Managed hosting door True

Prinsjesdag: 38 miljoen extra voor onderzoek

Dit artikel delen:

Het kabinet zet in op het versterken van de reputatie van Nederlandse onderzoeksinstellingen. Wetenschappers moeten de ruimte krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Voor 2008 is 38 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek.

Het moet aantrekkelijker worden voor de echte toppers om hier te blijven of om zich hier te vestigen. Daarnaast wordt het promotiestelsel meer gericht op excellentie, naar het voorbeeld van de graduate schools in de VS.

In 2008 wordt 38 miljoen extra uitgegeven aan onderzoek. Dit geld is gereserveerd voor onder meer het versterken van de internationale reputatie van wetenschappelijke en onderzoeksinstellingen. Nederland moet een hotspot worden voor talent. Volgend jaar wordt de start voorbereid van drie innovatieprogramma's op gebied van energie, zorg en water.

Arbeidsaanbod vergroten

Innovatie in de zorg kan bijvoorbeeld bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en aan het opvangen van het dreigende personeelstekort aldaar. Het kabinet wil meer doen om het arbeidsaanbod in de zorgsector te vergroten. Mede door de arbeidsbesparende inzet van ict moet het werk aantrekkelijker worden. Hiertoe zal specifiek beleid worden ontwikkeld. Ook minder adminstratieve lasten en imagoverbetering hebben hoge prioriteit.

Het nieuwe InnovatiePlatform gaat de innovatie aanjagen. Binnen het project Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI) komt voor maatschappelijke innovatie vijftien miljoen euro beschikbaar. Gewerkt wordt aan een grotere inzet van ict om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Concrete projecten hebben betrekking op hoogwaardig cameratoezicht op bedrijventerreinen, teleconsultatie in de zorg en gaming ten behoeve van het onderwijs. Ook als opdrachtgever bevordert de overheid innovatief ondernemerschap. De nieuwe aanbestedingsregeling geeft het mkb meer kans op overheidsopdrachten. Dit gebeurt door bijvoorbeeld minder hoge eisen te stellen aan omzet en ervaring. Ook kleinere softwarebedrijven kunnen zo een deel van de koek krijgen.

Innovatievouchers

Voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf wordt in 2008 extra geld uitgetrokken om de zogenoemde innovatievouchers te versterken. Het streven is meerdere soorten bedrijven hiervan te laten profiteren, zowel industrieel, agrarisch als diensten.

Betrokken mkb'ers worden gestimuleerd onderzoeksprojecten samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen uit te voeren. Daarnaast wordt het ondernemerschap extra gestimuleerd, mede door microkredieten te verschaffen aan starters en snelgroeiende mkb'ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.