoor"automatisering is tenslotte geen rocket science.

@Hans..
Precies, volgens mij zijn er genoeg (oudere ervaren) icters in nederland die gewoon links blijven liggen. En die jonge buitenlandse broekies zijn idd makke en volgzame schapen. En Neo-koloniaal, you toke the thoughts right out of my head Hans!

Tja.. uni of hogschooldiploma zegt in mijn ogen geen bal! Stukkie papier wat geen reet bewijst!

Ervaring is what counts, dus begint je gewoon op de werkvloer. Eerst ervaring opbouwen en dan pas stijgen op de corporate ladder.
En niet ergens halverwege met je "avondschool LOI masters papiertje" binnen komen blaten met een air en dan denken dat je leiding kunt geven ;-)

Leiding:
- KRIJG van je ploeg, die in jou hun leider (h)erkend.
- VERDIEN je door het respect van je teamgenoten
Leiding dwing je niet af volgens de neo-koloniale gedachten van slavernij en onderdrukking.

In die zin kunnen we nog heel wat van andere culteren leren, vooral de Indiasche ;-) Dienstbaarheid voor je team is ware leiding geven, en geen dictator

De beste CEO's hebben in mijn ogen ooit ook vuile handen gehand en zijn gestart op de werkvloer. Zo weten deze "ceo's"zij ook waar ze over praten en besluiten over nemen... omdat ze het zelf ervaren hebben en voeling hebben en houden met hun werkvlak en personeel.

Beste mensen,

Ik ben zelf Indonesisch en werkzaam in de ICT in Nederland (wel heb ik hier mijn master gehaald en kom ik hier niet om financiele redenen).

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat Indonesische collega's die hier gekomen of gebleven zijn om deel te nemen in de Nederlandse arbeidsmarkt zijn stuk voor stuk toptalenten en hooggedreven in hun werk. De meesten hebben al ervaring in hun vakgebied en/of zijn afgestudeerd met goede resultaten.

Een diploma alleen zegt inderdaad niet alles, maar een super motivatie en sterke wil om het beste van het beste neer te zetten in je werk (overigens ook met een flinke dosis plezier!) is denk ik het sleutelwoord om mijn werkgever tot nu toe grote tevredenheid en een gezonde samenwerking te bezorgen.

Het verwijzen naar kolonialisatie, slavernij of het bewust sturen van 'new world order' verbaast mij zeer in dit stukje. Misschien denk ik veel te eenvoudig in deze ingewikkelde wereld, maar wat zullen we vrediger leven als deze 10 (voor 13.000!!!) top-kennismigranten met open armen ontvangen kunnen worden. Ik weet zeker dat we veel van elkaar kunnen leren en in plaats van eindeloos zitten discussieren over het waarom kunnen we ons eindelijk richten op de hoe (kennis en kunde!).

@Joop: Aangezien die mensen hier naartoe gehaald worden, lees ik het omgekeerde, namelijk er is hier een tekort en als jij ICT gaat studeren kun je in dat gat duiken.
Komt dit omdat je denkt dat deze mensen betaald worden alsof ze nog in Indonesie wonen? Dat gaat natuurlijk niet werken, want ze moeten in Nederland wonen. Bovendien is daar volgens mij wetgeving voor die een bepaald minimumsalaris eist voor kennismigranten.

@Margaret: Daar raak je een belangrijk punt. Ik vind de motivatie/drive van de gemiddelde Nederlander ver te zoeken. Nederlanders zijn wereldkampioen zeiken geworden doordat we gewend zijn dat ons bedje gespreid is. Als je wel eens in landen als Indonesie geweest bent, weet je dat de maatschappij keihard is en de mensen die daarin boven komen drijven doen dat door keihard te werken. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.

Ik ben verbaasd door de vele negatieve reacties op dit artikel. Het is juist positief dat door de komst van buitenlandse ICT-ers de groei van onze economie niet belemmerd wordt.

Zelf van koloniale afkomst lijkt het mij, gezien de christen vervolgingen en het moslim Fundamentalisme in Indonesie, een slecht idee om deze krachten hier naar toe te halen. Mijn voorkeur ligt toch bij andere bestemmingen. Jammer genoeg zijn het wel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Vroeg of laat gaat men zich hier toch vestigen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-16T13:45:00.000Z Anneke Houtman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.