eMAXX en XL21 vormen joint venture

Dit artikel delen:

eMaxx en XL21, twee nichespelers op de overheidsmarkt, zijn een joint venture aangegaan. Doelstellingen van deze Exxellence Group zijn het verlagen van de facilitaire kosten en het uitwisselen van kennis. Beide firma's blijven wel onder eigen naam opereren.

eMaxx uit Enschede en XL21 uit Hengelo gaan samen onder één paraplu om minder geld kwijt te zijn aan facilitaire diensten, zoals personeelszaken en huisvesting. In de joint venture Exxellence Group hebben partijen elk een belang van 50 procent. Ook staat kennisuitwisseling centraal, verklaart Harco Wesselink, woordvoerder van XL21. eMaxx biedt Java-gebaseerde open source midoffice-oplossingen aan, terwijl X21 frontoffice-software levert op basis van Microsoft-technologie. Volgens Wesselink is het de bedoeling dat eMaxx met de kennis van XL21 open source frontoffice-toepassingen opzet, en XL21 met hulp van eMaxx een Microsoft-midoffice inricht. Hij benadrukt dat beide bloedgroepen blijven bestaan en zelfstandig hun klanten onder hun eigen naam benaderen.

Beide ondernemingen werken al langer samen, onder meer voor de gemeentelijke coöperatie Dimpact. Bij eMaxx werken zo'n 25 man; XL21 is met 17 werknemers iets kleiner. Om het samenwerkingsproces in goede banen te leiden is voor de Exxellence Group een algemeen directeur aangetrokken in de persoon van Christiaan Elferink. Hij werkt nu nog bij de gemeente Enschede als hoofd van de afdeling beheer en ontwikkeling en is een van de initiatiefnemers achter Dimpact.

XL21 is onderdeel van het grotere SMQ, een project- en detacheringsbureau dat gespecialiseerd is in (gemeentelijke) belastingen. SMQ levert ook WOZ-software en heeft een aparte opleidingspoot. De bedoeling is dat SMQ en de Exxellence Group medio 2007 een nieuw pand betrekken in Enschede of Hengelo. "Er ontstaat dan een conglomeraat dat gemeenten kan bijstaan vanuit diverse disciplines", aldus Wesselink.

eMaxx is een in 1999 van de Universiteit Twente afgesplitste softwarefirma die in de gemeentemarkt naam heeft gemaakt als open source-specialist. Directeur Michel Veenhuis geeft toe dat de aankondiging van het partnerschap met 'Microsoft-aanhanger' XL21 intern de nodige wenkbrauwen deed optrekken. "Maar", zo legt hij uit, "eMaxx en XL21 blijven twee losse cellen. Ze kunnen elkaar wél versterken. Het is nu eenmaal zo dat er in gemeenteland behoefte bestaat aan diverse stromingen, zoals open source-, Oracle- en Microsoft-oplossingen. Daar sluiten wij de ogen niet voor."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-17T07:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.