Buza zet Google Apps in bij rampen

Dit artikel delen:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil Google Apps vooral inzetten bij noodgevallen en niet ter vervanging van Microsoft Office. Dat zegt woordvoerder Bengt van Loosdrecht van het ministerie. Toch lijkt het erop dat het departement webdiensten ook voor andere gebruikers wil testen.

Calamiteiten zijn namelijk niet de enige context waarin een webdienst zoals Google Apps zou worden gebruikt, zegt de woordvoerder. Het ministerie wil dergelijke webdiensten ook op kleine schaal uitproberen met andere doelgroepen binnen de organisatie, laat Van Loosdrecht doorschemeren. 'Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van Yammer (blogsoftware, red). En dus ook mogelijk Google.'

Maar, zo vervolgt hij, 'er is met nadruk geen enkele sprake van een volledig overstap op Google, mede gezien de beperkte waarborgen voor privacy en beveiliging. Vorig jaar is in de bestuursraad van het ministerie besloten om Google in te zetten als terugvaloptie bij eventuele calamiteiten. Dit gebeurde in verband met nationale rampenoefeningen, zoals die vorig jaar en ook dit jaar worden gehouden.'

Minimale e-mailcommunicatie

Van Loosdrecht noemt een voorbeeld van zo'n calamiteit. 'Stel, Den Haag staat onder negen meter water. We kunnen dus het gebouw van het ministerie niet meer in en ons rekencentrum valt uit, inclusief onze voorziening voor terugvaloptie die in de atoomkelder onder ons pand zit. Als een dergelijke calamiteit zich voordoet, heeft de bestuursraad besloten dat de minimale e-mailcommunicatie moet doorgaan. Daarvoor hebben wij toen, mede gezien de beperkte schaal, Google gekozen.'

'Dat betekent dat wij via crisismanagement een aantal mailaccounts willen beschikbaarstellen aan posten en anderen, om te gebruiken als dat nodig is. Dit is in overleg met de crisiscoördinator en de beveiligingsautoriteit besloten.' Van Loosdrecht verwacht dat het om '300, 350, maximaal 500' mailaccounts gaat.

Google Apps nog niet gebruikt

Hoewel de pilot al sinds het eerste kwartaal van 2010 loopt, is Google Apps volgens de voorlichter nog niet door ambtenaren gebruikt. 'De huidige stand van zaken is dat we feitelijk pas net de oplossing van Google beschikbaar hebben en nog moeten beginnen met het inrichten ervan. Dit zal de komende periode in overleg met de crisiscoördinator worden opgepakt.'

Het is nog onbekend of de pilot een vervolg krijgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Van Loosdrecht noemt een voorbeeld van zo'n calamiteit. 'Stel, Den Haag staat onder negen meter water. We kunnen dus het gebouw van het ministerie niet meer in en ons rekencentrum valt uit, inclusief onze voorziening voor terugvaloptie die in de atoomkelder onder ons pand zit.

Volgens mij is regel 1 bij het inrichten van een uitwijk locatie: zorg voor geografische scheiding.Zolang gewaarborgd wordt dat er geen, ook maar enigsinds, gevoelige informatie bij Google terecht komt, zie ik geen probleem.

Het is echter misschien wat naief om te veronderstellen dat een dergelijke waarborg kan worden gegeven.

Google apps is niet geschikt voor gevoelige informatie daar deze onder de wetgeving van een ander land valt. Met andere woorden, de gegevens zijn, in het geval van o.a. Google, hoogst waarschijnlijk vrij toegankelijk door de overheid van de VS.

Denk aan recente anti-terreur wetgeving dat diverse overheidsinsanties vrij spel geeft mbt het opeisen van gegevens. Maar ook gewoon gezond verstand: spionage is geen fabeltje, ook niet bij bondgenoten onderling.

Tja, en als ik hacker was, dan zou ik toch wel naam willen maken met het binnendringen van die Google-vesting. Als de worst maar groot genoeg is, komen de honden vanzelf snuffelen...
Het grote probleem met de 'cloud' blijf ik verder vinden dat je als gebruiker je hele ziel en zaligheid, je bedrijfsvoering, in handne legt van IT-cowboys in een wereld waarin overnames, faillisementen en personeelsverloop aan de orde van de dag zijn.

Eens; Google apps niet inzetten ter vervanging van Microsoft Office, maar als aanvulling op OpenOffice.org.
Er moet tenslotte een aardig bedrag worden bezuinigd, en dat moet ergens vandaan komen ;-)

@R.J. Tuijnman:

Waarom zouden er alleen maar 'hackers' zijn die naam willen maken? Criminelen zijn net zo goed op zoek naar vette worsten, alleen zullen ze het niet hardop rondschreeuwen.

Het lijkt mij prima om deze voorziening in te zetten, echter bij calamiteiten zoals genoemd, moet men niet verwachten dat een cloud / internet altijd beschikbaar blijft. Dan zullen andere communicatiemiddelen beschikbaar moeten blijven.
Als Den Haag 6 mtr onder water staat, kun je niet verwachten dat Het Internet gewoon functioneert ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-29T10:41:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.