ICT Belastingdienst pas over 8 jaar op orde

Het duurt nog ongeveer acht jaar voor alle ict-problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost. Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager tijdens een debat over de toekomst van het belastingstelsel en de Belastingdienst in Nederland.

Volgens staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager duurt het nog ongeveer acht jaar voordat alle ict-problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost. Dat zei hij tijdens een debat over veranderingen in het belastingstelsel en de toekomst van de Belastingdienst, dat werd georganiseerd door het Financieele Dagblad, BNR en Nova.

De Belastingdienst ging de afgelopen jaren gebukt onder een reeks ict-problemen, zoals het zoekraken van 730.000 aangiften, het weigerachtige authenticatiesysteem Digid en fouten in de uitbetaling van toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang.

Puinhoop

Vooral grote problemen rond de invoering van Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten) schaadde het tot dan toe sterke imago van de fiscus, een van de voorlopers in automatisering binnen de overheid.

De Belastingdienst kreeg in dit kader van een gezamenlijk project met UWV een aantal taken van die instantie op het gebied van loonaangiftes en premie-inning voor verzekeringen ('de loonheffingketen') erbij. De verwerking van de gegevens door de Belastingdienst liep verkeerd: de systemen konden niet goed worden gekoppeld aan die van UWV, waardoor de data niet te gebruiken was.

Daarop kondigde De Jager een reeks van maatregelen aan. Eind 2007 zette hij in een uitgebreid interview met Computable uiteen hoe in de toekomst moet worden voorkomen dat de informatiehuishouding de grootste uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid onwerkbaar wordt.

Maatregelen

Een van de speerpunten is het terugdringen van het aantal applicaties. In het verleden werd voor vrijwel iedere wet een eigen applicatie en gegevensdatabase gebouwd. De bewindsman wil een servicegeoriënteerde architectuur (soa) doorvoeren, die met behulp van webservices en gestandaardiseerde koppelingen processen centraal afhandelt. In het vraaggesprek benadrukte De Jager ook dat zijn dienst is doorgeschoten in het beleid om iedere uitzondering rond wet- en regelgeving te bevatten in een groot en complex automatiseringssysteem.

In de nieuwe opzet van vereenvoudiging en soa wil de staatssecretaris zelf kunnen bepalen of de Belastingdienst zelf systemen bouwt of uitbesteedt aan verschillende leveranciers op de markt. Vlak na zijn aantreden werd de bouw van een nieuw toeslagensysteem uitbesteed aan Getronics.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

‘Belastingdienst had zich ellende kunnen besparen’

Papier blijkt oorzaak probleem Belastingdienst

DigiD is niet de oorzaak van problemen Belastingdienst

De Jager: 'Belastingdienst heeft SOA nodig'

De Jager grijpt in bij Belastingdienst

Rekenkamer tikt Belastingdienst op vingers

Belastingdienst moest wel kiezen voor één leverancier

Niet leuker, wél makkelijker

Getronics bouwt toeslagensysteem Belastingdienst

Automatisering Belastingdienst gaat op de schop

CIO fiscus is tevreden over veranderingen

Belastingdienst wil hippe technologie gebruiken

Belastingdienst ontslaat vooralsnog geen ICT'er

Belastingdienst stuurt managers op ICT-cursus

CDA wil opheldering over ICT-problemen fiscus

Uitstel systeem kost fiscus 4 miljoen per maand

Sterke sturing ICT fiscus voorbeeld voor rest

Fiscus had in 2009 minder ICT-problemen

Aanpassing vertraagt BTW-systeem fiscus

De Jager geeft CIO Belastingdienst meer macht

Fiscus voorkomt 100 miljoen overschrijding

Van digitale berekening naar belastingbrief

Vooraf testen levert fiscus 550.000 euro op

ICT-cursus Belastingdienst nog onbekend

Oud-ICT-baas van Belastingdienst leidt TSS

Sijstermans: "De oogkleppen moeten af"

CIO Belastingdienst begint vandaag


Reacties

Geen wonder dat ik mijn belastingcenten inmiddels nog steeds niet heb, heb in april al alles opgestuurd, twee weken geleden nog maar eens een keer, maar het mag allemaal niet baten

Na acht jaar alles op orde? Dan moet in de komende acht jaren niks veranderen in de omgeving (o.a. wetgeving, ict-trends, veranderend bedrijfsbeleid etc. etc.)

Ik heb nog geen antwoord op een bezwaar van 2002, van 2007 nog niets vernomen. Puinhoop houdt dus nog aan ...

De Jager wil een SOA doorvoeren? Volgens mij heeft de minister de verkeerde prioriteiten.

Als "De Jager" nu al weet dat het ongeveer 8 jaar gaat duren, dan issie ten minste op de hoogte van de huidige stand van zaken. Das een goed teken!

Ik heb nog een leuk ideetje voor je Kees...
Maak van de Belastingdienst, net als de Nederlandse Bank, een onafhankelijk financieel instituut!

Dit zou dan gerund kunnen gaan worden door een stelletje financiele professionals. Hierdoor is de belastingdienst als organisatie niet meer afhankelijk van allerhande politieke blunders, beleidswisselingen en ego-gepruts van diverse politieke figuren. De Belastingdienst heeft immers langer over/geleefd dan de gemiddelde kabinetsformatie!

"Rust geeft stabiliteit"
Dan kunnen ze in Apeldoorn eindelijk in alle rust bouwen aan een goed en gesmeerd lopend belastingsysteem met als slogan "Leuker kunnen we het ook maken, en vooral efficienter, sneller en geautomatiseerder."

Dan zijn ze in Apeldoorn niet meer afhankelijk van buitenstaanders zoals "een minister van financien" of "de zoveelste staatsecretaris" die voor hun gaat beslissen of hoe, wat en waar een nieuw belastingdienstsysteem word gebouwd. Dan komt er nooit een einde aan de chaos op de ict afdeling!

"Verregaande Automatisering"
Als ze dan alle belasting systemen - uiteraard gefaseerd en in goed geteste stappen - kunnen gaan koppelen aan
- Gemeentelijke Basis Adminstratie
- Kvk register
- Branch verenigings systemen
- CWI
- UWV systemen
- Werkgevers computers
dan blijft er voor de gewone hollander meer tijd over om te genieten van zijn leven i.p.v. overhedelijke papiermassa's te vullen met steeds herhaalde - en reeds tig keer opgeslagen persoonsgegevens

"Belastingdienst - SAAS Portaal"
Ik zie het al helemaal voor mee (over een paar jaar)
De belastingaangifte applicatie" waarbij je je eindejaars-afrekening van boekhouding kunt exporteren en uploaden als tab-delimeted-file volgens het SAAS model en de belastingdienst doet de rest :-)

Lijkt me zalig.. Ik stem voorMooie lange termijn, als deze duur zelfs niet haalbaar is, dan zal deze minister er in ieder geval nooit enig last meer van hebben, maar slechts diens opvolger(s). En die zullen (zich) natuurlijk ook weer gaan (be)roepen. Onbegrijpelijk natuurlijk dat een minister zo'n lange termijn afroept. Een dergelijke lange termijn afroepen is voor mij een indicatie dat de minister niet duidelijk voor ogen heeft wat er moet gebeuren. Als hij nou eens zou beginnen met onderdelen op te knippen in "hapklare brokken" (losse projectjes) met duidelijke doelstellingen en deadlines, en daarbij ook de onderlinge afhankelijkheden in kaart te brengen, pas dan kun je een werkelijke (realistische) planning presenteren.

8 jaar is een belachelijk lange periode. De levensduur van systemen is niet eens zo lang, dus nog voor de invoering kan alweer opnieuw begonnen worden. En een SOA is natuurlijk prima, maar leidt uiteindelijk net zo hard tot spaghetti, als de processen zo vaak blijven wijzigen.

Bovendien is de echte oorzaak gelegen in de steeds wijzigende wetgeving, waar uitzondering op uitzondering wordt bedacht en dingen die zijn besloten rustig een jaar later weer worden teruggedraaid. Daar valt niet tegenop te automatiseren. De oplossing: alle belastingen op een hoop, meteen verrekenen met het loon door de werkgever, geen aangiftes meer. Adieu belastingdienst.

Tsja, leuk hoor zo'n ideetje van een bus-structuur en niet meer voor iedere wet een complexe app ...!? Als de hh. en dd. politici eens met hun neus op de feiten(str.nt) worden gedrukt, zien ze dat ze zelf, zelfs voor belastingdeskundigen, ondoorgrondelijke wetgeving maken. Die *kan* niet simpel worden in een app. Dus over acht jaar is het nog steeds ellende, want onder het motto van versimpeling wordt het alleen maar erger met de 'wet'gevingsellende.

Laat hem eens gaan kijken bij het Cjib, daar wordt SOA geimplementeerd. Er wordt tevens voorkomen om voor iedere wet een apart systeem te implementeren.

Helaas krijgt de B-dienst alles over zich heen, omdat ze aan het eind van de blunderlijn zit. De dienst had zijn zaakjes goed op orde, maar moest bezuinigen, inkrimpen, mocht geen nieuwe mensen aanstellen, een dwaze reorganisatie onder leiding van Jenny Thunissen uitvoeren (die nu weer een riante betrekking bij verkeer en waterstaat heeft gekregen) en daarnaast ook nog allerlei zware trajecten t.a.v. haastwetgeving uitvoeren (walvis/toeslagen e.d.). De kabinetten Balkenende hebben de dienst uitgewoond. Het herstel kost dus flink wat tijd en geld. En als ze nu eens mensen aannamen ipv externen in te huren, kan het ook nog een stuk goedkoper!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-02T11:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.