Informatieoverdracht is heikel punt in 14+-project

Dit artikel delen:

Leveranciers die willen meedingen in de aanbesteding voor het 14+-netnummerproject van OT2010 verwachten dat de informatie-overdracht veel tijd gaat kosten. Als de zittende leverancier KPN of de honderden gemeenten die nog over moeten niet makkelijk informatie doorspelen, dan loopt het project veel vertraging op. De leveranciers hopen daarom dat er een projectteam in de arm wordt genomen om gemeenten op het nut van het 14+-project te wijzen. OT2010-communicatieadviseur Paul Klinkenbijl verwacht geen problemen bij de overdracht van de huidige naar de volgende leverancier.

Voorafgaand aan de aanbesteding werd er een ict-haalbaarheidstoets gedaan, waarbij twaalf potentiële opdrachtnemers bespraken hoe zij het project aan willen pakken en wat mogelijke struikelblokken zijn. Eén ervan is het feit dat er niet één opdrachtgever is, maar er gewerkt moet worden met honderden gemeenten die allemaal informatie moeten doorspelen.

De mogelijke opdrachtnemers willen graag met een projectteam werken, zodat er via een kanaal gecommuniceerd wordt om gemeenten uitleg te geven over het 14+-netnummerproject, maar bovendien de overdracht van informatie optimaal te laten verlopen. Zo moeten gemeenten onder andere wav-files beschikbaar stellen met daarin de ingesproken deelgemeenten, omdat het ministerie de 14+-netnummers wil laten werken via spraakherkenning in plaats van het indrukken van toetsen op het telefoontoestel.

OT2006-contract

Uit die ict-haalbaarheidstoets kwam ook naar voren dat de huidige leverancier KPN over de benodigde informatie beschikt, maar dat het bedrijf zich niet heeft geuit over of de gegevens ter beschikking kunnen worden gesteld. Klinkenbijl: 'De huidige leverancier is KPN en daarmee werken we goed professioneel samen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de informatie-overdracht goed zal gaan. Bovendien is er in het OT2006-contract vastgesteld dat de partij bij migratie naar een andere leverancier dient mee te werken.'

De volgende stap is de aanbesteding bekend te maken. Klinkenbijl: 'De markt heeft in de ict-haalbaarheidstoets zijn zegje gedaan en we starten de aanbesteding na de zomer van 2011. Na gunning krijgen bedrijven enkele weken de tijd om bezwaar te maken, dus ik verwacht dat de uiteindelijke gunning over een paar maanden rond is'. De looptijd van het contract wordt drie jaar, waar maximaal vijf perioden van bij elkaar vijf jaar aan toegevoegd kunnen worden.

Implementatie 14+ netnummers

Het ministerie van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil dat burgers door middel van spraakherkenning de juiste gemeente aan de lijn krijgen. Zo draait de burger '14' en dan het netnummer van de gemeente. Als er meerdere deelgemeenten zijn, dan kan er ingesproken worden en vervolgens wordt de beller doorverbonden naar de juiste gemeente. De gehele implementatie van dit 14+-netnummersysteem is inmiddels bezig.

Er zijn 104 gemeenten die al van het systeem gebruik maken, waaronder Amsterdam, Leeuwarden, Lelystad en Zwolle. Er moeten nog 314 gemeenten worden overgezet op het systeem, maar omdat het contract met KPN binnenkort afloopt, zal er een nieuwe aanbesteding worden gedaan. Op 1 januari 2015 moeten alle 418 gemeenten bereikbaar zijn via de nieuwe 14+ netnummers.

Organisaties die hebben deelgenomen aan de ict-toets zijn:

Atos Origin
Dutchear
Getronics Nederland
Mtel
Nuance Communications
Siemens IT Solutions
SpeakUp
Tele2 Nederland
Telecats
The Sound of Data
UPC Nederland
VoiceIntelligence

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klopt iets niet in dit artikel: draai ik 14020, dan krijg ik zoals verwacht de gemeente Amsterdam, geen spraakherkenningscomputer waartegen ik "Rotterdam" kan zeggen..

Naar mijn mening is de opmerking van de heer Klinkenbijl over de tevredenheid over de huidige samenwerking onverstandig. Hij zou moeten weten dat in een aanbestedingstraject door mogelijke leveranciers dit wordt meegewogen in de beslissing wel of niet aan te moeten bieden. Beter had hij eraan gedaan geen waardeoordeel uit te spreken over de huidige relatie met KPN. Gevolg KAN zijn een prijsopdrijvend effect door het niet meedingen van mogelijke leveranciers.

Tevens ben ik benieuwd hoe BZK een "playing level field" kan creeeren met 1/3 van de aangesloten gemeenten uitgevoerd door KPN; een enorme kennisvoorsprong ten opzichte van andere geintereseerden met een fantastische referentie voor KPN, immers, de klant is tevreden en zal dus waarschijnlijk wel meewerken aan het opleveren van die referentie.

Radiostilte voorafgaand aan dit soort aanbestedingen zou verplicht moeten worden. De ICT Haalbaarheidstoets is een prima instrument. Werk de bevindingen uit, deel ze met de Markt en dan.....snaveltje toe.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-31T14:19:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.