Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Schippers breekt lans voor meer ICT in de zorg


03 juli 2014 - 14:293 minuten leestijdActueelOverheid
Pim van der Beek
Pim van der Beek

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) wil dat de mogelijkheden voor de inzet van ict in de zorg beter worden benut. Dat schrijft ze in een brief die 3 juli 2014 aan de Tweede kamer is gestuurd. De ambities zijn onder meer om binnen vijf jaar tijd 80 procent van de chronisch zieken op afstand toegang te bieden tot informatie over medicatie.

De minister en staatssecretaris Martin van Rijn schrijven dat de mogelijkheden voor e-health beter benut moeten worden. De bewindslieden zien veel nieuwe technologieën waar mensen veel baat bij kunnen hebben, maar merken dat een brede toepassing nog vaak achterblijft. Schippers en Van Rijn gaan daarom met zorgpartijen aan de slag om ervoor te zorgen dat bewezen toepassingen van e-health daadwerkelijk van de grond komen, schrijven ze. ‘Doordat technologie werk uit handen neemt, krijgen zorgverleners meer tijd voor persoonlijke aandacht en een luisterend oor.’ Volgens de bewindspersonen wordt zorgverlening daardoor menselijker. Ze benadrukken dat dit alleen werkt als zowel de zorgverlener als de patiënt achter de aanpak staan.

In samenspraak met allerlei partijen uit de zorg zijn drie ambities geformuleerd om via e-health de kwaliteit van leven te vergroten: ‘Binnen vijf jaar moet 80 procent van de chronisch zieken direct toegang hebben tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internet-applicaties.’ De minister: ‘Van de overige Nederlanders betreft dit 40 procent. Dit heeft tot effect dat mensen bewuster zijn van hun eigen gezondheid en dat fouten in dossiers bij zorgverleners sneller opgespoord kunnen worden.’

De tweede ambitie is dat 75 procent van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen die dat wil en ertoe in staat is, binnen vijf jaar zelfstandig metingen uitvoert, vaak in combinatie met gegevens-monitoring op afstand door de zorgverlener. ‘Zij kunnen zo de voortgang van hun ziektebeeld volgen en krijgen door de regelmatige feedback inzicht in het effect van hun gedrag op hun ziekte. Dit zal het voor mensen makkelijker en aantrekkelijker maken trouw te zijn aan hun therapie’, aldus de bewindslieden.

Informatie-uitwisseling

De derde ambitie die zwart op wit staat, is om binnen vijf jaar iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid te bieden om desgewenst via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te kunnen communiceren. Naast beeldschermzorg wordt hierbij ook domotica ingezet. Schippers: ‘Dit draagt eraan bij dat mensen langer veilig thuis kunnen wonen.’

Om de mogelijkheden van e-health te kunnen benutten en bovenstaande ambities waar te maken, nemen Schippers en Van Rijn maatregelen om de juiste randvoorwaarden te scheppen. Zo worden er in de komende periode afspraken gemaakt hoe de informatie-uitwisseling tussen verschillende systemen kan worden bevorderd en is er in de nieuwe bekostiging van de huisartsenzorg, de aanspraak wijkverpleging, de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning ruimte om e-health in te zetten als onderdeel van zorg en ondersteuning. ‘Daarnaast wordt er meer ingezet op kennisdeling en komt er ruimte voor nieuwe initiatieven’, belooft VWS.

Meer over

LAN

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    OpinieSoftware & Development

    Zonder ICT is er geen zorg

    Virtualisatie
    OpinieSoftware & Development

    Zonder visie geen effectieve zorg-ICT

    Zorg
    OpinieWerkplek & Beheer

    Grote zorgen om ICT in de zorg

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    ICT-ondernemers richten pijlen op zorgsector

    Sport
    AchtergrondCarrière

    Mobiel werken bezorgt de ICT-afdeling kopzorgen

    Investering
    ActueelInnovatie & Transformatie

    20 miljoen voor innovatie zorg-ICT

    7 reacties op “Schippers breekt lans voor meer ICT in de zorg
”

    1. jdd schreef:
      3 juli 2014 om 17:08

      En zo probeert ze de epd er toch door te drukken.

      Login om te reageren
    2. Luuk Roovers schreef:
      3 juli 2014 om 21:43

      Er valt ook nog wel heel veel te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de nieuwe gedachte dat gemeentes verantwoordelijk worden/zijn voor de zorg
      Zou toch leuk zijn als ze daarvoor gezamenlijk integraal ict-systeem zouden ontwikkelen. Maar nee in plaats daarvan spreken we vooral af hoe de informatie tussen al die systemen moet worden uitgewisseld.
      Moet ik mij als burger al zorgen gaan maken? Ik ben vast niet in die informatiestroom over mijzelf opgenomen.
      Maar nu het positieve. Automatisering neemt veel werk uit handen, maar als je niet uitkijkt verplaats je het werk naar de vloer. Thuiszorgers hebben straks bij de patiënt gewoon een administratief medewerker bij zich. Om al die gegevens in te voeren. Hebben we wel weer veel mensen aan het werk.

      Login om te reageren
    3. Johan Duinkerken schreef:
      4 juli 2014 om 06:28

      Schippers wil nog meer lekkende ICT applicaties die ingangen kunnen zijn voor zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie om beter ‘af te kunnen stemmen’ met hun klanten.
      Het is een miljarden industrie en waar geld is zijn wolven.

      Login om te reageren
    4. Erwin schreef:
      4 juli 2014 om 12:01

      Geachte mevrouw Schippers,

      Ondanks dat ik Uw betoog inhoudelijk ondersteun, ben ik van mening dat het veel belangrijker is dat de overheid eerst de randvoorwaarden schept die de inzet en het gebruik van dit soort technologieen mogelijk maken. U herinnert zich wellicht de enorme tijd en bedragen die zijn verspild aan het hele EPD debacle, dat uiteindeljk strandde op gebrek aan privacy, gebrek aan beveiliging, gebrek aan inzicht wie er allemaal bij de data kan enz. Nieuwe technische snufjes zullen deze vrees niet wegnemen, als er vooraf niet eerst goed nagedacht wordt hoe deze informative verzameld, beschikbaar gesteld en verwerkt wordt.
      Ik stel voor dat de Overheid een project opstart, waarin allerlei belanghebbenden zich buigen over dit vraagstuk vooraleer U allerlei losstaande initiatieven gaat ontplooien, waarbij het voor de burger nog onduidelijker wordt wie nu welke medische informative over hem/haar in welk system heeft opgeslagen. Dat is nu al een groot vraagstuk, en ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de zorgverleners de regelementen hieromtrent met voeten treedt (getuige de nieuwsberichten over gelekte zorg-gegevens bij allerlei instellingen)
      Wellicht is een landelijke IRMA-chip-kaart en centraal authenticatie- en authorisatie model, met internet-gebaseerde toegang voor de burger een mogelijke oplossing. Wilt U voorkomen dat elk volgend initiatief weer bakken met belastinggeld opslokt, en tot niets leidt omdat privacy, toezicht en beveiliging ontbreken, dan is nu de tijd rijp om hier actie op te ondernemen.

      Login om te reageren
    5. Ewoud D. schreef:
      4 juli 2014 om 13:17

      Ambities, ambities en nog eens ambities waren volgens een aantal onderzoeken de snelste weg naar falende overheidsprojecten. Stellen dat mensen sneller fouten in hun dossier bij zorgverleners op kunnen sporen is nogal bedenkelijk, niet iedereen is getrouwd met de juiste connecties.

      Login om te reageren
    6. Goos Gosling Slotegraaf schreef:
      5 juli 2014 om 14:15

      Er is ongetwijfeld veel in te brengen tegen Schippers’ beleidsvoornemen, maar primair geldt dat zij een lans breekt voor meer ICT in de zorg. Laten we blij zijn met een minister die inziet dat alleen ICT oplossingen kan bieden voor de hedendaagse problematiek. Zoals de titel van een recent artikel luidde: zonder ICT geen Zorg!

      Login om te reageren
    7. Ewoud D. schreef:
      6 juli 2014 om 18:50

      @Goos
      Zou je me eerst uit kunnen leggen wat het voordeel is van meer ICT?

      Kijkend naar de praktijk is er nog veel ‘digibetes’ waardoor ik denk dat het doel weer compleet voorbij geschoten wordt. In de hele driehoek van zorgverlener, zorgvrager en zorgverzekeraar gaat er dan ook nog veel mis in de ICT keten.

      Erwin geeft al aan dat je eerst de boel op orde moet hebben voordat je een stap verder gaat. Ministers die niet begrijpen dat vertrouwen te voet komt maar altijd te paard gaat is gewoon een ‘stromannetje’ die al aan een volgende baan loopt te denken.

      Ik snap natuurlijk net zoveel van de zorg als de ICT maar misschien dat die minister haar lans eerst maar eens moet gebruiken om de draak te doden, eerst fouten in de declaraties opsporen voordat je de patiënt vraagt om zijn arts te corrigeren.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs