Managed hosting door True

ICT~Office: Andere Overheid moet doorgaan

Dit artikel delen:

ICT~Office vindt dat de publieke elektronische dienstverlening zichtbaar beter moet. De branchevereniging pleit ervoor het programma Andere Overheid te continueren.

Het kabinet moet volgens ICT~Office de ambitie hebben om 100 procent van alle overheidsdiensten online aan te bieden. Is dat wel realistisch?
Woordvoerder ICT~Office Ted van Hintum: "100 procent wordt nooit gehaald, maar het gaat om de ambitie die wordt uitgesproken. Waarom 65 procent en niet 75 of 85 procent? ICT~Office vindt dat de overheid en de politiek juist moeten uitgaan van het hoogst haalbare. Wij vinden dat Nederland wereldwijd aan de top moet staan op het gebied van digitale overheidsdiensten."

Waarom wil uw vereniging dat het veranderprogramma 'Andere Overheid' in de volgende kabinetsperiode wordt voorgezet en versneld?
"Er is al veel gedaan rond de elektronische dienstverlening, maar er moet nog een hoop gebeuren. ICT~Office acht het daarom nuttiger dat het programma Andere Overheid ook onder het nieuwe kabinet blijft bestaan. Sterker nog, het dient versneld en met hogere eisen te worden voortgezet. Er zou bijvoorbeeld op korte termijn één digitaal loket moeten komen als aanspreekpunt voor alle overheidsgerelateerde producten die online beschikbaar zijn. Gegevens hoeven dan slechts één keer aangeleverd te worden. Pas dan zullen de administratieve lasten merkbaar verminderen. "

ICT~Office ijvert ook voor een integrale aanpak van ict-vraagstukken en het aanstellen van coördinerende programmaministers. Wat houdt dit in?
"Dat ministers verantwoordelijk worden voor bepaalde grote onderwerpen, zoals milieu, zorg, wonen en mobiliteit, en daaraan gekoppelde invoering van innovatieve toepassingen. Zij moeten dan wel voldoende slagkracht en bevoegdheid hebben, zodat ze als het ware met een breinaald door de departementen heen kunnen prikken om op die onderwerpen sneller gemeenschappelijke resultaten te boeken."

Is het niet dubbel om de overheid aan te sporen, terwijl de leden van ICT~Office volop profiteren van de lopende overheidsprojecten?
"Dat vinden wij niet. Natuurlijk is het voor onze leden fijn wanneer ze overheidsopdrachten binnenhalen, maar de overheid heeft ook baat bij vernieuwende it-projecten. Dat is waar ons verhaal over gaat: wij benadrukken de innovatieve kracht die ict-toepassingen hebben. Dit belang brengen wij als branchevereniging voortdurend onder de aandacht van overheidsinstanties en de politiek. Zeker in deze formatieperiode willen wij ons standpunt laten horen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.