Universiteit Twente haalt ICT-geld op bij EU

Veertien projecten van onderzoekers van de Universiteit Twente zijn gehonoreerd bij de laatste zogeheten ICT-call van de Europese Unie. Met name het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT) was met twaalf projecten succesvol en haalde 5,7 miljoen euro onderzoeksfinanciering op. Het biomedische onderzoeksinstituut Mira kreeg financiering voor nog eens twee projecten. Het geld is afkomstig van het Zevende Kaderprogramma (KP7), het grootste subsidieprogramma van de Europese Unie op het gebied van onderzoek.

KP7 moet internationale samenwerking tussen bedrijven en wetenschappelijke instellingen stimuleren. Via diverse ‘calls’ kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor onderzoek waarbij ze nauw samenwerken met andere Europese partners. Dit jaar is het laatste jaar dat EU-onderzoeksfinanciering via het Zevende Kaderprogramma verloopt. Daarna zal dit via het Horizon 2020 programma gebeuren. Hierbij ligt de focus op de zogenaamde 'grand challenges', zoals klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.

Robots

De beloonde projecten van het CTIT lopen uiteen van slimme systemen voor de toekomstige energievoorziening tot robotica en van sensornetwerken tot ethiek. Topscoorder van de UT is Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction. Zij wist maar liefst voor drie projecten steun in de wacht te slepen. Bij al deze projecten staan ‘sociale systemen’ centraal: (computer)systemen die de interactie aangaan met mensen. Het eerste project moet leiden tot een systeem voor telepresence, een zelflerende robot die fysiek de plaats van een gebruiker, die achter een computer zit, kan overnemen. Deze robot moet leren hoe hij sociaal gedrag overneemt - zoals de juiste afstand tot gesprekspartners houden - zodat de gebruiker zich puur op de conversatie kan richten.

De twee andere projecten richten zich op kinderen en moeten leiden tot een (virtueel) systeem dat een of twee kinderen een omgeving biedt om ontdekkend te leren en een robot die met meerdere kinderen spelenderwijs kan opruimen en ondertussen de kinderen leert om goed samen te werken. 'Hierbij is het opruimen een spel dat samen met de robot wordt gespeeld', aldus Evers.

Ethiek

Ook de vakgroep Wijsbegeerte van Philip Brey heeft meerdere projecten in de wacht gesleept, onder nadere op het vlak van de professionalisering van ethische aspecten van onderzoek, zoals privacy, informatieveiligheid en rechtvaardigheid.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In totaal haalden Nederlandse organisaties ruim 50 miljoen "ICT-geld" op bij de EU*. Naast de Universiteit Twente doen veel organisaties goed mee: natuurlijk universiteiten en TNO, maar ook tientallen bedrijven, klein en groot.
* Het gaat om ICT calls 10 en 11 van KP7.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-18T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.