Defensie struikelt over ict-project

Dit artikel delen:

De invoering van een nieuw automatiseringssysteem bij het ministerie van Defensie loopt grote vertraging op en leidt tot aanhoudende problemen bij de bedrijfsvoering.

Minister Van Middelkoop (Defensie) heeft gisteren toegegeven dat zijn departement problemen ondervindt bij de invoering van een nieuw computersysteem. Uit antwoorden aan de Tweede Kamer blijkt dat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voordat de problemen zijn opgelost. Er zou ook een gebrek aan geschikt personeel zijn.

Het erp-pakket SPEER (Strategic Process and Enabled Reengineering) is een programma van het ministerie om organisatiebreed standaardisatie van specifieke processen tot stand te brengen en werkwijzen van nu nog gescheiden afdelingen te integreren. Het systeem moet planning, beheer en bevoorrading van materieel stroomlijnen. Bovendien zou het zorgen voor een eenmalige besparing van 1030 voltijdbanen en nog eens 80 miljoen euro per jaar.


Eind 2005 koos het ministerie voor een standaardpakket dat draait op SAP en dat wordt geleverd door het gelegenheidsconsortium Capgemini/LogicaCMG. De minister schrijft dat het programma in 2006 is ‘herijkt om de invoering van erp beter beheersbaar te maken.' De herijking leidde niet ‘tot een gewijzigde ambitie of een verandering van de voorziene opbrengsten, maar wel tot een andere fasering van activiteiten.'


De minister verwacht dat het pakket uiteindelijk pas tussen 2010 en 2013 wordt ingevoerd. Tot die tijd zal Defensie de tekortkomingen in het huidige systeem tijdelijk anders oplossen. De Algemene Rekenkamer kondigde eerder al een onderzoek aan naar de bedrijfsvoering en het voorraadbeheer. Aanleiding van het onderzoek waren de slechte prestaties van het ministerie op deze punten.

Een woordvoerster van Capgemini reageert liever niet inhoudelijk op de brief van minister Van Middelkoop, maar benadrukt de goede relatie tussen leverancier en het ministerie. Waarschijnlijk later vandaag wordt een reactie van Defensie verwacht op vragen over de precieze oorzaak van de geschetste problemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is kortgeleden een studie gedaan naar het feit waarom ongeveer bijna alle projecten qua kosten uit de klauwen lopen. En dat ging van het bouwen van een huis tot de Betuwelijn zeg maar. Dit heeft te maken met verkeerd budgetteren, plannen, te opportunistisch gedrag etc. Ik zou zeggen zet er iemand op met echt verstand van zaken en niet een inhuurkracht die geen kaas gegeten heeft van de desbetreffende materie maar toch zijn uurtjes wel kan factureren. Het gaat weer goed in de ict en er wordt dan ook weer goed misbruik gemaakt van al dat geld dat weer los komt. Mensen weest realistisch!!

Interessant dat de journalist die dit artikel geschreven heeft niet meer weet dat de selectie van het SAP product waar het hier om gaat vanaf het begin heel erg twijfelachtig was. Het hele pakket van wensen en eisen leek zo geschreven dat het wel SAP moest worden. Misschien is dat wat zich nu wreekt en had men destijds toch veel beter kunnen kiezen voor een topproduct van nederlandse bodem, namelijk Baan. Dat was ook in de race maar viel uiteindelijk af om onduidelijke redenen.

Is dit nieuws ??? Vorige week was er nog in het nieuws dat er voor miljarden aan projecten wordt "weggegooid". Mismanagement, te veel golfen en te weinig echte kennis op beslissingsniveau leidt tot aanhoudelijke problemen, om nog maar niet te spreken over de diverse "ego's" die er rond lopen.

Maar over 5 jaar zal dit nog steeds "nieuws" zijn - maar het veranderd nooit.

@Jan Willem:
Het verandert inderdaad niet zolang er vooraf potjes gemaakt worden die op moeten, aangezien ze anders de komende periode minder krijgen. Dit weet ik uit ervaring bij een niet nader te noemen gemeente waar ik enkele jaren gewerkt heb.
Daar was het streven om het beschikbare geld op te maken en het liefst nog wat extra's te vragen, aangezien de periode erop het potje hooguit weer aangevuld werd of ze maximaal kregen wat ze uitgegaven hadden.

Dit is mijn ervaring ook bij een andere overheidsinstelling. Alles wordt gedaan om het geld op te krijgen. (Wat te denken van spelcomputers in een echte lounge; een kamer met zitzakken waar je nooit meer uitkomt e.d.) Daarnaast wordt ict-personeel bij ministeries ingezet om "naar boven" aan te geven "kijk eens wat een hoop werk we hebben!". Zo wordt deze afdeling niet meegenomen bij een reorganisatie als een politicus aangeeft dat er gesneden moet worden in de hoeveelheid ambtenaren. Daarnaast: vaak komen de zgn. decisionmakers op hun stoel op basis van dienstjaren, niet op basis van kennis van zaken.
De wensen en eisen waar Rolf het over heeft worden helaas vaak door dit soort mensen (met de beste bedoelingen) samengesteld en bewaakt. Hoe onrealistisch dit ook in de loop van een project wordt.

Aan de andere kant. Is het niet de taak van een ict-bedrijf om nee te verkopen als een dergelijke situatie zich voordoet? Moet je als expert/consultant e.d. niet tijdig ingrijpen en zo de klant behoeden voor de beschreven ellende?

Zoals Rolf reeds aangaf is er destijds gekozen voor SAP ipv Baan. In mijn optiek alleen omdat de financiele module van SAP sterker is dan die van Baan en dit een onevenredig groot percentage in de schaal legde bij de beoordeling. Logistiek scoorde Baan minimaal gelijk en op een aantal punten qua functionaliteit beter dan SAP.
En waar liggen de problemen nu??
Juist, met name op het bebied van logistiek (met name voorraadbeheersing). Chappo overheid, ga zo verder met het verspillen van onze belastingcenten. En om te denken dat ERP (welk systeem dan ook) meer dan 1000 voltijdsbanen kan wegautomatiseren is echt een illusie, zeker gezien de omvang van Defensie. Die kostenbesparing kan zeker wel worden gerealiseerd. Overigens vraag ik mij af waarvoor het project in totaliteit oorspronkelijk was gebudgetteerd (zeker meer dan 100 miljoen euro) en wat de budget overschrijding zal zijn (als er een uitloop is van meer dan 50 procent in doorlooptijd gaat dit zeker 30-40 procent meer consultancy dagen kosten, hetgeen in een dergelijk project sowieso de grootste kosten post is).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-08T10:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.