Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Blunder

Orange blundert bij Europol met Iomega-lek

10 december 2012 - 10:564 minuten leestijdActueelCloud & InfrastructuurEuropese CommissieEuropolIomegaOrange Business Services
Sander Hulsman
Sander Hulsman
Chief Digital Content

Een ict’er van dienstverlener Orange Business Services heeft per ongeluk meerdere vertrouwelijke documenten van de Europese politieorganisatie Europol via internet gelekt. Hij had de informatie op een network attached storage (nas)-schijf van Iomega opgeslagen die hij privé gebruikte. Op Iomega-schijven staat het wachtwoord standaard uitgeschakeld en als deze niet aangezet wordt, is een schijf via internet benaderbaar. KRO-televisieprogramma Reporter bracht het lek naar buiten.

Reporter deed de afgelopen tijd onderzoek naar computerrandapparatuur en deed verschillende schokkende ontdekkingen. Zo vond het programma lekken in printers van HP, Ricoh en Brother, in netwerkbeveiligingscamera’s van AVtech en in nas-schijven van Iomega, onderdeel van EMC. Vooral dit laatste lek ligt gevoelig, omdat nas-schijven erg veel data, en dus informatie, kunnen opslaan. Reporter vond wereldwijd in totaal zestienduizend ip-adressen van schijven van Iomega die in totaal dertig miljoen gigabyte aan schijfruimte via internet staan te lekken. In Nederland gaat het om twaalfhonderd schijven.

KLM, ING en Ballast Nedam

Via de Iomega-schijven kreeg Reporter inzage in vertrouwelijke en privacygevoelige informatie van verschillende bedrijven. Zo zag het van een medewerker van het bedrijf Jet Effectvie een kopie van zijn paspoort en kon het lezen hoe er vergunningen konden worden verkregen om tot beveiligde delen van Schiphol toegang te krijgen. Op hetzelfde Schiphol heeft vliegtuigmaatschappij KLM zijn beveiligde datacenter staan. Hier binnenkomen lukt zo goed als niet, maar informatie uit dat datacenter wordt ongemerkt wel verspreid door de directeur van het datacenter zelf. Hij neemt vertrouwelijke informatie van KLM op zijn Iomega-schijf mee naar huis.

Op de nas-schijf van de datacenterdirecteur van KLM vond Reporter ook calamiteitenplannen van bank ING. Het ging hier om informatie hoe te handelen bij computerproblemen. Ook wist het KRO-programma zich toegang te verschaffen tot concurrentiegevoelige informatie van Unilever en beursgevoelige informatie over toekomstige bouwprojecten van Ballast Nedam. Het lek dat Orange Business Servcies ontwikkelde bij Europol sprong het meest in het oog.

Europese Commissie

Orange Business Services is al jaren verantwoordelijk voor het wereldwijde wide area network (wan) van de Europese Commissie (EC). Europol is in Den Haag gevestigd en hierdoor zijn er vooral Nederlandse ict’ers bij de Europese politieorganisatie actief. Eén van hen sloeg informatie van het intranet van Europol op zijn privéschijf van Iomega op. Reporter vond dit via internet en vroeg zowel Europol als Orange om een reactie. Volgens Europol heeft Orange een probleem, maar levert het lek geen probleem voor de eigen organisatie op. Het Euopol-intranet is niet voor hackers toegankelijk geweest. De woordvoerder is niet verbaasd over het lek. Orange wilde in de uitzending niet reageren en geeft de eigen ict’er de schuld. Dergelijke informatie mag niet op privéapparaten worden opgeslagen. De ict-dienstverlener probeerde nog wel via kort geding de uitzending van Reporter te voorkomen, maar ving bot bij de rechter.

Tegenover Computable wilde Orange Business Services wel reageren. Hoofd marketing en communicatie van de Benelux Francine Linzell hamert er vooral op dat er geen klanten in gevaar zijn geweest. ‘Het probleem zat bij één iemand zijn persoonlijke harde schijf. Daar stond oudere klantinformatie op. Toen we hierop attent werden gemaakt, hebben we direct de impact bekeken. Al snel constateerden wij dat niemand in gevaar was. We hebben beleid dat werkgegevens niet op privéapparaten opgeslagen mogen worden en dat beleid wordt verder aangescherpt. Zo gaan we technische maatregelen doorvoeren zodat dergelijke informatie niet meer dan op de daarvoor bestemde zakelijke apparaten opgeslagen kan worden.’

Meer klantgegevens gelekt

Linzell betreurt het lek en vindt dat Orange Business Services adequaat heeft gehandeld. ‘We hebben direct een assessment gemaakt en alle klanten ingelicht waarvan er gegevens gelekt waren.’ Naast Europol ging het namelijk om meer klantgegevens. Winzell wil niet zeggen om hoeveel klanten het gaat of welke bedrijven het betreft. Zij bestempelt cybercrime als ‘een groot maatschappelijk probleem’. ‘Dat is ook de reden dat wij via kort geding hebben geprobeerd om de uitzending van Reporter te voorkomen. We willen namelijk niet hackers op ideeën brengen. Uiteindelijk mocht de uitzending onder enkele voorwaarden doorgaan. Dat is goed, want het is belangrijk dat dit soort problemen worden aangekaart.’

Meer over

AuthenticatieHackingIntranetNAS

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Netwerken
    ActueelCloud & Infrastructuur

    EC verlengt contract met Orange

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Zembla onthult nieuw datalek bij Europol

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    McAfee helpt Europol bij aanpak cybercrime

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    AkzoNobel verlengt infrastructuurdeal Orange

    14 reacties op “Orange blundert bij Europol met Iomega-lek”

    « Oudere reacties
    1. Wim B. schreef:
      10 december 2012 om 16:21

      Hoezeer de Orange consultant ook aanspreekbaar is, persoonlijk vond ik de reactie van de directeur van het KPN datacenter schadelijker voor onze beroepsgroep. Je hand voor de camera houden alsof je zojuist bent overvallen door ‘TROS opgelicht’ en daarna snel weer door de draaideur naar binnen. Liet echt een heel professioneel beeld achter….

      Login om te reageren
    2. ICT-er schreef:
      10 december 2012 om 19:31

      Een déjà vu en ik ben geeneens een security specialist. Toch zie ik het ook geregeld, vooral bij telecombedrijven. Een collega van mij is wel security specialist. Hij voert quick scans uit bij potentiële klanten met enkele tientallen tot duizenden automatiseerders onder contract. Die zouden toch echt wel voldoende kennis in huis moeten hebben om algemeen bekende lekken te dichten of te voorkomen. Toch is het meestal snel raak. Vaak zijn meerdere eenvoudig te voorkomen lekken. Een tip over 1 beveiligingsgat krijgen ze gratis op discrete wijze aangereikt, en daarna uiteraard de vraag of ze een meer diepgaande betaalde scan willen. Slechts een klein deel reageert, waarvan een deel weer met “nee dat kunnen we wel zelf oplossen”. Na controle blijkt het meestal niet of maar ten dele gebeurd te zijn.

      Conclusie, de meeste grote ICT-afdelingen en ingehuurde ICT-dienstverleners bieden slecht beveiligde ICT-diensten aan. Ze weten het, maar wachten gewoon af totdat ze tegen de lamp lopen. En dan proberen ze de boodschapper met behulp van woordvoerders en advocaten, neer te sabelen en spreken van “een losstaand incident”.

      Vertrouwelijke data van klanten van je werkgever meenemen en op een privé NAS zetten is niet professioneel (al lopen privé- en werkomgevingen steeds meer door elkaar vanwege het nieuwe werken en BYOD). Maar als je als ICT-er die NAS niet zelf beveiligt, dan mag je toch wel even gaan nadenken wat je vak is. De medewerker van Orange moet zich natuurlijk niet van kant maken, maar hij/zij moet het gebeuren wel als leermoment zien. Dat geldt net zo goed voor de opdrachtgevers zoals KLM, Unilever en Europol. Men is vaak slordig bij het uitbesteden en cloud computing.

      Richard Jonker, je hebt natuurlijk gelijk m.b.t. de reflex van de fabrikanten. Maar een ICT-er kan zich niet verschuilen achter fabrikanten of achter leveranciers. Als beheerder heb je een eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk kan het alsnog mis gaan. Dat kan echt iedereen overkomen, maar dan heb je wel je professioneel best gedaan.

      Login om te reageren
    3. Jan schreef:
      11 december 2012 om 09:14

      Als IT professionals onder elkaar. Wie hier heeft thuis een soortgelijke opstelling of een dedicated internet server waarbij gevoelige informatie via het internet benaderbaar is? En houdt u dan ook bij of die opstelling ook zwakke plekken bevat en handelt u hier ook naar door regelmatig security patches uit te voeren?

      Het beleid van Orange om dit soort gevoelige informatie niet privé op te slaan lijkt mij voor iedere IT’er een no-brainer. Maar blijkbaar is niet iedereen zich daar bewust van. Daarom komen dit soort incidenten dagelijks voor en zal uiteindelijk lijden tot nog meer beperkende (onzin) regeltjes die de vrijheid van het internet nog meer beknotten.

      Login om te reageren
    4. ICT-er schreef:
      12 december 2012 om 12:54

      Jan, het is een kwestie van functies scheiden. Dat weet elke ict-er. Thuis heb ik aparte omgevingen voor mijn werk, testen en privé. Werkomgevingen zijn up-to-date met router, firewall en anti-malware software. De meeste collega’s die ik ken doen dat ook. Ze gebruiken ook vaak Linux en OS-X.
      Juist op het werk lopen de zaken door elkaar. Illegaal downloaden op het werk is een voorbeeld. Maar het zijn vooral bazen die BYOD verkeerd gebruiken en commerciële afdelingen die ontwikkelaars geen tijd geven om website goed te beveiligen.

      Redactie, jammer van die kop; net doen alsof het een iOmega probleem is. Je hebt ook (lege) standaard(master)wachtwoorden bij Cisco, LinkSys, NetGear, Nortel, Alcatel en vele tientallen andere hardware leveranciers en tevens bij nog meer softwareleveranciers zoals Apple, Oracle en Microsoft. Daarvan zijn lijsten op het internet te vinden, met vaak enkele duizenden gebruiker-wachtwoordcombinaties.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs