Rometty ging niet in op Trumps opvattingen dat er een einde moet komen aan de inhuur van goedkope ict’ers uit het buitenland en het verplaatsen van Amerikaans ict-werk naar offshorelanden. Wel wees ze hem er fijntjes op dat IBM al ruim 105 jaar de Verenigde Staten helpt met toepassingen die bijdragen aan vooruitgang en voorspoed.
Zij houdt hem voor dat investeren in onderwijs essentieel is voor het behoud van werkgelegenheid. Big Blue heeft bijvoorbeeld specialisten nodig op het gebied van cyberbeveiliging, data science en kunstmatige intelligentie. Daarvoor heeft het bedrijf zelf opleidingen in het leveren geroepen. Volgens Rometty zouden dit soort initiatieven omarmd moeten worden door de regering. Daarmee zorg je voor behoud van werkgelegenheid in je land.
Daarnaast meent de IBM-topvrouw dat de nieuwe regering op tal van vlakken, zoals de gezondheidszorg, de infrastructuur en de overheid, moderne ict-technieken, zoals data-analyses, internet op things en cloud computing, moeten toepassen. Hiermee kunnen tal van verbeteringen worden bereikt en banen worden gecreëerd.
Reacties
Het zijn juist de grote jongens zoals een IBM die door hun egoïstisch lobbygedrag ervoor gezorgd hebben dat de welvaartskloof enorm gegroeid heeft en de economie verzwakt hebben. Dat men dan het lef heeft om de politiek hier de schuld van te geven is dan ook zeer frappant.
Inderdaad heel apart van IBM!
De productie van kleding wordt al heel erg lang uitbesteed naar lagelonenlanden.
De productie van consumentenelektronica volgde daarna ook, al je apparaten thuis worden in lagelonenlanden gemaakt.
IBM heeft een leidende rol gespeeld bij het outsourcen van hooggeschoold werk naar lagelonenlanden, voornamelijk India.
Al dit uitbesteden naar lagelonenlanden gebeurt vanwege één reden: besparen op loonkosten. Dat lagelonenlanden het niet zo nauw nemen met arbeidsomstandigheden is een bijkomend pluspunt (vanuit het kostenaspect bekeken).
Uitbesteden naar India levert veel (communicatie)problemen op, er wordt niemand beter van, behalve de aanbieder van die offshore diensten.
Beide heren en met hen heel veel anderen vergeten even dat wij als consument geen dure binnenlandse producten aanschaffen, maar alleen de goedkope Aziatische varianten ...
Een IBM moet wel mee met die trend om producten te blijven verkopen. Je kunt niet 'eisen' dat een bedrijf binnenlandse dure arbeid inhuurt om vervolgens doodleuk via internet in het buitenland een goedkoop product aan te schaffen! Om diezelfde reden zijn de binnensteden straks leeg. Vinden we allemaal vreselijk maar we kopen kleding en schoenen via internet ...