Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken’

05 november 2010 - 16:04ActueelOverheid
Diederik Toet
Diederik Toet

BVH, het pasingevoerde landelijke informatiesysteem van de politie, was gedoemd te mislukken. Dat meent ict-architect en Computable-expert Gershon Janssen. Hij kreeg inzage in het rapport over de softwareanalyse van het systeem, waarover actualiteitenprogramma EenVandaag en Computable beschikken. Hoewel bleek dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar was, werd het kort nadien landelijk uitgerold. Volgens Janssen waren basale zaken niet in orde.

'Het is opmerkelijk dat het rapport aan de vooravond van de landelijke uitrol beschikbaar was, maar dit niet heeft geleid tot de benodigde herziening of verbetering', schrijft de Computable-expert in een opiniebijdrage. Een negatieve conclusie is namelijk niet ongebruikelijk na een risk assessment, zolang de organisatie vervolgens met de aanbevelingen aan de slag gaat.

'Het systeem als geheel is van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar', staat in het rapport vermeld. De algehele architectuur is zwak, vooral door verouderde technologie van de kern van het systeem en de grote diversiteit in de daaraan gekoppelde applicaties ('satellietonderdelen'). Bovendien zou de kwaliteit van de ontwikkelde software 'matig' zijn.

De analyse werd in juni 2008 uitgevoerd door de Software Improvement Group (SIG), die zich specialiseert in het analyseren van broncode van ict-systemen en koppelt deze aan informatie uit documentatie en gesprekken met systeemexperts en belangenhouders.

Softwareanalyse

In zijn opiniebijdrage geeft Janssen zeven punten die hem opvielen tijdens het lezen van de rapportage over de softwareanalyse.

1. Geen architectuur voor een complex systeem.
2. Samengesteld systeem op basis van matige subsystemen.
3. Legacy-integratie voor de lange termijn.
4. Veelvoud van technologieën voor hetzelfde zonder consolidatie.
5. Gedistribueerde integriteitscontrole op datahuishouding.
6. Onvoldoende getest.
7. Uitrollen zonder precies te weten hoe.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Minister: ICT-problemen politie zijn ernstig

    Computable.nl
    OpinieOverheid

    Architectuur politiesysteem BVH niet solide

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Politiesysteem BVH is ‘zeer slecht’

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    vtsPN rondt invoering politiesysteem af

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    ‘Invoering politiesysteem verloopt volgens plan’

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    ‘Nieuw computersysteem politie werkt niet goed’

    15 reacties op “‘Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken’”

    « Oudere reacties
    1. vanaf2005 schreef:
      10 november 2010 om 02:14

      Tja, BHV is al vanaf 2005 gebouwd, en was toen al een drama, teveel politiek, geen regie.
      De rest is bekend…

      Login om te reageren
    2. Pep schreef:
      10 november 2010 om 07:00

      Gershon heeft geen 7 punten lijstje losgelaten op een project. Hij heeft slechts de conclusies uit een onderzoeksrapport in een Computable artikel gepubliceerd. Gewoon wat nieuwswaarde en uiteraard de voor de hand liggende vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Alleen de insiders kunnen dat beantwoorden, maar gezien de belangen zal dit vooral ontaarden in vingerwijzen tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers en (veelal externe) consultants. Alle reacties zijn retrospectief en da’s makkelijk. Als de adviseurs nou eens op het moment supreme de onderkende risico’s voorleggen en conform les 1 in projectmanagement een onduidelijke opdracht teruggeven, zouden veel projecten niet verdwalen. Zoals een reactie aangaf: projectmanagement is een professie, wat je niet beheerst na een traininkje met certificaat.

      Login om te reageren
    3. Erwin schreef:
      10 november 2010 om 07:40

      Niets nieuws. Is net politiek. Een goed Nederlands gezegde is “Niet lullen maar poetsen”. Helaas lopen bij veel organisaties (Overheid of Commercieel) teveel mensen rond die alleen maar kunnen lullen en bang zijn om hun handjes vuil te maken met het poetsen.

      Als de nederlands overheid (in deze Binnenlandse Zaken) echt van plan was (of zou zijn) om deze problemen op te pakken dan hadden ze vanaf het 0-punt moeten beginnen en alle, maar dan ook alle, legacy moeten afschrijven. Het met een nieuwe deken bedekken van oude applicaties en infrastructuren lijkt leuk aan de buitenkant maar kan als een kaartenhuis instorten. Als de fundering niet goed is zal dit nooit worden opgelost.

      Zoals altijd draait het hier weer om de pegels. Iemand (een minister, staatssecretaris en/of andersoorts Bobo) wil z’n stempel drukken en denkt de boel op de goedkoopst mogelijke manier op te lossen. Weer een perfect voorbeeld van korte termijn denken (niet langer dan een kabinets periode), de boel zo achterlaten bij een kabinets wisseling dat de oppositie er ook niets mee kan en op zo’n manier de nederlands agent op straat maar laten aanmodderen. Deze wordt ondertussen wel afgerekend wordt op z’n bonnetjes quota.

      Enfin, zoveelste overheid project dat volgens wijlen Wim Sonneveld achter de rodondendrons gemietert kan worden.

      Ik zeg niet dat het makkelijk is maar iemand moet eens die hele grote knoop doorhakken en eens aan de gang gaan. Begin eens met poetsen!!

      Login om te reageren
    4. niemand schreef:
      11 november 2010 om 23:30

      Eindelijk, het hoge woord is er uit. BVH werkt niet. Ze zouden eens moeten luisteren naar de werkvloer, dan kan je volgens mij veel geld besparen. Dat systeem is een ramp. Ik heb gehoord dat dit systeem stikte van de bugs, maar het moest en zou doorgevoerd worden. Het fundament is dus al zo sterk als blubber. Dat merk je al als je er mee werkt. Loopt vaak vast. Ben je aan het tekstverwerken, dan zou je haast gestoord worden van die zenuwachtig cursor.
      Laten ze maar snel dat oude BPS weer in ere herstellen. Dan kon je tenminste nog weer iets terug vinden en nog overzichtelijk ook. Een simpele aanrijding is al lastig in te voeren. En zoek na die tijd maar eens uit wie waar in de auto heeft gezeten. Was hij bestuurder…., of inzittende misschien? Vraag de statistieken van de ongevallen eens op in den lande. Vreemd genoeg verminderde deze zo’n 30 %. Jawel, vanaf het moment dat BVH ingevoerd werd. Dat is wel weer vreemd. Ook vreemd is dat bij twee politiekorpsen die X-pol in gebruik hebben die daling maar 5 % was. Daar was het dus minder veilig op straat. O ja, dat is waar ook, het informatiesysteem is niets anders dan X-pol met een BVH-schilletje. Dat het lastig was om een simpele aanrijding in BVH te kloppen (alle betrokkenen moeten immers ‘handmatig’ ergens aan gelinkt worden en dan vergeet je nog wel eens iets), nog afgezien van de tijd die daar in gaat zitten; daar heeft de Raad van Hoofdcommissarissen wel iets op gevonden. Er worden geen registratieset meer opgemaakt als er geen pv wordt opgemaakt. Alleen een uitgebreide melding (die de verzekering natuurlijk niet krijgt). De politie blij? Dacht het niet, want die heeft heel goed door dat de betrokkene met de grootste bek het beste af is. Hoezo “hulp verlenen aan deze die het behoeven”. En dan praat ik helemaal nog niet over de schat aan informatie die verloren is gegaan toen BPS niet meer goed was. Een koppeling tussen BPS en BVH was er niet, dus de broodnodige info is compleet verloren gegaan. Ja, het is geback-upt, maar daar kun je niet bij. Ik noem het de ontmanteling van de politie die we meemaken.

      Login om te reageren
    5. Nico Viergever schreef:
      13 november 2010 om 16:53

      Er wordt hier het nodige gezegd over externe inhuur. In mijn praktijk hoor ik bij de overheid vaak: we weten dat jij beter bent en vaak ook goedkoper. Maar we hebben nu eenmaal een raamcontract…
      Het schort dus (ook) ernstig aan de inkoopfunctie, al dan niet vergezeld door aanbestedingsregels.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs