Bijleveld wil meer geld voor Basisadministratie

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil het ict-project voor de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens alleen voortzetten als er meer geld vrijkomt of als er functionaliteiten worden geschrapt. Zo niet, dan wordt de modernisering definitief gestopt.

Het decentrale deel van de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (mGBA) ligt vanwege ‘budget- en aansturings- problemen' sinds najaar 2007 stil. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoekt nu samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) of een herstart mogelijk is.

Meer geld

Staatssecretaris Bijleveld van BZK stelt voorwaarden aan de herstart. Zo moet worden voldaan aan de aanbevelingen die zijn gerold uit een onderzoek naar het falende budgetbeheer en management van het project. De herstart gaat volgens de staatssecretaris alleen door als er voldoende financiële middelen zijn ‘zodat nieuwe budgetoverschrijdingen zo veel mogelijk worden voorkomen'.

Een andere mogelijkheid is om in de functionaliteiten te schrappen: "Binnen het budget blijven is wellicht alleen mogelijk als bepaalde delen van het programma mGBA niet worden uitgevoerd." De staatssecretaris sluit echter niet uit dat de herstart toch niet doorgaat. In dat geval ‘moeten er in ieder geval moderne interfaces komen, die het transport van data en communicatieverkeer efficiënter maken door gebruik te maken van al bestaande e-overheidsapplicaties.'

Modernisering

De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (mGBA) moest leiden tot een efficiënte en betrouwbare manier voor het invoeren, opslaan, beheren en verstrekken van persoonsgegevens. Deze modernisering van de GBA werd uitgevoerd onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en de gemeenten.

Technische tegenvallers

Eind september 2007 verzond het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) een infobulletin over de problemen rond de modernisering van het GBA aan gemeenten en afnemers: 'In september 2006 is een planning en een begroting opgesteld voor het programma modernisering GBA en zijn afspraken gemaakt over de financiering daarvan. Begin 2007 bleek echter dat de planning niet kan worden gehaald, hetgeen meerkosten met zich meebrengt.'

'Daarnaast werd duidelijk dat, ook los hiervan, nieuwe, herziene financiële ramingen hoger uitkomen dan oorspronkelijk werd gedacht. Inmiddels is ook gebleken dat het nieuw ontwikkelde systeem voor GBA-V Online door technische tegenvallers niet functioneert op de wijze die beoogd werd.'

De ontwikkeling van het centrale deel, GBA-Verstrekkingen, ligt volgens de staatssecretaris wel op schema. Sinds december 2007 maakt de eerste afnemer gebruik van GBA-V Online.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-29T11:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.