Amsterdam trots op RIA

Dit artikel delen:

De gemeente Amsterdam heeft een multimediaal raadsinformatiesysteem in gebruikgenomen. Bijzonder aan dit RIA - RaadsInformatiesysteem Amsterdam - is dat gebruikers gericht kunnen zoeken in zowel schriftelijke documenten als audio- en videomateriaal.

Er is ruim een jaar gewerkt aan RIA. Het systeem is geleverd door NotuBiz, waarbij het Hilversumse bedrijf MyBit meebouwde aan de multimediale functionaliteit. RIA bestaat uit een aantal elementen die opgenomen zijn in een geïntegreerde omgeving: schriftelijke documenten (vanaf 1986), video- en audiomateriaal (vanaf juli 2006), online dossiers en een 'ticker bar' voor Amsterdams nieuws. De schriftelijke documentatie en de audio- en videofragmenten zijn met behulp van een zoeksysteem gericht te doorzoeken. Wie bijvoorbeeld als zoekwoord 'Ajax' of 'Milli Gorus' intikt krijgt als resultaten zowel raadsstukken als audio- en videomateriaal, die direct met het onderwerp te maken hebben.

Deze week lanceerde burgemeester Job Cohen in aanwezigheid van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het multimediale raadsinformatiesysteem. Volgens een woordvoerster loopt Amsterdam met RIA aan kop, ook internationaal gezien, als het gaat om het digitaal ontsluiten van raadsinformatie. De gemeente wil niet alleen de informatievoorschaffing naar de burger verbeteren, maar beschouwt RIA ook als een middel om de kloof tussen politiek en burgers te dichten.

RIA is onderdeel van de vernieuwde website van de gemeenteraad en bouwt voort op de digitalisering van de gehele besluitvorming van de gemeente Amsterdam die twee jaar geleden is ingezet (het Andreasproject). Behalve het doorzoeken van documenten en het digitaal live bijwonen van raadsvergaderingen (of het ophalen van vergaderingen via de functie 'uitzending gemist') kunnen gebruikers van RIA online dossiers opbouwen. Een hulpmiddel hierbij is het zich via e-mail op de hoogte laten houden van raadsgerelateerde onderwerpen die zij zelf kunnen aangeven.

Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid een programma te downloaden waarmee gebruikers het Amsterdamse nieuws en alle informatie over de gemeenteraad via een 'ticker bar' direct op hun computerscherm krijgen. RIA put hiervoor uit zo'n honderd digitale nieuwsbronnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-25T11:18:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.