Oss test nieuw verdienmodel Pinkroccade LG

Dit artikel delen:
Kassa

Pinkroccade Local Government (LG) wil volgend jaar beginnen met een 'payment-as-a-service' om de betalingen met gemeenten te regelen. De opzet is dat Pinkroccade wordt afgerekend per elke elektronische dienst die een burger afneemt. Bij de gemeente Oss loopt een proefproject om dit betaal naar gebruik-afrekenmethode te testen. Volgens algemeen directeur Han Knooren past dit verdienmodel bij het streven om gemeenten over te zetten op Gaas - de Gemeente-as-a-service-opzet van Pinkroccade LG.

Van de tweehonderd klanten van Pinkroccade LG in de overheidsmarkt zijn er nu zo'n vijfentwintig volop bezig met digitale dienstverlening, vertelt Han Knooren, algemeen directeur. Daarnaast sloot Pinkroccade een belangrijk contract met de coöperatie Dimpact, waarbij het bedrijf met Atos e-burgerzaken gaat regelen voor zo'n 1,5 miljoen burgers. Het einddoel, zegt Knooren, is om alle klanten zoveel mogelijk over te zetten naar Gaas: Gemeente-as-a-service, oftewel digitale diensten voor alle gemeentelijke domeinen, aangeboden vanuit de private cloud van Pink.

Bij Gaas hoort ook een payment-as-a-service, vindt Knooren. 'We willen daarbij op basis van prestaties - output - betaald krijgen in plaats van de traditionele manier van geleverde diensten en softwarelicenties voor ambtenaren. Het gaat om een 'betaal naar gebruik'-opzet: voor iedere e-dienst die een burger heeft afgenomen, krijgen we een bepaald bedrag binnen.' De gemeente Oss test dit model momenteel uit; het streven is om het nieuwe verdienmodel volgend jaar breed aan te bieden aan klanten.

Tempo maken

Hoewel Knooren ziet er dat er succes wordt geboekt met de invoering van de digitale dienstverlening bij klanten, neemt dit niet weg dat veel gemeenten de komende tijd er nog wel aan moeten trekken, constateert hij. Maar niet alle gemeenten willen het tempo van Pinkroccade volgen. Naast de groep kwartiermakers, die voorop lopen met de invoering van bijvoorbeeld elektronische burgerzaken, zijn er ook gemeenten die tegen de directeur zeggen dat ze zelf het moment willen bepalen waarop ze hun dienstverlening innoveren. 'Begrijpelijk', vindt Knooren, 'maar dat weerhoudt ons niet om volgend jaar al met ons nieuwe afrekenmodel te beginnen. Digitale dienstverlening is niet tegen te houden.'

Lees ook het interview met Han Knooren: Het nieuwe elan van Pinkroccade

 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-09T11:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.