Tweede Kamer zinspeelt op nieuwe stemronde patentwet

Dit artikel delen:

De Poolse blokkade van het wetsvoorstel voor softwarepatenten leidt wellicht tot een nieuwe stemronde van de Europese ministers. Nederland moet zich in dat geval van stem onthouden. Dat scenario schetsen Groen Links en Pvda. Het CDA noemt de Poolse actie onverstandig, EZ betitelt de ingreep als "bizar".

Het ministerie van Economische Zaken reageerde gisteravond zeer verrast op het nieuws. "Dit wordt langzamerhand een bizar dossier", concludeerde een woordvoerder. Het wetsontwerp is in Nederland omstreden. De Tweede Kamer debatteerde hierover een aantal maal met de minister en staatssecretaris van Economische Zaken. De Kamer wil dat Nederland meer doet om onzinnige softwarepatenten onmogelijk te maken. Het ministerie denkt dat het huidige voorstel afdoende is.
EZ ziet in de Poolse actie geen reden om de Nederlandse inbreng aan te passen. "We blijven bij onze unilaterale verklaring. We hebben in mei hierover gestemd." Het ministerie verwacht dat het voorstel na enig uitstel alsnog formeel wordt afgehandeld. "Polen wilde meer tijd voor de eigen toelichting."
Die houding roept twee soorten reacties op in de Tweede Kamer. Groen Links en Pvda vermoeden dat de Poolse inbreng mogelijk leidt tot aanpassing van het wetsontwerp. In dat geval moet er weer over gestemd worden; en dan is Nederland door een motie van de Tweede Kamer verplicht om zich van een stem te onthouden.
Het CDA noemt de Poolse actie een Pyrrusoverwinning, die mogelijk leidt tot verharde standpunten bij voor- en tegenstanders. "De Polen weten blijkbaar nog niet wat met zo’n formeel agendapunt gebruikelijk is", reageert CDA-kamerlid Jos Hessels. "Ik had mijn energie gestoken in het informeren van het Europees Parlement. Dat kan bij de tweede bespreking van het wetsvoorstel opnieuw wijzigingen aanbrengen De Commissie moet daar dan naar luisteren."
Het Europees Parlement (EP) diende eind vorig jaar in een eerste ronde een groot aantal wijzigingen in op het voorstel van de Commissie. Die amendementen moeten onder meer onzinnige octrooien voorkomen. De Raad van Ministers boog zich in mei op hun beurt over het commissievoorstel. Zij kwam met aanpassingen die veel minder ver gingen dan het EP. Dat leidde tot protesten bij de parlementen in Nederland, Duitsland en Polen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jos Hessels weet blijkbaar niet dat de Raad een besluit van het Europese parlement naast zich neer kan leggen, en dat inzake deze kwestie geen rekening is gehouden met de herziene mening van de Raad, en met de mening van de Tweede Kamer. Dit agendapunt had nooit mogen verschijnen op de agenda van de Landbouw-ministers. Gezien alle commotie en onzekerheid over welk bestuursorgaan het voorstel nog zou ondersteunen bij een nieuwe stemming is het heel goed dat Polen dit voorstel terug stuurt naar de Raad.

Het past een tweede kamerlid niet om zich zo neerbuigend over een lidstaat dat gebruik maakt van zijn legitieme rechten uit te laten

Wat een aangebrande reacties allemaal vanuit onze nationale politiek. Uit de reacties spreekt een houding van: wie denken die Polen wel dat ze zijn. Weinig volwassen!
Verder wil ik de heer Hessels (CDA) in overweging geven dat hij procedureel misschien wel gelijk heeft, maar dat de Poolse inbreng een hoger democratisch inzicht en gehalte tentoonspreidt. Tevens doet Nederland er goed aan te beseffen dat Polen met 27 stemmen in het Europees Parlement meer dan twee keer de invloed kan uitoefenen dan die Nederland met 13 stemmen kan.
Een dergelijke hoge toon zoals nu door de heer Hessels en het ministerie van EZ wordt aangeslagen is m.i. op langere duur schadelijk voor het Nederlandse belang.
Zowieso zijn de maatregelen die er op een onverkwikkelijke manier dreigden te worden doorgesluisd ook niet bijzonder in het Nederlands belang daar Nederland nooit heeft uitgeblonken als Innovatieland maar des te meer als Handelsnatie waardoor Nederlandse (MKB) bedrijven relatief slecht gepositioneerd zijn indien software patenten worden ingevoerd omdat domweg het Nederlandse patentportfolio te klein zal zijn om tegenwicht te kunnen bieden tegen spelers van buiten de EU in het kader van patentenruil e.d. dus waarom de Nederlandse overheid de invoering van deze patenten steunt is mij eigenlijk een beetje een raadsel.
Ik vermoed een beetje een Betuwelijn effect: we hebben zonder goed na te denken vooraf besloten dat die er moet komen en nu staat ons prestige op het spel dus moet hij er komen, koste wat het kost!

Ten slotte: wie denken die Polen wel dat ze zijn meneer Hessels? de Vrije Polen hebben onder Canadese leiding een flink stuk van Nederland bevrijd. Ze hebben zich vrijgevochten van de Sovjet-Unie door slim politiek spel. Kortom men heeft ervaring met schijndemocratie en totalitaire regimes en hoe in dergelijke situaties moed te tonen en vastberaden te zijn. Men werkt hard en is leergierig. Het denigrerende toontje past ons dus echt niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-22T14:43:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.