Managed hosting door True

ICT~Office presenteert ict-verklaring

Dit artikel delen:

Branchevereniging ICT~Office komt met een ict-verklaring. Hierin staat welke doelstellingen en ambities het kabinet Balkenende met ict kan verwezenlijken. Directeur Sylvia Roelofs hoopt op een goede samenwerking met de nieuwe regering.

Wat is het doel van de ict-verklaring?
"ICT~Office heeft het regeerakkoord bekeken en we vinden dat er voor ons goede dingen in staan. Er worden veel punten genoemd waarbij ict nodig is om die punten te bereiken. Wij vinden dat vanzelfsprekend, maar ook het kabinet moet dat vanzelfsprekend vinden. Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft de verklaring ondertekend. Zij zijn vertegenwoordigd in alle branches. Wij hebben hun steun hard nodig."

Vindt het nieuwe kabinet ict wel belangrijk? Het wordt nauwelijks in het regeerakkoord genoemd.
"Een paar jaar geleden keken we inderdaad nog naar hoeveel keer het woord ict genoemd werd in het regeerakkoord. Het Elektronisch Medicatie Dossier en het Elektronisch Patiënten Dossier worden expliciet genoemd. Sommige paragrafen zijn echter niet zonder ict te bewerkstellingen. Een voorbeeld is dat het kabinet meer handen aan het bed wil in de zorg. Dan moet er slimmer gewerkt worden; dat kan niet zonder ict. Wij leveren de producten en diensten om anderen te ondersteunen.
We pleiten dan ook voor een macro ict verkenning om het belang van ict voor de Nederlandse samenleving en economie inzichtelijk te maken. Deze verkenning moet doorrekenen wat de effecten zijn van de inzet van ict op de productiviteit, effectiviteit en kwaliteitsverbetering in de verschillende domeinen."

Kunt u een voorbeeld noemen?
"Een voorbeeld is de InnovatieSalon in Parkstad Limburg. Daar worden de data van scholen, welzijn, jeugdzorg en het CWI door middel van ict aan elkaar gekoppeld. Dat heeft twee doelen. Dat zorgt voor een goede doorstroming, maar we kunnen ook de vroegtijdig schoolverlaters volgen.
Wij hebben dit project bestempeld als een best practice. Wij hopen dat het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) dit oppakt, zodat het een voorbeeld kan zijn voor andere regio's."

Is de samenwerking met de ministeries belangrijk?
"Een ministerie kan helpen met de uitrol, maar kan ook zorgen voor bepaalde randvoorwaarden, zoals zorgen voor standaarden. Je ziet het in de zorg. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het NICTIZ in het leven geroepen.
Twee jaar geleden is het Forum Standaardisatie opgericht. Wij melden aan deze organisatie als wij een succesvolle ict-toepassing in het maatschappelijke domein zien. Wij geven geen advies over welke standaard gebruikt moet worden. Alle leden zijn ons even lief, dat kunnen we niet doen. Ik vind het een taak van de overheid om aan de vraagkant te zorgen voor standaardisering."

Wat gaat u nu doen om de partijen het nu van ict en de verklaring te laten inzien?
"De verklaring is in ieder geval gestuurd aan premier Balkenende en aan het kabinet. Wij hopen binnenkort met de departementen Onderwijs, Veiligheid, Mobiliteit en Zorg om de tafel te gaan zitten om concrete afspraken te maken over een samenwerking met de industrie. Dat is het innovatieakkoord. We zijn nu in gesprek met twee departementen en ook bij Economische Zaken leggen we dat voorstel neer.
Ict wordt nu impliciet genoemd in het regeerakkoord. Wij willen dat het expliciet wordt. We zijn vier jaar bezig om innovatie te stimuleren en dat werpt zijn vruchten af. Het is nu zaak voor overheid en bedrijfsleven om samen te innoveren en echt door te pakken. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-13T09:44:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.