Managed hosting door True

GovUnited ontstemd over onderzoek VNG

Dit artikel delen:

GovUnited is boos over het onderzoek naar inkoopcombinaties dat adviesbureau Zenc in opdracht van VNG heeft uitgevoerd. Daarin worden harde noten gekraakt over grote inkoopallianties à la GovUnited. Zulke clubs zijn te groot voor een eenduidige inkoopvraag. GovUnited doet het onderzoek af als ondeugdelijk.

In het rapport 'Vermenigvuldigen door delen II ... De macht van het getal' analyseert adviesbureau Zenc, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de trend onder gemeenten om gezamenlijk ict-inkooptrajecten op te zetten. Een waarschuwing gaat uit naar grote inkoopcombinaties, waarbij GovUnited als voorbeeld wordt genoemd. De onderzoekers wijzen erop dat gemeenten op ict-gebied een onvoldoende gestandaardiseerde informatiearchitectuur hebben. Hoe meer deelnemers aan zo'n combinatie, des te lastiger het formuleren van een eenduidige inkoopvraag. Functionele eisen van de ene gemeente kunnen bijvoorbeeld conflicteren met die van een andere. Het gevolg: een gezamenlijk inkooptraject dat het afzonderlijk noch het gemeenschappelijk belang dient.

Over één kam

GovUnited, waarvan zeventig gemeenten lid zijn, reageert in een brief aan zijn leden geïrriteerd op de bevindingen van VNG en Zenc. De inkoopcombinatie zet grote vraagtekens bij de betekenis van resultaten uit het rapport. "De enquête is door 50 procent van de gemeenten niet ingevuld en van wel ingevulde vragenlijsten is onduidelijk hoe 'hard' en eenduidig de antwoorden zijn", schrijven Henk Wesseling, gemeentesecretaris Dordrecht en Bestuursvoorzitter GovUnited, en Arjen Hof, programmadirecteur GovUnited.
Verder vindt GovUnited dat in het onderzoek alle verschillende ict-inkoopcombinaties over één kam zijn geschoren. De organisatie zegt dat zij wezenlijk verschilt van initiatieven die zich alleen richten op de aanschaf van hardware en netwerkdiensten. "De inkoop van een gemeenschappelijk platform voor elektronische dienstverlening (incl. alle bijbehorende diensten) zoals GovUnited doet, is een complexere, meer innovatieve vraag. Het onderzoek besteedt echter in het geheel geen aandacht aan de inhoud en kwaliteit van de (inkoop)vraag. Tegelijkertijd wordt echter wel een oordeel gegeven over de 'homogeniteit van de vraag' en de ideale omvang van een inkooporganisatie", schrijft de organisatie.

Eigen mening

Ook meent de inkoopclub dat de onderzoekers hun persoonlijke opvattingen, die niet voortvloeien uit de onderzoeksresultaten, als conclusies van het onderzoek presenteren. GovUnited meent dat deze analyse geen recht doet aan de werkelijkheid. Zenc en de VNG waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gemeenteanalyse opvraagbaar via Google is het antwoord op de kapitale
onverantwoorde investeringen, die met gemeentelijke belastingen door de inwoners betaald moeten worden. Elke inwoner van Nederland heeft nu gratis toegang tot alle begrotingen en uitgaven van alle 443 gemeenten in Nederland

Absolute gegevens per hoofdgroep, per inwoner en percentages (incl. grafiek)

Ministeries, Politiek 1e 2e kamer, VNG, en CBS hebben het nakijken.

Inflatie zakt nog verder en export neemt nog verder toe, goed voor ons allen, maar bovendien met minder werk.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.