Game tegen agressie ambulancebroeders

Dit artikel delen:

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft, met subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de serious game Ambulance Control laten ontwikkelen. Met dit online spel kunnen deelnemers op een speelse manier inzicht krijgen in de werkwijze van ambulancezorg. De veiligheidsregio wil hiermee het onbegrip wegnemen dat vaak leidt tot agressie jegens hulpverleners van de ambulancezorg. Het spel is ontwikkeld door het Amsterdamse gamebedrijf Flavour.

Volgens de Veiigheidsregio Noord-Holland Noord zijn het niet alleen vandalen die schelden tegen een medewerker van de 112-meldkamer of zich als omstander agressief bemoeien met het werk van een ambulancebemanning. Het zijn juist de gewone burgers die zich hieraan schuldig maken. De oorzaak hiervoor is vaak onbegrip. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een ambulance altijd op bestelling komt. Maar meldkamers sturen niet automatisch een ambulance op elke 112-melding. Ze moeten de ambulancecapaciteit vrijhouden voor levensbedreigende situaties, aldus de zwaailichtenorganisatie.

Door middel van een serious game wil de veiligheidsregio meer begrip creëren voor het werk van meldkamermedewerkers van de ambulancezorg en ambulancebemanningen. Het spel Ambulance Control laat spelers zelf ervaren dat ambulancezorg levens redt, juist door verstandig om te gaan met capaciteit. Ook beseft een speler dat agressief gedrag niet alleen zeer vervelend is voor de hulpverlener, maar het de hulpverlening ook bemoeilijkt. Het initiatief wordt ondersteund door Ambulancezorg Nederland.

Het spel

Het Amsterdamse gamebedrijf Flavour heeft Ambulance Control ontwikkeld in opdracht van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, met subsidie van het programma Veilig Publieke Taak van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Flavour regelt ook de hosting van het spel.

In Ambulance Control zit de speler op de stoel van een centralist van de meldkamer ambulancezorg. De speler beantwoordt 112-meldingen en moet door het stellen van vragen beoordelen of hij een ambulance met spoed inzet. De speler van Ambulance Control komt er achter dat het gevaarlijk is om een ambulance voor niets op pad te sturen: diezelfde ambulance kan op dat moment niet voor werkelijk spoedeisende gevallen worden ingezet. Het spel is door iedereen met een pc te spelen via www.ambulancecontrol.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Van gamen wordt je toch agressief?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-29T14:31:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.