Nederland moet opschieten met telecomregels

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

De Europese Commissie heeft zestien landen, waaronder Nederland, het verzoek gestuurd om de nieuwe telecomregels die door de commissie zijn opgesteld door te voeren in de eigen wetgeving. Als Nederland dit niet doet, dan moet de staat voor het Europese Hof verschijnen en waarschijnlijk een geldboete betalen.

De vijf Europese richtlijnen waar het om gaat zijn ondergebracht in de betereregelgevingrichtlijn en de burgerrechtenrichtlijn. Het gaat om telecomregels die mogelijk maken dat consumenten binnen 24 uur kunnen verwisselen van provider, zonder dat ze hun telefoonnummer veranderd.

Maar er zijn ook regels met betrekking tot vaste telefonie en internettoegang, zoals de regel waardoor burgers het recht krijgen op heldere informatie over de manier waarop internetaanbieders het gegevensbeheer regelen. En ook regels over de privacy en persoonsgegevens moeten in de Nederlandse wet- en regelgeving worden opgenomen.

Europese telecomregels

Het is al de tweede keer dat Nederland dit verzoek krijgt. De nieuwe Europese telecomregels moesten eigenlijk eind mei 2011 zijn ingevoerd. Vervolgens stuurde de Europese Commissie twintig lidstaten in juli 2011 een brief om te benadrukken dat dit nog moest gebeuren in de betreffende landen. België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Nederland hebben hier nog geen gehoor aan gegeven en zijn daarom weer op hun verantwoordelijkheden gewezen door de commissie.

Twaalf lidstaten, namelijk: Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Malta, het Verenigd Koninkrijk, Letland, Litouwen, Luxemburg en Slowakije en Zweden hebben de regels wel doorgevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-25T10:06:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.