De norm voor digitale dienstverlening bij de overheid is gehaald. Zowel bij de score van producten en diensten voor burgers (66 procent) als voor bedrijven (68 procent) wordt de kabinetsdoelstelling van 65 procent gehaald. De norm geldt voor het aanbieden van producten voor burgers en bedrijven bij alle overheden. Gemiddeld genomen wordt 67 procent van de overheidsdiensten digitaal aangeboden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Overheid.nl-monitor in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aanbod van de elektronische dienstverlening door de overheid is met bijna 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Gemeenten
Het aanbod van digitale producten voor burgers (64,2 procent) en bedrijven (62,5 procent) bij gemeenten blijft onder de norm. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het verschil tussen gemeenten erg groot. Bovendien remt privacywetgeving de mogelijkheden om producten voor burgers aan te bieden, Uitbreiding van de mogelijkhden van DigiD en de electronische handtekening moeten verruiming van het aanbod eenvoudiger maken, laat de zegsman weten.
De politie scoort ook onder de norm als het op producten voor burgers aankomt (62 procent). De agenten scoren aanzienlijk hoger met digitale producten voor bedrijven (74 procent). De Provincies blijven steken op een digitaal aanbod van 55,8 procent (zowel voor bedrijven als burgers).
Staatssecretaris Ank Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken: "Groei van het aantal digitaal beschikbare overheidsproducten is cruciaal bij het verminderen van de administratieve lasten voor burgers en bedrijven. Brede beschikbaarheid van overheidsproducten helpt bij het oplossen van de grootste knelpunten tussen burgers en overheid. Het zorgt voor kortere wachttijden, meer mogelijkheden voor burgers en bedrijven en betere dienstverlening."
Reacties
Waarom vertrouwt men deze zgn.objectieve cijfers niet?
Omdat de onderzoeker en de onderzochte op dezelfde stoel zitten.
Zolang USBsticks en PCs los en onbeveiligd bij de overheid rondslingeren snapt die overheid ook niet waarom het feitelijk gaat.
En dienstverlening alleen digitaal helpt natuurlijk niet.
De mens erachter moet ook nog actie ondernemen.
En dat is helaas sporadisch het geval.
Jammer maar het kan veel beter bij de overheid.
Praat maar eens met echte bedrijven op dit vlak.
Paurum, heb je uberhaupt het artikel wel gelezen of reageer je alleen maar om te reageren? Vertel mij anders dan maar wat jouw geraaskal over usb sticks met digitale dienstverlening te maken heeft, want ik zie het verband niet.