Ict speelt geen rol in verkiezingsprogramma's

Dit artikel delen:

De belangen van de ict-branche spelen nauwelijks een rol bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een vergelijking van de programma's van de politieke partijen.

Geen enkele partij ruimt in haar verkiezingsprogramma een speciale plek in voor ict. Informatie- en communicatietechnologie komt in het algemeen alleen ter sprake als een punt voor zorg, zoals bij cyberterrorisme, of als een hulpmiddel voor het bereiken van bepaalde doelen, zoals het opzetten van een leerlingvolgsysteem in het onderwijs. Van een integrale visie op het gebruik van ict-oplossingen voor het bereiken van politieke doelen is geen sprake. Dat blijkt uit een vergelijking van de politieke programma’s door brancheorganisatie ICT~Office.

Het CDA wil de veiligheid vergroten door het inzetten van slimme camera’s. Ook vinden de christendemocraten dat de overheid slimmer moet werken. Een digitale overheid moet ervoor zorgen dat burgers gegevens nog maar één keer hoeven opgeven. De PvdA maakt zich vooral zorgen over de toegang tot internet voor jongeren, ouderen en gehandicapten. Verder kan volgens de PvdA ict bijdragen aan het oplossen van het fileprobleem.

De VVD ziet telewerken via breedbandverbindingen als oplossing voor het dichtslibben van snelwegen. Winkeldieven moeten worden geregistreerd in een centrale database en het elektronisch medisch dossier moet patiënten onafhankelijker maken in de keuze van arts en specialist. D66 wil de zorg en het contact met de overheid stroomlijnen door invoering van het elektronisch patiëntendossier en burgerservicenummers. Ook wil de partij het internet inzetten als raadplegend middel in democratische processen.


Ict en de verkiezingen staan centraal tijdens het Nationaal ICT-Debat op 9 november in Den Haag. Dit debat is een initiatief van Computable in samenwerking met ICT~Office. U kunt zich aanmelden om mee te discussiëren via wwww.nationaalictdebat.nl.


CDA
Het CDA wil de veiligheid vergroten met nieuwe technologieën, zoals slimme camera’s. Ook de aanpak van cybercrime wordt genoemd. Een leerlingvolgsysteem moet het mogelijk maken de voortgang van kinderen in het onderwijs te volgen. Op het gebied van de media wordt gewezen op snelle veranderingen door internet en mobiele datadiensten. Aandacht voor ict is er bij de rol van de overheid als dienstverlener. Door de digitale overheid hoeven gegevens nog maar één keer te worden aangeleverd.

PvdA
De PvdA vindt dat iedereen moet kunnen omgaan met internet, ook omdat de overheid het gebruikt voor dienstverlening en communicatie. Verder komt de PvdA op voor de goede toegankelijkheid van internet voor jongeren, ouderen en gehandicapten. De partij steunt het gebruik van open source-software. Dit moet leiden tot meer ruimte voor kleinere innovatieve internetbedrijven. Binnen het thema mobiliteit wil de PvdA nieuwe technologie inzetten om het fileprobleem te bestrijden, onder andere door telewerken, maar ook een comfortabeler openbaar vervoer met internetaansluitingen en pc’s.

VVD
De VVD ziet telewerken via breedbandverbindingen als één van de oplossingen voor het fileprobleem. Op het gebied van veiligheid wordt voor winkeliers een landelijke database met winkeldieven aangelegd. Voor wat de zorg betreft wil de VVD dat patiënten de macht krijgen over hun elektronisch patiëntendossier, om ze zo minder afhankelijk te laten zijn van één arts of instelling.

D66
D66 wil in de zorg meer gebruik maken van ict-toepassingen en andere technologische innovaties. De invoering van het burgerservicenummer en het elektronisch patiëntendossier moet de zorg efficiënter maken. Wel moet de privacy gewaarborgd blijven. Ook telezorgverlening wordt genoemd als een innovatie in de zorg. Verder wil D66 het internet gebruiken als raadplegend middel binnen democratische processen. D66 pleit ook voor het doorzetten van het programma Andere Overheid, met 100 procent overheidsdienstverlening via internet in 2010 en één website en telefoonnummer voor alle overheidscontacten.

SP
Internet moet volgens de SP voor iedereen toegankelijk zijn. Ook ouderen moeten met internet leren omgaan. Ouders en scholen moeten meer sturing geven aan het gebruik van internet. Webverslavingen en webcam-afpersing worden als negatieve ontwikkeling genoemd. Het High Tech Crime Center moet werk maken van internetcriminaliteit. De SP wil dat de overheid het gebruik van open source-software stimuleert. Ook de SP pleit voor internet in de trein. Gemeenten moeten de vrijheid hebben om een eigen glasvezelnetwerk aan te leggen.

GroenLinks
GroenLinks bepleit dat leerlingen in het onderwijs gebruik maken van de nieuwste en snelste computers om zo aan te sluiten bij de digitale belevingswereld van de jongeren. De partij wil dat de overheid voor zijn diensten gebruik maakt van de mogelijkheden van internet. Kranten, televisie, computergames, internet en de kunsten horen voor iedereen toegankelijk te zijn. De overheid moet door de aanschaf van open source-software een stimulans geven aan jonge, creatieve en innovatieve ondernemers die rijk willen worden met het ontwerpen van websites en andere digitale diensten.

Christen Unie
Bloot en seks op tv en op internet zijn ongewenst. Zelfregulering en een betere handhaving moeten er toe leiden dat normale maatschappelijke normen ook op internet normaal worden. Hier moet een brede commissie voor komen waar klachten worden ingediend over misbruik van de vrijheid van meningsuiting, normoverschrijdende reclame en geweld of seks op tv en internet. De politie krijgt voldoende middelen om computer- en internetcriminaliteit te bestrijden. Nieuwe media (als internet) moeten betrokken worden bij de ontwikkeling van de publieke omroep.

Kijk voor een uitgebreidere samenvatting van de verkiezingsprogramma’s op www.ictmanifest.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De verzameling mensen die wij met z'n allen overheid noemen zouden 'ns moeten beseffen dat 99% van de samenleving instort als we niet vooruit blijven kijken en in de strijd der volkeren hoog-innovatief proberen te worden!

My God, daar mogen we voor naar de stembus?

Deze informatie is volstrekt onvolledig.

De knappe koppen houden zich nu bezig met de geproduceerde pulp van ICTers in de afgelopen jaren. Niet iedereen die een computer gebruikt is een ICTer.

Zie www.gemeenteanalyse.nl

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-17T12:34:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.