Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Crimineel heeft vrij spel door slechte ICT’

21 februari 2011 - 10:204 minuten leestijdActueelCloud & InfrastructuurD66PvdA
Witold Kepinski
Witold Kepinski

Het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) is zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren, waardoor verdachten van bijvoorbeeld kindermisbruik, diefstal en geweld niet worden vervolgd. Dit melden diverse politiekorpschefs in het televisieprogramma Zembla, dat zaterdag 19 februari 2011 werd uitgezonden. Inmiddels zijn er door D66 en PvdA kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke VVD-minister Ivo Opstelten.

De Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman zegt in Zembla dat er per jaar 8 tot 10 procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie worden aangeleverd, omdat het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) niet goed werkt. De systemen zijn gebruikersonvriendelijk zodat straatagenten en rechercheurs niet alle informatie invoeren. Dat bekent dat twintigduizend verdachten door de politie en het OM met rust worden gelaten. Sinds de invoering van het systeem, zo'n twee jaar geleden, lopen er daardoor naar schatting veertigduizend verdachten vrij rond.

Ramp

Jan Stikvoort, korpschef Hollands-Midden, zegt dat er veel onjuiste informatie in het systeem wordt gestopt en dat het een ramp is. Volgens Zembla zouden veel criminelen daardoor vrijuit gaan. Korpschef Heijsman schat dat de helft van de informatie niet in het recherchesysteem ingevuld. Dat maakt de kans op opsporing van verdachten kleiner. Het BVH-systeem is voor de meeste politiemensen daarom een trauma, zo beaamt Jan Willem van de Pol, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

Eerder meldde EenVandaag dat het BVH-systeem niet solide is. Ict-architect en Computable-expert Gershon Janssen schreef eerder dat het BVH-systeem gedoemd is om te mislukken.

Pakkans gedaald

Volgens cijfers van de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), die Zembla in handen heeft,  is de pakkans voor criminelen sinds de invoering van het BVH-systeem de afgelopen twee jaar gedaald naar 16,6 procent. Het KLPD zegt dat het gaat om 1,2 miljoen misdrijven per jaar. Daarvan worden er 205.000 opgelost. In 2007 was de pakkans nog 23 procent , aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 1980 was de pakkans nog 30 procent.

Zembla meldt dat de politie eerder een deel van de half miljoen misdrijven met opsporingsindicatie, zo'n 150.000, in de wacht moest zetten wegens capaciteitsgebrek. Veel van deze zaken worden afgeschreven als ze langer dan zes maanden op de plank liggen,  aldus korpschef Heijsman in Zembla. In het politiekorps Utrecht gaat het daarbij om 1700 zaken, waaronder ook zwaardere delicten, zoals zedenzaken.

Kamervragen

Inmiddels hebben oppositiepartijen D66 en PvdA kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de problemen die de politie zou hebben bij het oplossen van misdrijven. D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen is verontrust over de gebrekkige informatieverwerking, een tekort aan mankracht en een lage pakkans. Berndsen, in het verleden zelf werkzaam bij de politie in Friesland, wil voor de zomer van 2011 plannen zien om de problemen op te lossen.

Ahmed Marcouch (PvdA) heeft ook vragen gesteld over het falen van de opsporing. Hij is onder andere verontrust dat burgers niks meer horen van de politie als ze aangifte hebben gedaan. Bijvoorbeeld over aangiftes van misbruik van een 10-jarig kind, een gewapende roofoverval en oplichting. Marouch: ‘Kunt u zich voorplaatsen in de gevoelens van onvrede van deze burgers?'

42,5 miljoen euro

De Algemene Rekenkamer stemde eind 2010 in met het verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen naar het geplaagde politie-informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Opstelten deed dit op verzoek van de Tweede Kamer, die het BVH-systeem van zeer lage kwaliteit vond. De organisatie verwacht de resultaten van het onderzoek vóór het zomerreces 2011 aan de minister te kunnen aanbieden.

Inmiddels wordt gewerkt aan een gezamenlijke dienstencentrum (shared services center) van de politie dat vóór 1 januari 2012 van start gaat. In het centrum worden ondersteunende diensten, zoals de ict-afdeling van het nieuwe landelijke politiekorps, ondergebracht. Dat schreef minister Ivo Opstelten in een conceptnota voor een wetswijziging.  De bouw van Basisvoorziening Handhaving (BVH), het pasingevoerde landelijke informatiesysteem van de politie, heeft tot nu toe 42,5 miljoen euro gekost.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Rekenkamer start onderzoek BVH en vtsPN

    Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)
    ActueelOverheid

    Gekweld politiesysteem BVH kost 42,5 miljoen

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Opstelten wil BVH helder vóór nationale politie

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    ‘Rekenkamer moet BVH-systeem onderzoeken’

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Kamer: nationale politie moet zonder BVH

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    ‘Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken’

    17 reacties op “‘Crimineel heeft vrij spel door slechte ICT’”

    « Oudere reacties
    1. ICT-er schreef:
      21 februari 2011 om 23:06

      Ja, de politie wil graag meer budget (na elk extraatje krijgen ze weer een korting). En ja, politiemensen winnen graag van criminelen, maar nog meer van andere politie-eenheden. Dus nee, dit artikel is zeker niet overdreven; het is erger. Ze zijn al decennia aan het klooien met de informatievoorziening; eerst vooral op organisatorisch vlak en later op technisch vlak.

      Login om te reageren
    2. MP schreef:
      22 februari 2011 om 00:08

      Iedereen is het ‘hier’ over eens:
      “De ontwikkeling van IT groeit snel, soms veel te snel!”

      Nu komt het:
      Maar de gebruiker die de tool ‘moet in gebruik nemen, en daar van wordt geacht dat goed te doen’, groeit niet mee (krijgt de kans niet), of is daar te traag of te langzaam in.
      (Denk hierbij dus aan: vtsPN, BVH & Politie/Justitie)

      Wie/Wat is dan het probleem, in jullie ogen?

      Login om te reageren
    3. The King schreef:
      22 februari 2011 om 09:12

      Het moet eens ophouden met politie agenten te proberen te laten werken met informatie systemen. Aangiften van inbraak in een auto duurt 1,5 tot 2 uur omdat men niet weet hoe de computer systemen bij de politie werken.

      Huur 1 data typiste in die dit werk dagelijks doet, in plaats van 3 agenten die uren bezig zijn en uiteindelijk verkeerde informatie invoeren. Een data typiste doet dit in 10 min max.

      Schoenmaker blijf bij je leest.

      Login om te reageren
    4. ICT-er schreef:
      22 februari 2011 om 13:13

      @The King, waarom beschuldig je de agenten ervan dat ze niet snel genoeg kunnen typen? Ik heb diverse keren met de agenten gewerkt en snap waarom ze zo nu en dan de computer uit het raam willen gooien. Grote delen van BVH zijn functioneel en technisch gebrekkig.

      En wil je datatypisten ook het verhoor laten doen? Laat je datatypisten ook achtergrondinformatie uitzoeken, enzovoorts? Dat wordt dan lachen voor de criminelen en hun advocaten. Agenten hebben een beperkte juridische kennis / recherche ervaring, datatypisten geen.

      Als we jouw denkwijze volgen, dan vervangen we onze programmeurs ook door datatypisten. Die luisteren even naar de ontwerper en gaan dan inkloppen. Dan hoeven wij alleen nog maar te compileren.

      Login om te reageren
    5. mm schreef:
      27 februari 2011 om 21:39

      “Een data typiste doet dit in 10 min max.”
      Wat een onzin. Als de agenten hun teksten moeten voorlezen aan een data typiste, ben je alleen maar meer geld kwijt aan personeel.

      Men moet eerst maar eens Windows uit ’t raam gooien, en dan opniuew beginnen met Open Source. En dan gewoon een vast team programmeurs inhuren die continue verbeteringen aanbrengen. Dat is tenminste mogelijk, met Open Source.

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      27 februari 2011 om 23:21

      @mm ik ben iemand die zowel prive als profesioneel met OSS werkt, aan mij zal het dus niet liggen,
      maar jij begint met de basale fout te maken het probleem bij het besturings systeem te leggen, zo bont maak ik het zelfs niet.
      Het verschil tussen Open en Closed software is slechts dat de firma die de rotzooi levert de broncode erbij doet.
      Als ze dat bakken in php ipv visual basic blijft het nog steeds rotzooi, ongeacht of de broncode meegeleverd wordt of niet.

      Login om te reageren
    7. Jos schreef:
      10 maart 2011 om 22:41

      Zo, er zijn weer kamervragen gesteld. Iedereen blij.

      De aandacht (menskracht/tijd/geld) die de partijen moeten steken in het beantwoorden van deze vragen kan dus niet gaan naar het oplossen van de problemen.

      Een houthakker is bezig in het bos een flinke eik van een jaar of 100 om te hakken. De eerste slagen zijn goed raak, stukken vliegen uit de stam. De volgende slag stuit op een enorme oude knoest. De houthakker kijkt naar zijn bijl en ziet dat nu verder hakken even niet handig is. Legt de bijl op een stronk en is op zoek naar zijn wetsteen. Vervolgens komt een politicus langs. “Waarom ben je de boom niet aan het vellen?” Hij stelt 30 vragen. Hoe lang was de steel van de bijl? Welke kleur lak heeft die steel? Hoe breed is het snijvlak? Hoelang geleden heb je je bijl geslepen? Welke laarzen droeg je? etc etc.

      Intussen groeit de enorme boom door tot reusachtige proporties en waren we vergeten te vragen Wie heeft je de opdracht gegeven deze boom te vellen? Was dit wel de goede boom?

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs