Managed hosting door True

'Liever gemodereerd beleid dan loonoffers'

Centric bevriest voor een deel salarissen

Geld

Alleen Centric-medewerkers die zich sterk ontwikkelen, komen in aanmerking voor salarisverhoging. De rest van de salarissen is bevroren. Met dit gemodereerd loonkostenbeleid, zoals de automatiseerder het omschrijft, wil het bedrijf zijn financiële positie gezond houden. 2013 was een lastig jaar, maar ook 2014 wordt een moeilijk jaar voor de grote ict-dienstverleners, verwacht Centric. In de aanloop naar het nieuwe jaar rondde het bedrijf een herindeling van zijn organisatie af om zich zowel nationaal als internationaal scherper te profileren op de markt.

In een nieuwsbrief aan zijn personeel schreef directeur Pieter van der Stoel van Centric Staffing Services eind vorig jaar dat diverse onderdelen binnen Centric het zwaar hebben, zoals de testgroep en de financiële dienstverleners. Hij stelde vast dat 'de Centric-brede resultaten slechts een zeer beperkte ruimte geven voor salarisgroei.' Alleen een beperkt aantal collega’s, die 'zich zeer sterk hebben ontwikkeld', komt nog in aanmerking voor een loonsverhoging.

Lastige jaren

Woordvoerster Marlies Aanhaanen bevestigt dat Centric een lastig jaar achter de rug heeft en daarom deze beperkte salarisruimte heeft afgekondigd. Maar, zo stelt zij vast, ook voor veel andere bedrijven is het een moeilijke tijd. 'Wij zien concurrenten die reorganiseren, die loonoffers vragen van hun oudere medewerkers. Wij maken een andere keuze. Centric vindt het belangrijk om financieel gezond te blijven, zodat medewerkers en klanten nu en in de toekomst op de organisatie kunnen vertrouwen. In het huidige economische klimaat past een gemodereerd loonkostenbeleid. Het betekent wel dat veel medewerkers helaas geen verhoging hebben gekregen. Maar het is een maatregel die belangrijk is voor de toekomst.'

Zegsvrouw Aanhaanen wijst er verder op dat er ook activiteiten zijn die goed renderen, zoals de softwaredienstverlening. Naar verwachting zal Centric 2013 in lijn met 2012 (omzet 525 miljoen euro, nettowinst ruim twaalf miljoen euro) afsluiten. 'Juist de balans in activiteiten is belangrijk voor ons: activiteiten die ook in economisch moeilijke tijden goed blijven renderen en activiteiten die goed renderen als de markt aantrekt. Daar profiteren we in die tijden allemaal weer van.'

Herindeling

De ict-dienstverlener voorziet dat 2014 ook nog een moeilijk jaar is. Met dat vooruitzicht heeft het bedrijf er vorig jaar voor gekozen om de organisatie om te vormen en zich voortaan in de markt duidelijker te positioneren met vier kernactiviteiten: Software Solutions, IT Outsourcing, BPO (business process outsourcing) en Staffing Services.

Dat betekende bijvoorbeeld dat een aantal dochterbedrijven onder de grote Centric-paraplu is komen te hangen: Testbedrijf Qualityhouse gaat verder als Centric Test & Security Professionals (en valt onder Staffing Services), Qmagic IT Professionals (ict-beheer) heet voortaan Centric IT Workforce (en maakt eveneens deel uit van Staffing Services) en de belastinguitvoeringsdienst Xcensus gaat inmiddels door het leven als Centric Public Sector Service Center (onderdeel van BPO).

De naamswijzigingen zijn volgens Centric een logisch vervolg op de steeds verdergaande samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen. Ook is de internationale samenwerking tussen de diverse internationaal opererende Centric-bedrijven aangescherpt en is een aantal facilitaire taken, zoals marketing, administratie en personeelstaken, centraal opgezet. Volgens Aanhaanen moet deze strategie in crisistijd leiden tot 'het behoud van onze gezonde financiële positie en het realiseren van groei.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tuurlijk joh.. al niets verdienen en dan ook nog je loon bevroren.
Helaas nog wel beter dan al die massa ontslagen..

@Roy je kan schijnbaar beter, dus dan ga je toch.

Het is nog steeds een positief ding dat je een baan hebt en een werkdak boven je hoofd. Uiteraard is nooit iets zeker maar als dit betekent dat het helaas een pas op de plaats maken is, dan is dit consistent met de stand van zaken in de zakenmarkt.

Sterkte en succes voor en aan alle betrokkenen.

Uitstekende maatregel. Voor de korte termijn dan. Want zodra de (arbeids)markt ook maar een beetje aantrekt schiet het verloop omhoog en moet men hoge kosten maken voor behoud en werving.

Niet heel verrassend. Dit beleid voeren ze nu al een jaar of 6 weet ik uit eigen ervaring. De goede mensen vertrekken en er blijft een uitgeholde organisatie achter. Je kan je medewerkers niet zolang aan het lijntje houden. Ik ben circa 4 jaar geleden vertrokken en heb hier geen moment spijt van gehad. Wel heb ik medelijden met de ex-collega's die nu voor het zoveelste jaar op rij hetzelfde kul-verhaal krijgen.

Wat mij wel opvalt is dat in IT land ontzettend vaak de lonen bevroren worden, volgens mij komt dat ook omdat er geen cao's zijn. In de tijd dat ik voor de grote IT dienstverleners werkte (o.a. Centric) was er of slechts een beperkt budget, of de 0% lijn. Wellicht daardoor dat ik voor meerdere grote IT dienstverleners heb gewerkt, want of je daarmee akkoord gaat, dat ligt natuurlijk aan jezelf. En zodra ze weten dat je weggaat, is er vaak opeens wel ruimte, maar persoonlijk zag ik dat dan niet meer zitten.

Ik denk dat je als IT'er ook gewoon om meer salaris moet vragen, als je het niet vraagt, dan zal je het ook minder snel krijgen, en vaak ook minder krijgen. Ook moet je je niet fixeren op jaarlijkse salarisverhoging, je kan hier ook tussentijds om vragen, zeker als de jaarlijkse salarisverhoging niet doorgaat, of dat daar weinig 'budget' voor is, dan blijkt een verdere verhoging één of twee maanden later gewoon wel mogelijk te zijn. Je moet natuurlijk wel een beetje realistisch blijven met het gewenste salaris, al kan je bij een goed uurtarief en veel uren inzet echt wel een navenant salaris vragen.

1.5% winst op deze omzet is niet veel. Logische keuze lijkt me.

Opmerkelijk genoeg gaat het bij menig bedrijf bergop. Lonen bevriezen zou wel het laatste redmiddel moeten zijn. Centric benadeelt daarmee z'n eigen personeel terwijl er op andere vlakken wel winst wordt gemaakt. Niet heel netjes.

Er zouden eerder maatregelen in de bedrijfsvoering genomen moeten worden. Als ik het mij correct herinner, was er altijd voldoende middle management personeel. Dat soort overhead kost veel geld en levert niks op. Daar is zeker bij Centric veel te halen.

Altijd aardig om te vernemen hoe anderen een bedrijf met een omzet van een half miljard zouden weten te leiden. Met 21 jaar zwarte cijfers.
Als je iets over de positieve en inhoudelijke cultuur van Centric wilt weten, stuur maar een email. Beter dan van de zijlijn bashen.

Bashen Leen? Ik ken de inhoudelijke en 'positieve' cultuur, ik heb dit 14 jaar mogen meemaken maar na 2 jaar lonen bevriezen vond ik het in 2009 genoeg geweest. De waarheid is hard maar de markt gaat weer als een speer en om dan voor het 6e jaar op rij je medewerkers hetzelfde kul-verhaal voor te schotelen is beschamend. Dus snijden in middle management lijkt me er verstandig en uit ervaring bij Centric weet ik dat dit op heel veel vlakken kan zonder veel impact. 12M winst op 525M omzet toont dat je te veel overhead hebt, het is beschamend laag.

Aan alle betrokkenen, heel veel succes en sterkte.

Tsja 6 jaar op de 0 dat betekend dat je met inflatie meegerekend er op achteruit gaat tenzij je het vuur uit de sloffen loopt voor een minimale opslag. Als het gras ergens anders groener is dan ben je het min of meer aan jezelf verplicht om daar te gaan grazen. Dat is dan vaak nog de enige manier om voor een beter loon te kunnen onderhandelen. Want je baan lange tijd vasthouden is niet meer zo vanzelfsprekend dus is het beter om zelf dan maar aan de bal te blijven.

De definitie van "sterk ontwikkelen" ?? Juist..

Ik werk inmiddels 10 jaar naar volle tevredenheid bij Centric. En ik heb ieder jaar nog een verhoging gehad. Het ene jaar meer dan andere jaren maar ik heb absoluut niks te klagen. Centric is een goed bedrijf om voor te werken, maar je moet je natuurlijk wel altijd blijven ontwikkelen.

Als je dan geen certificeringen haalt en bij de opdrachtgever de kantjes er af loopt. Tsja verwacht dan inderdaad geen loonsverhoging.

En al krijg je geen verhoging dan is dat natuurlijk altijd nog beter dan werken bij CAP en een loonsverlaging voor je kiezen krijgen.

Klassiek geval van: Het gras is altijd groener bij de buren. Ik werk nu bijna drie jaar met veel plezier bij Centric. Heb ook bij een andere grote IT dienstverlener gewerkt in de gouden IT jaren. Maar daar kregen we elk jaar te horen dat er geen tot weinig ruimte was. Centric heeft al jaren op rij een positief resultaat. Dat is ook wat waard. en in mijn ervaring wordt je gewaardeerd als je goed presteert. En dat hoeft niet altijd in salaris te zijn.

Werk nu zelf bijna 4 jaar bij Centric en ik moet zeggen dat ik dat naar alle tevredenheid doe. Gesteld ze betalen niet de hoofdprijs qua salaris en de cao is ook niet de beste maar daar tegenover staat wel dat ik me in die drie jaar goed heb kunnen ontwikkelen en daar nog steeds mee bezig ben. Sinds dit jaar geen verhoging gehad terwijl ik wel bij die groep van sterk ontwikkelden hoor. Tja daar kan je dan heel lang over door zeiken en dat het elders beter is, gras is altijd groener bij de buren.
Ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin en betere tijden komen er heus wel anders kan ik altijd nog kiezen om weg te gaan.

Ik zie dat er veel tevreden werknemers zijn, Geweldig!!

@Tevreden Werknemer

Ja, want een salarisreductie bij CAP voor +- 150 mensen zegt iets over de rest van het personeel (+- 4500 dacht ik). Wat een niveau weer.

RAMY zegt; "Centric heeft al jaren op rij een positief resultaat. Dat is ook wat waard. En in mijn ervaring wordt je gewaardeerd als je goed presteert. En dat hoeft niet altijd in salaris te zijn."

Het is mooi dat Centric jaren op rij een positief resultaat heeft gehad, maar als je dan als medewerker hier niet van profiteer in een eigen vermogen stijging dan heb je er niets aan.

Een schouderklopje en/of taartje op zijn tijd helpt niet bij de steeds stijgende kosten. Een bevroren salaris of een salaris verhoging onder de inflatie niveau is een erosie van je koopkracht. Door inflatie wordt geld elk jaar minder waard dan het jaar ervoor. Als je salaris groei achter blijft op de inflatie dan lijd jij aan koopkracht verlies.

Schrijnend dan als er wel van jou wordt verwacht dat je harder gaat werken en jezelf nog meer gaat ontwikkelen om dan alsnog aan het eind van de jaar te horen krijgen dat je niks of weinig (onder inflatie) bij krijgt.

Je hebt niks aan een schouderklopje of verbale waardering als je elke maand krapper bij kas bent dan de jaar ervoor.

Je werkt om er beter op te worden, niet om achteruit te gaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-14T09:47:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.