Managed hosting door True

Vijf miljoen aan VIDI-subsidies voor ICT

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 88 onderzoekers een Vidi-subsidie toegekend. Zes van die toekenningen hebben een sterke ict-component. Het gaat daarbij ofwel om onderzoek waarbinnen intensief gebruik wordt gemaakt van ict, of dat is gericht op het ontwikkelen van innovatieve hardware of software.

Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Het geld gaat onder meer naar robot-, simulatie- en quantumcomputeronderzoek.

De Vidi-subsidies zijn gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers kunnen met de Vidi-subsidie vijf jaar lang onderzoek doen. In totaal verdeelde NWO ruim 70 miljoen euro onder 88 onderzoekers in allerlei disciplines.

Analysesoftware voor medische scans

Medisch informaticus Marleen de Bruijne van het Eramus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam gaat met de subsidie analysesoftware voor medische scans ontwikkelen die ongevoelig is voor aangepaste scannerinstellingen. Software om medische scans te analyseren werkt vaak slecht als scannerinstellingen veranderen en moet dan handmatig worden aangepast. Dit project stelt computers in staat eerder opgedane ervaring in te zetten bij nieuwe analyses, waardoor aanpassen sneller en makkelijker gaat.

Materialen ontwikkelen via computersimulatie

Chemicus David Dubbelman van de Universiteit van Amsterdam wil computersimulatie gebruiken om nanoporeuze materialen te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor de opslag en scheiding van gassen.

Software voor robotarmen

Biomechanish ingenieur Martijn Wisse van de TU Delft wil robotarmen soepel leren bewegen. Hij wil dat onder meer doen via het ontwerpen van software waarmee robots kunnen 'leren' hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun ontwerp. Wisse ontwierp eerder de looprobots Denise en Flame, waarvan het bewegingspatroon zoveel mogelijk is gebaseerd op een natuurlijke, menselijke manier van lopen. Wisse wil deze aanpak nu uitbreiden naar het ontwerp van natuurlijk bewegende robotarmen. Slimme combinaties van ontwerpelementen, zoals veren en actuatoren, moeten leiden tot natuurlijke 'slingerbewegingen', die vervolgens worden geoptimaliseerd via software.

Materialen voor opslag quantuminformatie

Claudio Castelnovo van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt materialen met ongebruikelijke magnetische eigenschappen. Niet alleen hoopt de onderzoeker nieuw quantummechanische verschijnselen waar te nemen, ook verkent hij de mogelijkheid zulke materialen aan te wenden voor de opslag en de bewerking van quantuminformatie.

Foutcorrectiesoftware voor quantumcomputer

Leonardo DiCarlo van de TU Delft werkt aan quantum-informatietechnologie. Dat is een nieuwe vorm van informatietechnologie die nodig is om gebruik te maken van quantumcomputers. Een quantumcomputer die grote getallen zeer snel kan ontbinden in factoren, steunt op de correctie van zeer kleine foutjes in de componenten van die computer (de zogenoemde qubits). DiCarlo en zijn team zullen nieuwe meet- en feedbackcontrole-technieken ontwikkelen waarmee een quantumcomputer zichzelf kan corrigeren.

Schaal als dimensie binnen geo-informatie

Geo-informatietechnologie bestudeert hoe je data die verbonden zijn met een locatie op het aardoppervlak efficiënt en consistent kunt vastleggen, beheren, analyseren en presenteren. Geo-informatisch technoloog Jantien Stoter (39) van de TU Delft wil ervoor zorgen dat over grotere objecten een ander soort informatie wordt opgeslagen dan kleinere objecten. Sommige toepassingen vereisen gedetailleerde data, terwijl andere toepassingen om data vragen die een overzicht geven. Hoewel schaal een bekend concept is binnen de geoinformatie-technologie, is het idee om het als een extra dimensie van geografische data geïntegreerd met de andere dimensies te combineren, nieuw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-26T14:21:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.