BAM wil af van Capgemini-hoofdkantoor

Bouwbedrijf BAM zoekt een nieuwe eigenaar voor het hoofdkantoor van ict-dienstverlener Capgemini in Utrecht. De bouw van dit pand is in volle gang en naar verwachting wordt het gebouw in april 2013 aan Capgemini opgeleverd. BAM is bezig zijn vastgoedportefeuille af te bouwen en verkoop van het nieuwe Capgemini-hoofdkantoor is daar onderdeel van.

De eventuele eigenaarwissel heeft geen enkele gevolgen voor Capgemini, zo benadrukt een woordvoerder. ‘Capgemini huurt het gebouw niet direct van BAM maar van AM Real estate, de projectontwikkelaar. Het is al langer bekend dat zij voor het gebouw een andere eigenaar zoeken. Mocht dit gebeuren dan zal er niets veranderen aan het huurcontract wat voor tien jaar is vastgesteld.’

Volgens haar verloopt de bouw van het nieuwe pand langs de snelweg A2 voorspoedig. ‘We verwachten in april de oplevering.’ En dat is op schema, want Capgemini had gepland om in mei 2013 te gaan verhuizen. Dat die deadline wordt gehaald is knap, want de huidige verhuurder van het Capgemini-pand op het Utrechtse industrieterrein Papendorp CBRE vocht de verhuizing van de ict-dienstverlener naar Leidsche Rijn aan. Het vastgoedfonds meende dat het op oneerlijke wijze moest concurreren met ontwikkelaar AM Vastgoed nu gemeente Utrecht 15 procent korting verleent op de grondprijs in Leidsche Rijn. De rechter legde uiteindelijk de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Capgemini niet stil. De zoektocht naar een nieuw hoofdkantoor startte in maart 2011. Belangrijkste reden voor verhuizen was dat het huidige pand te groot was voor het nieuwe werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Belangrijkste reden voor verhuizen was dat het huidige pand te groot was voor het nieuwe werken."
Volgens wie is dat de belangrijkste reden? Ik proef hier een aanname. Ga eens lunchen bij bijvoorbeeld de Eetvilla in Soestduinen en schuif aan dicht bij een tafeltje waar projectontwikkelaars, het liefst met gemeente ambtenaren lunchen. Daar krijg je de onoorbare waarheden.


Voor een organisatie als CAP natuurlijk begrijplijk om in een kleiner pand te willen zitten, het "nieuwe werken" is nu eenmaal daar en ook CAP moet op alle kosten letten en daar waar kan bezuinigen.
Jammer dat CAP er met de verhuurder blijkbaar niet uitgekomen is om een kleiner gedeelte van het pand te blijven huren, dit had mijnsinziens met een aanpassing van de huidige lokatie ook een magelijkheid kunnen zjn.
Voor een gemeente echter een kortzichtige visie, weer een knoepert van een pand erbij wat (zeer waarschijnlijk, ook een aanname maar ja, ik kan niet anders) voor een langere tijd grootendeels leeg blijft staan in een kantorengebied wat net is voltooid. Liever NOG een pand erbij op een andere lokatie, dit levert voor de gemeente namelijk weer geld op in een toch al moelijke tijd van grondverhuur of verkoop, elke euro erbij kan weer in de boeken, dat ook dit over een aantal jaar zeker weer leeg zal staan en er, net als Lage Weide, troosteloos bij zal liggen is volgens mij meer als een aanname, dit is keer op keer gebleken in Utrecht tot nu toe. Maar ja, dan hebben de raadsleden en ambtenaren, die nu strijken met de mooie inkomsten en eer, het al lang niet meer voor het zeggen.

De laatste 12 maanden is de omzet van Cap met bijna 14% gekrompen. Over de laatste 4 jaar waarschijnlijk minstens 30%. Dus heeft weinig met het nieuwe werken te maken. Cap is gewoon een stuk kleiner dan zo'n 10 jaar geleden. Waarschijnlijk is het nieuwe kantoor in 2013 al te groot.

"Capgemini huurt het gebouw niet direct van BAM maar van AM Real estate, de projectontwikkelaar"

AM Real Estate is onderdeel van Koninklijke BAM Groep. Men weet het wel leuk te brengen :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-16T10:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.