Managed hosting door True

Atos Origin bouwt softwarefabriek ProRail

Dit artikel delen:

Atos Origin gaat een softwarefabriek voor ProRail inrichten. Dit gebeurt in het kader van de herbouw van het verkeersleidingssysteem van de spoorbeheerder. De opzet ervan is een 'service oriented architecture'.

ProRail wil zijn twaalf jaar oude verkeersleidingssysteem, draaiend op VAX/VMS- en Alpha-systemen van HP, moderniseren. Daarvoor loopt een omvangrijk project dat in 2009 operationeel moet zijn. Voor de herbouw kiest Prorail voor een 'service oriented architecture' zodat toekomstige aanpassingen gemakkelijker in een 24uurs-omgeving zijn door te voeren, zonder dat de stabiliteit in gevaar komt. Ook wil de spoorbeheerder bepaalde servicecomponenten hergebruiken in latere systemen. Atos Origin is uitverkoren om hiervoor een softwarefabriek in te richten en herbouw uit te voeren, gebaseerd op een soa-architectuur, Enterprise Service Bus' en het ontwikkelplatform Java/J2EE.

RUP/Soma

Atos Origin bouwt en test de software in zijn zogeheten 'software development and maintenance center'. In eerste instantie zal een groot deel van het ontwikkelwerk in Nederland plaatsvinden; in een later stadium wordt er ook werk ondergebracht in India. Qua ontwikkeltechniek gebruikt de automatiseerder RUP/Soma met Rational-tooling. Na de bouw en acceptatie van ieder servicecomponent zorgt ProRail zelf voor de integratie in de applicatie-omgeving, test het de geïntegreerde functionaliteit en verzorgt het de uitrol. In oktober 2008 moet de herbouw van het verkeersleidingssysteem volledig zijn getest. Daarna lopen de oude en nieuwe toepassingen een tijdlang parallel. In het eerste kwartaal van 2009 is het nieuwe systeem naar verwachting operationeel.

Fasen

Daarmee is de herbouw van het verkeersleidingssysteem nog niet klaar. De opdracht die Atos Origin heeft binnengesleept geldt voor fase 1. Daarin staat de herbouw centraal van alle functionaliteit die met de bijsturing van de treinenloop te maken heeft. In fase 2 volgt dan de vernieuwing van de bestaande orderings- en calamiteitenfunctionaliteit. In fase 3, tenslotte, wil ProRail nog software laten ontwikkelen voor een nieuw type bijsturingsproces.

Tender

Volgens de aanbestedingsformulieren van ProRail is het gunningsbedrag voor de inrichting van de software ontwikkelfabriek en herbouw VKL fase 1 de somma van 1,77 miljoen euro. Atos Origin kaapte deze opdracht weg voor de neus van LogicaCMG, IBM, EDS en Capgemini. De inschrijvingen van deze partijen liepen sterk uiteen: LogicaCMG prijsde zich met een hoofdsom van 5,65 miljoen euro uit de boot, IBM deed een ongeldig bod, EDS kwam met 2,10 miljoen op de proppen, terwijl Capgemini met 1,50 miljoen het laagste bod deed. Overigens, de propositie van Atos Origin was goed voor 1,99 miljoen euro: hoger dan het uiteindelijke gunningsbedrag. Het contract moet nog wel definitief worden ondertekend.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ziet er nogal vooruitstrevend uit wat daar gaat gebeuren! Een belangrijke legacy applicatie die zwaar gemoderniseerd wordt. Ik zie wel dat ze er bij Atos nog mensen bij zoeken, zo te zien zijn ze aardig aan de weg aan het timmeren daar.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.