Webdam stopt met gemeenteranglijst

Dit artikel delen:

Na acht jaar stopt Webdam, de onderzoekstak van internetbedrijf Gemeenteweb, met de ranglijst van gemeentelijke websites. Deze ranglijst is ingehaald door het klassement van het ICTU-programma Advies Overheid.nl. Webdam en gemeenten hadden geen zin meer in dubbel werk.

De ranglijst van Webdam is acht jaar geleden opgezet door Niko Winkel. Hij stapte daarna over naar Advies Overheid.nl. Daar zette Winkel de Overheid.nl Monitor op, die overheidswebsites continu bewaakt. De jaarlijkse resultaten hiervan zijn inmiddels toonaangevend geworden.

Webdam merkte dat zijn ranglijst werd overvleugeld door die van Advies Overheid.nl. "Dit jaar kregen wij bij onze jaarlijkse uitvraag van gegevens onder gemeenten te horen dat zij het bestaan van twee ranglijsten verwarrend vonden en het aanleveren van data dubbel werk. De toegevoegde waarde van onze ranglijst was voor hen niet meer duidelijk", vertelt Inge van Kampen, manager van Gemeenteweb. Gemeenteweb en Webdam kwamen tot de conclusie dat het beter was te stoppen.

Van Kampen ontkent dat er gestopt is met het klassement omdat gemeenten de kwaliteit ervan onvoldoende vonden. Leden van Cascadis, de beroepsvereniging van websitemanagers bij de overheid, discussieerden bijvoorbeeld of een leverancier (Gemeenteweb) commerciële diensten voor de website van een gemeente kan leveren en diezelfde website dan via een onderdeel (Webdam) beoordeelt. Een aantal webmasters meldde dat Gemeenteweb hier zelf ook twijfels over had. Een paar jaar geleden was Gemeenteweb nog een stichting, maar nu het een bedrijf is, zetten gemeenten vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de ranking.

Onafhankelijk?

Van Kampen heeft dit ook gehoord. Zij benadrukt dat Webdam een apart onderdeel van Gemeenteweb is dat onafhankelijk onderzoek uitvoert. Ook meldt ze dat Webdam blijft bestaan als adviseur van gemeenten op het gebied van e-overheid. Het jaarlijkse e-mailonderzoek, waarbij het bureau elke gemeente dezelfde vraag per e-mail stuurt om vervolgens de reacties in een monitor te beoordelen, gaat ook door. Critici wijzen erop dat Webdam geen zelfstandige rechtspersoon is en dat medewerkers van Gemeenteweb het onderzoek van Webdam uitvoerden. Hierdoor ontstond een onduidelijke vermenging tussen Gemeenteweb en Webdam en haakten gemeenten af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-30T11:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.