Volgens de Veiigheidsregio Noord-Holland Noord zijn het niet alleen vandalen die schelden tegen een medewerker van de 112-meldkamer of zich als omstander agressief bemoeien met het werk van een ambulancebemanning. Het zijn juist de gewone burgers die zich hieraan schuldig maken. De oorzaak hiervoor is vaak onbegrip. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een ambulance altijd op bestelling komt. Maar meldkamers sturen niet automatisch een ambulance op elke 112-melding. Ze moeten de ambulancecapaciteit vrijhouden voor levensbedreigende situaties, aldus de zwaailichtenorganisatie.
Door middel van een serious game wil de veiligheidsregio meer begrip creëren voor het werk van meldkamermedewerkers van de ambulancezorg en ambulancebemanningen. Het spel Ambulance Control laat spelers zelf ervaren dat ambulancezorg levens redt, juist door verstandig om te gaan met capaciteit. Ook beseft een speler dat agressief gedrag niet alleen zeer vervelend is voor de hulpverlener, maar het de hulpverlening ook bemoeilijkt. Het initiatief wordt ondersteund door Ambulancezorg Nederland.
Het spel
Het Amsterdamse gamebedrijf Flavour heeft Ambulance Control ontwikkeld in opdracht van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, met subsidie van het programma Veilig Publieke Taak van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Flavour regelt ook de hosting van het spel.
In Ambulance Control zit de speler op de stoel van een centralist van de meldkamer ambulancezorg. De speler beantwoordt 112-meldingen en moet door het stellen van vragen beoordelen of hij een ambulance met spoed inzet. De speler van Ambulance Control komt er achter dat het gevaarlijk is om een ambulance voor niets op pad te sturen: diezelfde ambulance kan op dat moment niet voor werkelijk spoedeisende gevallen worden ingezet. Het spel is door iedereen met een pc te spelen via www.ambulancecontrol.nl.
Reacties
Van gamen wordt je toch agressief?