Managed hosting door True

Ruimtelijke plannen overheid online toegankelijk

Dit artikel delen:

Vanaf 1 juli 2008 komen alle nieuwe plannen van ruimtelijke ordening online beschikbaar. Voor gemeenten, provincies en ministeries bouwt LogicaCMG het landelijke webportaal Ruimtelijke Ordening Online.

Burgers, bedrijven en overheden kunnen vanaf juli volgend jaar de volledige en actuele planologische situatie bekijken van iedere locatie in Nederland. Op initiatief van het ministerie van VROM gaat LogicaCMG daarvoor een uitgebreide webportaal bouwen, die de naam Ruimtelijke Ordening Online (RO-Online) draagt. Gebruikers krijgen een interactieve kaart te zien waarop ze ruimtelijke plannen, zoals gemeentelijke bestemmingsplannen, kunnen raadplegen.

Overheidsinstanties kunnen de portal gebruiken bij hun werkprocessen. Zo is het voor Rijk, provincies en gemeenten mogelijk om op verschillende niveaus bestemmingsplannen te toetsen op tegenstrijdigheden. Ook gaan ze de portal gebruiken bij het afstemmen en opstellen van nieuwe ruimtelijke plannen en infrastructurele projecten van Rijkswaterstaat.

Het project vervangt de archieven met analoge plannen. Dit is conform de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) die op 1 juli 2008 in werking treedt. Deze wet verplicht gemeenten, provincies en rijksoverheid hun bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen volgens de standaarden digitaal beschikbaar te stellen. Het digitale ruimtelijke plan krijgt vanaf die datum de status van het originele plan. Om ervaring op te doen met RO-Online kunnen overheidsinstellingen vanaf januari 2008 hun niet-originele plannen vast digitaal beschikbaar stellen.

LogicaCMG bouwt de portal op basis van het open source Java framework Deegree van Lat/Lon in combinatie met PostGIS. Het webportaal is vanaf juli volgend jaar te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-10T10:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.