Managed hosting door True

Bibliotheekautomatiseerder in Amerikaanse handen

Dit artikel delen:

De Nederlandse stichting Pica heeft haar resterende belang in bibliotheekautomatiseerder Oclc Pica overgedaan aan Oclc. Hoeveel Oclc betaald heeft voor dit belang van 40 procent wordt niet bekendgemaakt.

Oclc heeft het resterende belang van Stichting Pica in de Oclc Pica Group verworven. Daarmee wordt deze Amerikaanse bibliotheekautomatiseerder de enige aandeelhouder in Oclc Pica, de in Nederland belangrijke ict-dienstverlener voor universiteitsbibliotheken en openbare uitleeninstellingen.

Nu Oclc Pica volledig onderdeel is van het Amerikaanse moederbedrijf wil Oclc zijn bibliotheekdiensten wereldwijd op één lijn brengen om klanten via internet beter te kunnen bedienen. Oclc anticipeerde hier al op door eerder dit jaar een herstructurering door te voeren en zijn organisatie te spiegelen aan die van Oclc Pica. Daardoor kunnen de medewerkers in de gehele Oclc-organisatie beter met elkaar samenwerken, is de verwachting. Het Amerikaanse it-bedrijf (1200 medewerkers) bedient 57.000 bibliotheken en onderzoeksinstellingen in 112 landen.

Bij Oclc Pica werken circa tweehonderdvijftig man, waarvan negentig in Leiden. De omzet bedroeg in 2006 ongeveer 32 miljoen euro (25-30 procent ervan komt uit Nederland). De Stichting Pica, de vertegenwoordiger van de Koninklijke Bibliotheek, universiteitsbibliotheken en openbare bibliotheken, maakte deel uit van de bestuurslaag van Oclc Pica. De stichting blijft voortbestaan en zal met de verkoopopbrengst bibliotheekprojecten subsidiëren.

Lees meer in ons bladarchief: 'Oclc Pica volledig in Amerikaanse handen'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-20T12:55:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.