Managed hosting door True

Burgerservicenummer eindelijk door Eerste Kamer

Dit artikel delen:

Het burgerservicenummer, dat onder meer het sofinummer vervangt, wordt eindelijk officieel. De Eerste Kamer stemde dinsdagnacht in met de wet die de invoering van het nieuwe persoonsnummer regelt. Het BSN wordt cruciaal voor identificatie en digitale uitwisseling van persoonsgegevens.

De aanname van de wet ging niet zonder slag of stoot. VVD, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen. De senatoren eisten tijdens de behandeling maandag en dinsdag van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken dat duidelijker werd geregeld welke instanties wat met het BSN mogen doen. De senatoren maakten zich zorgen dat het centrale nummer zal leiden tot het ongebreideld koppelen van persoonsgegevens.

Uiteindelijk ging een meerderheid van de Senaat akkoord met de BSN-wet omdat deze alleen de komst van het nieuwe nummer regelt, terwijl het gebruik in belangrijke sectoren zoals de zorg later in aparte wetten zal worden geregeld.

Meer macht
Ook wilden de senatoren meer bescherming van burgers bij fouten in en door het gebruik van het BSN. Ze eisten daarbij meer macht voor privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Bijeveld zegde de komst toe van een landelijk 'burgerservicepunt' waarbij burgers kunnen klagen over over fouten door het BSN. Dat contactpunt komt onder het agentschap BPR van Binnenlandse Zaken. VVD-Kamerlid Paula Swenker eiste vergeefs een neutrale organisatie. Wel wordt het CBP nauw betrokken bij het burgerservicepunt en wil Bijleveld bekijken of de toezichthouder 'voldoende capaciteit' heeft.

Het ministerie stelt dat het BSN het aantal fouten vermindert, bijdraagt aan 'transparantie', 'klantgerichte dienstverlening' en 'een betere bescherming tegen identiteitsfraude'. Enkele senatoren vrezen juist dat misbruik van persoonsgegevens makkelijker wordt. GroenLinks-Kamerlid Tof Thissen: "De paradox is dat het BSN identiteitsfraude kan bevorderen." CDA'er Hans Franken was het daarmee niet eens: "Er zijn natuurlijk allerlei manieren om identiteitsfraude te plegen. Men kan niet zeggen dat de identiteitsfraude erg zal toenemen door het gebruik van het burgerservicenummer. Integendeel."

De wet treedt waarschijnlijk pas na de zomer in werking. Het ministerie van BZK praat nog met onder meer gemeenten over de exacte datum van invoering. Diverse e-overheidsprojecten wachten al jaren op de invoering van het nummer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.