Managed hosting door True

Rijk verhaalt financiële schade op computerkrakers

Dit artikel delen:

De Stichting ICTU, die kennis en kunde bundelt bij de overheid op het gebied van ict, wil de financiële schade die het heeft geleden na de sabotage van de belangrijkste website van de Staat verhalen op de vijf personen die hiervoor zijn veroordeeld.

ICTU spande een civielrechtelijke procedure aan bij de arrondissementsrechtbank in Breda. De vijf computerkrakers zijn inmiddels al strafrechtelijk veroordeeld, maar het ICTU eist nu dat het vijftal ook de financiële schade vergoedt.

De stichting inventariseerde de afgelopen maanden de geleden schade. Doordat het netwerk overbelast raakte moest onder meer extra bandbreedte worden ingekocht. Ook moest er advies worden ingewonnen over nieuwe beveiliging en moesten hiervoor instrumenten worden aangeschaf. Bedragen rondom de te claimen schade maakt het ICTU niet bekend.

De websites die werden gesaboteerd zijn www.overheid.nl, www.regering.nl, www.kabinet.nl en www.nederland.nl. Op deze sites is alle overheidsinformatie en wet- en regelgeving te vinden. Daarnaast zijn alle websites van overheidsinstanties in Nederland te raadplegen. De krakers bereidden hun actie samen voor in een chatkanaal op internet. Vervolgens deden zij een grote hoeveelheid aanvragen bij de sites waardoor deze dagenlang onbereikbaar waren voor serieuze internetters.

De straffen die de vijf aan zich zagen opgelegd variëren van een maand voorwaardelijke gevangenisstraf plus tachtig uur taakstraf tot 38 dagen detentie met 240 uur taakstraf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.