Managed hosting door True

Reizigers krijgen digitale info in de trein

Dit artikel delen:

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail willen intercitytreinen voorzien van actuele reizigersinformatie. KPN gaat hiervoor een systeem leveren dat in alle treinen kan worden ingezet.

Een zegsman van NS vertelt dat in de coupés beeldschermen komen te hangen waarop actuele reisinformatie wordt weergegeven met daarbij de melding of aansluitingen gehaald kunnen worden. Daarnaast worden de schermen gebruikt voor NS-tv: een vorm van narrowcasting met nieuws- en weerberichten maar dan zonder geluid. In de intercity's komt ook nog draadloos internet. Volgens planning worden de eerste intercitytreinen eind dit jaar met de reisinformatietoepassing uitgerust.

Digitale informatieborden
Deze verbetering van de informatievoorziening is onderdeel van het project Infoplus. Doel hiervan is het verbeteren van de reizigersinformatie, onder andere door op de perrons de oude CTA-bakken met rolborden te vervangen door nieuwe digitale informatieborden (van Siemens). Het kernidee is dat alle communicatiemiddelen bij de spoorwegen van dezelfde basisinformatie worden voorzien. Denk aan de schermen, maar ook internet, teletekst, de pc van de stationsomroeper en de handheld van de conducteur. 

Infoplus loopt al jaren en kampte met tegenslag door technische implemementatieproblemen. Naar aanleiding hiervan hebben de directies van NS en Prorail ingestemd met een modulaire opbouw (blok voor blok) met een landelijke aansturing. Voor het project was al zo'n 135 miljoen uitgetrokken, maar dit bedrag is inmiddels verhoogd tot 150 miljoen.

Praktischer
Voor betere treininformatie koos NS eerst voor een oplossing waarbij zo'n lichtkrantsysteem in één type nieuwe trein zou worden ingebouwd. Van dit idee stapte het spoorbedrijf af omdat het praktischer is wanneer een informatiesysteem geschikt zou zijn voor invoering in meer treintypen. KPN gaat dit systeem nu leveren. Het systeem wordt gekoppeld aan de raildatabase waarin alle gegevens over het treinverkeer staat opgeslagen. Deze databank voorziet ook de beeldschermen op de stations van informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-23T15:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.