Managed hosting door True

Staat in hoger beroep over uitspraak ICT-inhuur

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Staat heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter over het inhuren van ict-specialisten. De rechter oordeelde afgelopen september dat de ministeries Financiën en Verkeer & Waterstaat hun gezamenlijke aanbesteding voor ict-inhuur moesten staken en opnieuw moesten opzetten. Automatiseerder Centric maakte succesvol bezwaar tegen de gunning aan de winnaars Atos Origin en ABC Automatiseringsdiensten.

Het hoger beroep dient op 13 december aanstaande; de uitspraak wordt half januari verwacht. Volgens een perswoordvoerder van Rijkswaterstaat is de Staat van oordeel dat de voorzieningenrechter in zijn uitspraak een onjuiste uitleg geeft aan de in de aanbestedingsprocedure voor de inhuur van ict-specialisten gehanteerde criteria. Daardoor kan er om die reden geen grond bestaan voor een bevel tot heraanbesteding. De Staat kan zich zodoende niet met de uitspraak verenigen en heeft besloten in hoger beroep te gaan, aldus de zegsman.

Absurd

Centric was naar de rechter gestapt omdat het vond dat Atos Origin en ABC Automatiseringsdiensten als winnende partijen in hun offertes absurd hoge aantallen zzp'ers en freelancers hadden opgegeven als beschikbare ict-specialisten. De Haagse rechtbank oordeelde op 10 september 2010 dat de ministeries deze irreëel hoge aantallen niet hebben geverifieerd. Daardoor is er geen sprake geweest van een transparant en eerlijk aanbestedingsproces. Mochten de twee ministeries opnieuw naar ict-specialisten zoeken, dan moet er een nieuwe aanbesteding worden gestart zonder het beschikbaarheidcriterium voor zzp'ers en freelancers, aldus de uitspraak.

Verbazing

De twee ministeries stelden dat verificatie van het opgegeven aantal zzp'ers en freelancers in de praktijk onmogelijk is. In eerste instantie leken de departementen zich neer te leggen bij de uitspraak, stelt Karim Henkens, directlid van Centric. 'Ze hadden ons al gebeld met de mededeling dat ze de kosten van het verloren kort geding hadden geparkeerd om het naar ons over te maken. Op de laatste dag van de bezwaartermijn kwam er toch een melding van een hoger beroep. Daar was ik wel wat verbaasd over.' Henkens is vol vertrouwen over de afloop van het appèl. 'Ik zie in de onderbouwing van het hoge beroep niet zoveel nieuwe grieven ten opzichte van hun argumenten uit de eerdere zitting.'

Aanbesteding

Verkeer & Waterstaat (tegenwoordig vallend onder Infrastructuur & Milieu) en Financiën schreven in november 2009 een aanbesteding voor ict-inhuur uit (architectuur, beveiliging, projectleiding- en management, ontwerp en ontwikkeling en beheer). Van de 24 ontvangen inschrijvingen selecteerden zij acht partijen: ABC, Atos Origin, Inter Access, Ordina, Logica, Itaq, Capgemini en Getronics. Centric viel buiten de boot, onder andere omdat het te weinig punten scoorde bij het opgegeven aantal beschikbare Nederlands sprekende ict-specialisten (een gunningcriterium).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met de opmerking van de twee ministeries dat 'de
twee ministeries stelden dat verificatie van het opgegeven aantal zzp'ers en freelancers in de praktijk onmogelijk is', geven deze toch al toe dat ze een aanbestedingsfout hebben gemaakt? De gunningcriteria dienen meetbaar en verifieerbaar te zijn.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3683790/1277202/staat-in-hoger-beroep-over-uitspraak-ictinhuur.html#ixzz17Vkslsyb

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-01T17:12:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.