Curator certificaatverstrekker daagt op zijn beurt Opta

Rijk eist 8,7 miljoen euro van failliet Diginotar

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid eist 8,7 miljoen euro van het failliete Diginotar. Eerder eiste de Staat nog één miljoen euro, maar de gemaakte kosten van de overheid naar aanleiding van de hack van de veiligheidscertificaten van Diginotar is inmiddels dus flink opgelopen. Tegelijkertijd is de curator van Diginotar een zaak tegen de Opta begonnen omdat de telecomwaakhond te snel en onzorgvuldig zou hebben gehandeld met het faillissement van Diginotar tot gevolg.

Het Rijk heeft allerlei kosten moeten maken bij de aanschaf van nieuwe veiligheidscertificaten voor zijn digitale producten. Daarnaast zijn er allerlei andere kosten gemaakt nadat Diginotar-certificaten gehackt bleken. Of de overheid ooit geld ziet, valt te bezien. Volgens Diginotar-curator van Rocco Mulder van Pot Jonker Seunke Advocaten moet daarvoor geld in de kas zitten, en dat is er niet.

Opta

De schadeclaim is niet het enige akkefietje dat Diginotar met de overheid heeft. De curator is namelijk op zijn beurt een bezwaarprocedure gestart tegen toezichthouder Opta. Mulder vindt namelijk dat de Opta onterecht besloot tot het intrekken van de overheidscertificaten. Een eerder kort geding hierover werd overigens al door Diginotar verloren. Door het intrekken van de veiligheidscertificaten viel in één keer de inkomstenbron voor Diginotar weg en ging het Beverwijkse bedrijf failliet.

Mulder meent dat de Opta nooit op basis van het rapport van beveiligingsbedrijf Fox IT dergelijk rigoureuze stappen had mogen nemen. Volgens hem heeft de Opta te weinig oog gehad voor de gevolgen voor Diginotar en zijn klanten. De Opta weerlegt dit bezwaar waardoor de curator naar de rechter is gestapt. Wanneer deze zaak behandeld wordt, is nog onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Tweede Kamer-debat DigiNotar is gemiste kans

Van Vliet: Crisis en Diginotar vragen om ingrijpen

Vasco verliest bijna vijf miljoen door Diginotar

Diginotar failliet na hack

'Diginotar is ten dode opgeschreven'

Diginotar: de geschiedenis herhaalt zich

Diginotar frustreert project Boordcomputer Taxi

Diginotar is een heel dure wake-up call

Diginotar is kansloos

Diginotar ter ziele, hoe verder?

Diginotar-hack is relevant voor elke organisatie

Niet alleen Diginotar kent problemen

Diginotar bungelt aan Parelsnoer

Diginotar CA-hack raakt ons allemaal

Diginotar-partners zoeken naar alternatieven

Advocatenorde zegt vertrouwen in Diginotar op

OM stelt onderzoek in naar Diginotar

Diginotar-hack had voorkomen kunnen worden

Diginotar-hack treft Windows Update niet

Vasco: Wij zijn 100 procent Diginotar-vrij

Overheid: Diginotar-hack treft e-aangifte niet

Donner laat Diginotar vallen

Vervalst Google SSL-certificaat bij Diginotar

Amerikaans authenticatiebedrijf koopt DigiNotar

‘Ondergang Diginotar blijft doodzonde’

ICT-taskforce adviseert overheid over beveiliging

Feitenonderzoek OM naar Diginotar doodgebloed

Hoffmann legt laatste hand aan onderzoek Diginotar

'Overheid moet digitale veiligheid verbeteren'


Reacties

Op zich een logische aktie maar ik verwacht niet dat er nog veel bij Diginotar te halen valt. En dat wordt natuurlijk al in het artikel aangegeven.

"Volgens Diginotar-curator van Rocco Mulder van Pot Jonker Seunke Advocaten moet daarvoor geld in de kas zitten, en dat is er niet"

Ik eis belastingverlaging omdat de overheid haar verantwoordelijkheid probeert te ontlopen. Want DigID is al lek vanaf 2007. Belastingdienst gaf toen zelf aan dat je de identiteit van je buurman kon gebruiken om tijdig je aangifte te doen. En ook al weet je dat het niet veilig is, een andere keus heb je niet.

@ beide heren,

zeker een leuke reactie,
maar het interessante is dat Diginotar de OPTA aanklaagt en dat is wel nieuws, het andere nieuws feit is dat de OPTA te snel was.....ook dat is bijzonder.

@edekkinga, DigiD is niet lek. Als je je pincode aan je buurman geeft kun hij geld van je rekening halen. Dat heet eigen verantwoordelijkheid.

@Lektor: Als je per post een permanente gebruikersnaam en wachtwoord stuurt dat voor DIVERSE systemen te gebruiken is, dan is dat fraudegevoelig en heet het een lek.

Even kijken hoor ...... Een bedrijf dat failliet is en dan nog miljoenen eisen? Hmmm. Ben benieuwd welke ambtenaar op dit bijzonder slimme idee is gekomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-09T16:44:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.