Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Arts met stethoscoop

Senaat schort invoering van EPD op

07 juli 2010 - 09:05ActueelOverheid
Pim van der Beek
Pim van der Beek

De Eerste Kamer heeft de rem gezet op de doorontwikkeling van het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De Senaat wil, voordat het instemt met regelgeving voor landelijke invoering van het EPD, dat er eerst duidelijkheid komt over de huidige stand van zaken van de invoering. Daarnaast verzoeken de politici om nieuwe aansluitingen van zorgaanbieders en de implementatie van het Landelijk Schakelpunt (LSP) op te schorten.

'In de huidige fase van de ontwikkeling van het landelijk EPD mogen geen onomkeerbare stappen worden gezet.' Dat staat in een motie die is ingediend door PvdA-senator Tan. Zij verzoekt de regering om Nictiz, de organisatie die het EPD in opdracht van de rijksoverheid ontwikkelt, in overweging te geven om nieuwe aansluitingen van zorgaanbieders en verdere implementatie van het Landelijk Schakelpunt (LSP) op te schorten.

Pas als de Eerste Kamer zich heeft kunnen uitspreken over het wetsvoorstel over het EPD, dat nog bij de Tweede Kamer in behandeling is en waarop de minister inmiddels enkele wijzigingen heeft voorgesteld, moeten de aansluitingen worden hervat. Die motie wordt gesteund door VVD, SP, GroenLinks en D66.

Daarnaast wil VVD-senator Dupuis dat de procedure waarmee burgers toestemming voor inzage in dossiers verlenen of weigeren, wordt aangepast. Die motie wordt gesteund door PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, OSF en de Fractie-Yildirim.

Misbruik

De derde motie die tijdens de vergadering op 6 juli 2010 is aanvaard, komt van SP-senator Slagter-Roukema. Die volksvertegenwoordiger vraagt de regering een communicatieplan voor het EPD op te stellen in overleg met alle relevante partijen waarin de minister de huidige stand van zaken toelicht en duidelijkheid geeft over het vervolgtraject.

Slagter-Roukema vroeg ook aandacht voor 'de verwarring in het land' over de al bestaande regionale systemen van dossiervorming die aan minder zorgvuldigheidseisen hoeft te voldoen dan die welke aan het landelijke EPD gesteld zullen worden. 

Eerder riep CDA-senator Franken op om wetgeving tegen het misbruik van het EPD aan te passen. Hij wil dat er een regeling wordt getroffen die misbruik van het elektronische dossier strafbaar stelt en die garandeert dat dossiers die via de verwijzingsindex toegankelijk zijn niet toegankelijk zijn voor verzekeraars.

Meer over

EPD

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    EPD stuit op verzet in Eerste Kamer

    Computable.nl
    OpinieInnovatie & Transformatie

    Vastleggen van acties op EPD roept veel vragen op

    ActueelSecurity & Awareness

    UvA en VWS steggelen over beveiliging EPD

    Arts met stethoscoop
    ActueelSecurity & Awareness

    VWS: kritiek op EPD is ongegrond

    Arts met stethoscoop
    ActueelOverheid

    Studie legt lekken in beveiliging EPD bloot

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

    23 reacties op “Senaat schort invoering van EPD op”

    « Oudere reacties
    1. Jaap schreef:
      8 juli 2010 om 15:15

      Tsjonge, wat een negativiteit over het EPD. Ziet dan niemand de voordelen? Of heeft men angst voor het ‘big brother is watching you’ syndroom?
      Natuurlijk moet voorkomen worden dat er misbruik van gemaakt wordt. Alleen de arts en de patient zelf mogen toegang hebben tot de gegevens! Geen enkele andere instantie. Ook mag er naar mijn mening geen acties worden ondernomen om uit de gegevens allerlei ‘management’ info te halen, bijv. hoe vaak patienten artsen bezoeken e.d., want dan gaat wel de beer los. ook verzekeraars mogen geen persoonlijke gegevens uit het EPD halen. Die weten nu al te veel.
      Die waarborgen (en nog veel meer) moeten er gewoon zijn. En dan juich ik het EPD alleen maar toe. Zoals ik al eerder aangaf voorkomt het juist fouten.

      Login om te reageren
    2. Was het maar waar schreef:
      8 juli 2010 om 16:46

      Vraag voor de grap nu maar eens al je dossiers bij je huisarts en andere artsen van bijvoorbeeld ziekenhuizen op.
      En zoek dan naar subjectieve zaken, zoals (echt waar uit de praktijk): raadpleegt internet, de patiënt is gerust gesteld, hyperventilatie, conversie (simuleren), etc.

      Het gaat hierbij om een patiënt met een (achteraf) levensbedreigende ziekte, waarbij allerlei artsen subjectieve meningen geven, die niet op deugdelijk onderzoek gestoeld zijn. Het begint bij een assistent op de eerste hulp die denkt dat het hyperventilatie is.

      Vanaf dat moment is het scenario als volgt: de patiënt komt bijvoorbeeld op de eerste hulp van een ziekenhuis of bij een specialist. De dienstdoende (assistent) arts neemt de klachten serieus en wil nader onderzoek. Daarbij vindt hij het handig de bevindingen van het vorige ziekenhuis / arts er ook bij te hebben. Vanaf het moment dat die bevindingen doorkomen, worden alle onderzoeken gestaakt en de patiënt niet meer serieus genomen en naar huis gestuurd. De reden blijft onduidelijk. Ook al zijn er verontrustende labwaarden, die worden genegeerd of gebagatelliseerd. Alles wat je daartegenin brengt wordt gezien als bevestiging van hun gelijk. Zo kun je 6 ziekenhuizen afgaan.

      Als je zelf je gegevens opvraagt en nagaat wordt je het een en ander duidelijk. Je ontdekt een patroon van artsen die elkaar bevestigen en versterken in hun gedachte dat het wel “aanstellerij” zal zijn. Daarbij wordt niet geschuwd feiten te verdraaien, een richting uit te interpreteren, feiten weg te laten en andere “feiten” in te brengen die er niet zijn.

      Wat is de remedie hiertegen: naar een ziekenhuis gaan die niet van jou weet en die voorspiegelen dat het de eerste keer is dat je voor deze klachten naar een arts gaat. Zeg maar met een schone lei beginnen. Er worden serieuze onderzoeken gedaan, een diagnose gesteld, medicijnen gegeven en geconstateerd dat het allemaal op het nippertje is (en waarom je niet eerder behandeld bent).

      Kortom: eenmaal een stempel, nooit meer serieus genomen worden. Erg handig mensen die, al dan niet terecht gediagnosticeerd, iets tussen de oren hebben, kunnen fysiek immers niet meer ziek worden. De kosten van de gezondheidszorg moeten eigenlijk dalen!

      En het EPD? In dit geval zou de patiënt nooit meer serieus onderzocht zijn, omdat de gegevens altijd en overal direct beschikbaar zijn, inclusief de onzin. De patiënt zou waarschijnlijk overleden zijn.

      Zoals de informaticus al zei: data (bases) bevatten altijd fouten. Maar ze worden geloofd alsof ze heilig zijn. En er wordt al helemaal niet aangedacht dat personen fouten maken, of dat er gewoon ook minkukels zijn. En hun bevindingen als DE waarheid in het systeem komen.

      TIP: zorg er zelf voor dat je alles over je klachten weet. Laat je er niet onder lullen door artsen die niet weten waar ze het over hebben, omdat ze hun vakgebied niet bijhouden. Wantrouw artsen die internet niet raadplegen. Vertrouw alleen artsen die toegeven niet alles te weten, jou inbreng waarderen en zelf dingen uitzoeken (bijv. op internet).

      Login om te reageren
    3. Mark Peter schreef:
      8 juli 2010 om 22:47

      Quote: “Senaat schort invoering van EPD op”

      Gelukkig hebben wij geen Senaat in Nederland, dus de argumentering is de KOP is totaal verkeerd, we hebben in Nederland wel iets wat er op lijkt: De 1e Kamer.

      Bron:
      http://nl.wikipedia.org/wiki/Senaat
      Quote: “Het overeenkomende orgaan in Nederland heet de Eerste Kamer.”
      Quote: “Vroeger: het bestuur van een universiteit in Nederland.”
      Gedeelde Quote: “Een deel van de volksvertegenwoordiging in diverse landen: Rome, België, Brazilië, Amerika, Frankrijk, Mexico, Italië, Ierland en Verenigde Staten.”

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs