Van de tweehonderd klanten van Pinkroccade LG in de overheidsmarkt zijn er nu zo'n vijfentwintig volop bezig met digitale dienstverlening, vertelt Han Knooren, algemeen directeur. Daarnaast sloot Pinkroccade een belangrijk contract met de coöperatie Dimpact, waarbij het bedrijf met Atos e-burgerzaken gaat regelen voor zo'n 1,5 miljoen burgers. Het einddoel, zegt Knooren, is om alle klanten zoveel mogelijk over te zetten naar Gaas: Gemeente-as-a-service, oftewel digitale diensten voor alle gemeentelijke domeinen, aangeboden vanuit de private cloud van Pink.
Bij Gaas hoort ook een payment-as-a-service, vindt Knooren. 'We willen daarbij op basis van prestaties - output - betaald krijgen in plaats van de traditionele manier van geleverde diensten en softwarelicenties voor ambtenaren. Het gaat om een 'betaal naar gebruik'-opzet: voor iedere e-dienst die een burger heeft afgenomen, krijgen we een bepaald bedrag binnen.' De gemeente Oss test dit model momenteel uit; het streven is om het nieuwe verdienmodel volgend jaar breed aan te bieden aan klanten.
Tempo maken
Hoewel Knooren ziet er dat er succes wordt geboekt met de invoering van de digitale dienstverlening bij klanten, neemt dit niet weg dat veel gemeenten de komende tijd er nog wel aan moeten trekken, constateert hij. Maar niet alle gemeenten willen het tempo van Pinkroccade volgen. Naast de groep kwartiermakers, die voorop lopen met de invoering van bijvoorbeeld elektronische burgerzaken, zijn er ook gemeenten die tegen de directeur zeggen dat ze zelf het moment willen bepalen waarop ze hun dienstverlening innoveren. 'Begrijpelijk', vindt Knooren, 'maar dat weerhoudt ons niet om volgend jaar al met ons nieuwe afrekenmodel te beginnen. Digitale dienstverlening is niet tegen te houden.'
Lees ook het interview met Han Knooren: Het nieuwe elan van Pinkroccade
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: