Ter Horst: 'Inwinnen gegevens afdoende geregeld'

Dit artikel delen:

Er is geen nieuwe stelselwet nodig die regelt hoe de politie en de inlichtingendiensten informatie halen en verwerken uit grote geautomatiseerde gegevensbestanden. Dat vindt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Minister Ter Horst is het niet eens met de hoofdconclusie van het rapport 'Data voor daadkracht' van de commissie Bosma. Die luidt dat de systematiek om gegevens in te winnen uit externe databestanden niet voldoet aan criteria over maatschappelijke zorgvuldigheid, effectiviteit, doelmatigheid en wettelijke grondslag. Het gaat daarbij om systemen van zowel publieke partijen (bevolkingsadministratie, Kadaster, uitkeringsinstanties) als private partijen (bijvoorbeeld banken, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen, BKR). De Commissie beveelt een systematiek aan waarin de inwinning en uitwisseling van informatie worden gecentraliseerd.

Volgens Ter Horst is er nu al een overzichtelijk stelsel van een beperkt aantal wetten waarmee de politie en de inlichtingendiensten hun informatie vergaren en verwerken. De minister meent dat er steeds beter samenhangende technische en organisatorische voorzieningen voor de uitwisseling van informatie voorhanden zijn. Ook stelt zij dat de verschillende organisaties goed met elkaar samenwerken. Bij het opvragen van informatie staan de beginselen van subsidiariteit ('is het echt nodig') en proportionaliteit ('hoe ver te gaan') altijd voorop. Daarop vindt onafhankelijke controle plaats, aldus Ter Horst.

De minister heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd, begeleid door haar brief met haar tegenwerpingen. Niet alle conclusies van het rapport verwerpt ze. De commissie onder leiding van Henk Bosma, oud-bestuursvoorzitter van PinkRoccade, vindt bijvoorbeeld ook de balans tussen het waarborgen van veiligheid en het beschermen van de persoonlijke levenssfeer niet in orde. Ter Horst meldt dat haar departement samen met het ministerie van Justitie een nieuwe visie op privacy en veiligheid zal ontwikkelen. Daarbij wordt ook gekeken naar nieuwe technologie en internationale ontwikkelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-03T11:45:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.