Groeiend tekort aan hoger opgeleide bèta's

Dit artikel delen:

Het tekort aan hoog opgeleide bèta's is sinds 2003 flink toegenomen. Er zijn grote verschillen tussen sectoren waar te nemen. In de bouw is de schaarste nu al goed voelbaar, in andere sectoren, zoals de ict, valt het nu nog mee, maar worden ook flinke tekorten verwacht.

De schaarste aan hoger opgeleid bèta-personeel is sinds 2003 flink toegenomen. Dat becijferde het onderzoeksbureau SEO Economische Onderzoek in opdracht van minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De schaarste neemt naar verwachting verder toe.

Toename

Eerder onderzoek van het Centraal Planbureau uit 2003 liet zien dat de schaarste meeeviel ten opzichte van niet-bèta's. De huidige cijfers geven echter een ander beeld. Zo is het aantal moeilijk vervulbare vacatures gestegen van 30 procent (2003) naar bijna 50 procent (2006). Wel zijn er flinke verschillen te zien tussen de sectoren. Bouwbedrijven hebben al grote moeite om personeel te vinden. In andere sectoren, zoals de ict, valt dit momenteel nog mee, maar verwacht wordt dat ook daar de schaarste zal toenemen.

Gerichte aanpak

Of het tekort in de ict-sector ook daadwerkelijk doorzet, valt nog te bezien. Het aantrekken van buitenlandse kenniswerkers en het uitbesteden van werk zou een oplossing kunnen zijn. Minister Van der Hoeven gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de Taskforce ‘Technologie, Onderwijs en Arbeidsmarkt' die is gevraagd advies te geven over deze problematiek en te komen met een lijst van mogelijke maatregelen. Het oplopende tekort vraagt volgens de minister om een gerichte aanpak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tekort van beta's is niet heel raar - staatjes laten zien (zie volkskrant ~10 maanden geleden) dat de gemiddelde psycholoog/rechten student al meer verdient dan de gemiddelde beta student. De opleiding is hard werken, wat je er voor terug krijgt minimaal: behalve dan achterhaalde kennis tegen de tijd dat je 50 bent.

Nederland is geen ict of kennisland - we doen vervoer en handel, daar zijn we goed in. Pretendeer dan ook niet meer dan dat te kunnen. Voor de rest worden we voor het karretje van de VS gespannen als melkkoe: we zijn voornamelijk 'specialisten' die kunnen installeren, beheren en betalen.

Axle

Begrijpelijlkerwijze een vrij cynische reactie van Axle, het nederlandse onderwijs is vanaf Kemenade (te veel geprobeer) via Deetman (de kaasschaaf erin tot de flinterdunne expertise verwaait) flink in de verdrukking geraakt.

Ooit was Nederland m.i. wel een kennisland, met name in o.m. de weg- water- en scheepsbouw, astronomie, chemie etc., de laatste 20 jaar is dit dus niet meer zo inderdaad.
Als beta ben je niet meer verzekerd van een goede baan in het binnenland, alhoewel ik in de ict na een chemiestudie toch redelijk op mijnn plek ben terechtgekomen vind ik.

Niet vreemd de afname van Beta studenten. Niet voor niets is Nederland het land met de grootste dichtheid aan mooi weer verkopers. Aansluiten bij de blauwe pakken-brigade is blijkbaar makkelijker dan je hersens te gaan gebruiken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-06T11:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.