Stepco ziet JSF-droom vervliegen

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Stepco is een van de Nederlandse bedrijven die probeert een compensatieorder voor de Joint Strike Fighter (JSF) te krijgen. CEO Ton Bongers schat de kans dat zijn bedrijf de order binnensleept op nihil. Dit is het gevolg van een beslissing van het ministerie van Economische Zaken.

Ict-dienstverlener Stepco denkt geen kans meer te maken op een compensatieorder in het kader van de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) door de Nederlandse luchtmacht. Het ministerie van Economische Zaken gooide zand in de raderen. Op 1 juli besloot minister Van der Hoeven dat bedrijven die een order van JSF-fabrikant Lockheed Martin krijgen 10,3 procent van hun verdiensten moeten afdragen aan het ministerie. In 2002 was een percentage van 3,4 afgesproken.

Stepco ontwikkelt een virtueel klaslokaal om in te zetten bij de opleiding van monteurs voor de JSF-toestellen. Zij hoeven dan niet te oefenen op de toestellen zelf, maar kunnen virtueel allerlei technische problemen oplossen. Een vergelijkbaar product voor de F16 dat Stepco verkocht aan defensie leverde het Limburgse bedrijf geld op om te investeren in het JSF-project.

Stepco is een van de zeven overgebleven bedrijven in een tender. De kans dat deze tender gewonnen kan worden schat Bongers inmiddels op nihil. "Er doen ook Amerikaanse bedrijven mee. Onder meer door de lage koers van de dollar hadden wij al een achterstand. Nu het ministerie het afdrachtpercentage verhoogd heeft, zullen wij onze offerte naar boven moeten bijstellen. Dat geld moeten we tenslotte ergens vandaan halen."

Herberekening

Hans van der Vlies, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, noemt het verhogen van het afdrachtpercentage voor de compensatieorders "part of the deal". "In 2002 hebben we het afdrachtpercentage vastgesteld op 3,4 procent. Toen is afgesproken dat het percentage deze zomer opnieuw berekend zou worden. Onder meer door de lagere dollarkoers is de herberekening op 10,3 procent uitgekomen."

De 84 bedrijven die kans maken op compensatieorders, verenigd in de Nifarp, gaan niet akkoord met het percentage. Tot 15 september overleggen zij met het ministerie. Mochten de partijen er niet samen uitkomen dan wordt een arbitragecommissie ingesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Onbegrijpelijk van het ministerie om Nederlandse bedrijven op deze wijze te benadelen.

Een overheid die pretendeert innovatie, ondernemerschap en regionale ontwikkeling in het vaandel te hebben moet beseffen dat in deze trajecten op het scherpst van de snede de concurrentie aangegaan moet worden.

Stepco is juist een van die bedrijven die laat zich boven zichzelf te kunnen uitstijgen op het moment dat een dergelijke opdracht wordt binnengehaald.

Alleen al de spin-off in werkgelegenheid zou een reden moeten zijn om dergelijke orders naar Nederland te laten komen.

Heel jammer. Juist een onderwerp waarop we kunnen scoren (ook internationaal).

Wie geeft er honderd euro uit om er tien te verdienen? Dit is allemaal economische waanzin.
Voor het bedrijf zelf zal het best gunstig kunnen zijn, maar voor het Nederlandse bedrijfsleven als geheel natuurlijk niet. Beter worden de algemene lasten verlaagd. Is net zo eerlijk.

Wat heeft een bedrijf als Heineken aan deze hele JSF-deal? Helemaal niks. Terwijl ze er wel via de belastingen aan meebetalen. Niet doen dus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-05T15:40:00.000Z Mireille Sampimon


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.